Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Київ 2006



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

СТРАТЕГІЧНИЙ МАРКЕТИНГ

Методичні вказівки до вивчення курсу для студентів

спеціальності 8.050108 „Маркетинг”

Київ 2006

УДК 658.8:012.12(076..5)

ББК У9(4Укр)290-438р

С833

Укладачі: В.М.Загорулько, О.В. Коваленко, О.В.Хмельницька

Рецензент О.П.Степанов

Затверджено на засіданні науково-методичної ради Інституту економіки та менеджменту НАУ 14 червня 2006 року.

С833 Стратегічний маркетинг: Методичні вказівки / Уклад.: В.М.Загорулько, О.В. Коваленко, О.В.Хмельницька - К.: НАУ,2006. - 32с.

Викладено сутність та значення застосуванням процесу маркетингового стратегічного планування, основних видів маркетингових стратегій., їх значення для досягнення цілей підприємства в умовах ринкової економіки.

Для студентів спеціальності 8.050108 „Маркетинг”.

 
 
 

ВСТУП


Останнім часом у зв’язку з розвитком в нашій країні ринкових відносин, розширенням можливостей зовнішньоекономічної діяльності, виріс інтерес до маркетингу як концепції ринкового управління. Вітчизнянні підприємства, які отримали в ході економічних реформ свободу діяльності, стикнулися с багатьма проблемами та бар’єрами, які виникають в умовах ринкової конкуренції.

Керівники та спеціалісти повинні володіти знаням теоретичних основ і конкретних методів стратегічного планування, що створюють умови для формування сучасного управлінського мислення.

Вдало розроблена маркетингова стратегія за умови належного її виконання забезпечить фірмі певний рівень прибутку, стійкі ринкові позиції та динамічний розвиток.

Метою викладання дисципліни є розкриття основних понять стратегічного маркетингу та формування в студентів сучасних знань та конкретних навичок в області стратегічного маркетингу,що необхідно їм для роботи в сфері бізнесу.

Основні завдання курсу - ознайомити майбутніх спеціалістів з сутністю й застосуванням процесу маркетингового стратегічного планування, забезпечити знання базових термінів та категорій курсу, основних видів маркетингових стратегій. На основі вивчення та засвоєння курсу „Стратегічний маркетинг” майбутній спеціаліст-маркетолог повинен вміти визначати й сформувати маркетингову стратегію фірми: ставити мету маркетингового розвитку фірми, пов’язувати її з загальною метою розвитку фірми, зіставляти з аналізом маркетингового середовища, сильними і слабкими позиціями фірми, її ринковими можливостями, із споживчою поведінкою, можливостями каналів розподілу, ураховувати рівень і особливості конкуренції та ресурси фірми.

Після вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: характеристики основних стратегій ррозвитку підприємства; структуру зовнішнього оточення, види і джерела маркетингової інформації, специфіку маркетингових досліджень підприємства; особливості стратегічного маркетингового керування підприємствами; актуальні проблеми в області стратегічного маркетингу в українських умовах і мати уявлення про шляхи їхнього розв’язання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен вміти:: застосовувати методи аналізу і прогнозування попиту на продукцію; провести маркетинговий ситуаційний аналіз товару, ринків збуту, споживачів і т.д.; проводити оцінку ринкової ціни товару; прогнозувати ситуацію розвитку ринків збуту товарів виробничого призначення.

Курс „Стратегічний маркетинг” базується на знаннях основ економічної теорії і фінансового аналізу, менеджменту і маркетингу, статистики й економіко-математичного моделювання. Курс тісно пов’язаний із вивченням інших спеціальних дисциплін: „Маркетинг”, „Світова економіка і міжнародні відносини”, „Ділова стратегія підприємства”.

Навчальний матеріал дисципліни структурований за модульним принципом і складається з двох навчальних модулів.

Модуль 1 „Сутність і сфера стратегічного маркетингу” передбачає вивчення наступних тем:

Тема 1. Стратегічний маркетинг: поняття і значення. Маркетингове стратегічне планування.

Тема 2. Аналіз маркетингового середовища.

Тема 3. Аналіз факторів внутрішнього середовища.

Тема 4. Аналіз факторів зовнішнього середовища.

Модуль 2 „Маркетингове стратегічне управління бізнесом фірми” передбачає вивчення наступних тем:

Тема 5. SWOT-аналіз.

Тема 6. Портфельний аналіз.

Тема 7. Сутність і зміст STP-маркетингу.

Тема 8. Сутність і класифікація маркетингових конкурентних стратегій.

З метою закріплення та поглиблення теоретичних знань та вмінь, набутих студентом у процесі засвоєння всього навчального матеріалу з дисципліни “Стратегічний маркетинг”, виконується контрольна робота.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 157 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...