Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Морфологія і морфометрія озер



Основні морфологічні елементи озера:

улоговина – природне зниження земної поверхні різного походження, в межах якої і розташоване озеро;

озерне ложе – найбільш знижена частина озерної улоговини, яка заповнюється водою при максимальному підвищенні рівня. Воно поділяється на дві основні області: берегову область, у якій переважають процеси руйнування гірських порід, які складають улоговину; глибинну область, у якій відкладаються продукти руйнування.

У береговій області виділяються три зони: берег, узбережжя та берегову відмілину.

Морфометричними характеристиками озера називаються абсолютні й відносні величини, які характеризують форму й розміри озерної улоговини та кількість води, що її заповнює. До них належать:

1. Площа озера або поверхня дзеркала води характеризує площу водної поверхні Fоз, яка залежить від зміни рівня води і визначається за картою планіметром або палеткою.

2. Довжина озера – найкоротша відстань між найбільш віддаленими точками його берегової лінії. Ця лінія може бути прямою або кривою.

3. Ширина озера Воз – відстань між протилежними берегами озера. Найбільша ширина Вmax визначається як найбільший перпендикуляр до лінії довжини озера, а середня ширина Всер – це відношення площі озера Fоз до довжини L: Всер = F/L.

4. Довжина берегової лінії Lбер – довжина урізу води, вимірюється циркулем або курвіметром.

5. Глибина озера hоз – це відношення об’єму води до площі дзеркала: hоз = w/Fоз.

6. Ступінь порізаності берегової лінії ( к)– відношення довжини берегової лінії L до довжини кола L1 із площею, яка дорівнює площі озера Fоз:

к = .

7. Зміна об’єму і площі озера залежить від зміни положення рівня води (глибини) в озері. При підвищенні рівня води відповідно збільшується площа озера та об’єм води в ньому і навпаки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1220 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...