Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання керування транспортом



Формування вантажопровізної і пасажирообслуговувальної систем перевезень, що забезпечують повне задоволення потреб у перевезеннях, що й відповідає потребам суспільства з погляду безпеки й екологічності, є стратегічною метою розвитку транспорту на сучасному етапі.

Для виконання цієї мети мають бути реалізовані наступні завдання:

формування ринку транспортних послуг на основі конкуренції й взаємодії всіх транспортних підприємств різних форм власності;

створення законодавчо – правової й нормативної бази розвитку транспорту, що гарантує надання послуг суспільного транспорту всім, хто в них мають потребу, безпека й екологічність перевезень;

технічне переозброєння транспорту й впровадження високоефективних транспортних технологій;

інтеграція на взаємовигідних умовах транспортно – дорожнього комплексу України у світову транспортну систему.

Оскільки перераховані вище завдання повинні вирішуватися в нових економічних умовах, їх реалізація повинна базуватися на нових принципах керування транспортом в умовах ринкової економіки. Ці принципи формулюються так:

Транспорт – одна з найважливіших галузей економічної інфраструктури, яка розглядається державою як пріоритетна, тому що її функціонування впливає на економічний розвиток.

Рівні умови, правові гарантії й господарська самостійність для розвитку й функціонування в галузі підприємств усіх форм власності. Рівність усіх без винятку суб'єктів ринку при транспортному обслуговуванні.

Державне економічне регулювання транспортних галузей і підприємств. Тверде вертикальне адміністрування, державний розподіл фінансових і матеріальних ресурсів, характерно для планово – розпорядчої економіки, замінюється ефективними регулюючими механізмами.

Державне регулювання здійснюється в наступних сферах:

організація ринку транспортних послуг і контроль допуску підприємств на ринок;

регулювання ціноутворення на транспорті (визначення правил побудови тарифів і встановлення обов'язкового тарифу);

податкове регулювання (податкові пільги на витрати на модернізацію й розвиток об'єктів транспорту, введення спеціальних регіональних податків);

інвестиційне регулювання (участь держави в реалізації найбільш капіталомістких проектів).

Делегування повноважень регіональним органам керування. На рівень місцевих адміністрацій делегується розв'язок наступних питань:

розподіл централізованих дотацій, матеріальних ресурсів між підприємствами транспорту;

контроль місцевих тарифів;

видача ліцензій на місцеві види транспортної діяльності;

керування підприємствами, що перебувають у федеральній власності; участь у керуванні акціонованими підприємствами від імені федеральних органів.

Реалізація на практиці цих принципів керування транспортом поклало початок формуванню сучасної транспортної системи країни, здатної ефективно працювати в умовах ринку.

Особливостями керування на транспорті є:

просторове розміщення взаємодіючих об'єктів транспорту на великій території й безперервний процес роботи багатьох з них (наприклад, залізниць);

необхідність чіткого виконання технологічних функцій, пов'язаних з безпекою перевезень;

єдиноначальність, дисциплінованість і диспетчеризація в керуванні перевізним процесом;

тісний взаємозв'язок і взаємозалежність усіх ланок перевізного конвеєра.

Звідси випливає необхідність використання на транспорті адміністративних (організаційно – розпорядчих), економічних і соціально – психологічних методів керування. Причому розпорядчі методи мають вміло сполучатися з економічними й психологічними, що забезпечують мотивацію праці, ефективність роботи, корпоративну солідарність, ініціативу й заповзятливість.

1.13. Транспортна система України

В Україні зараз дотримуються третього з вище згаданих варіантів, тобто система транспорту з націоналізованої перетворюється у змішану. Поставлене завдання утворення єдиної транспортної системи (ЄТС), у вартість основних фондів якої входять кілька видів транспорту, становить, за деякими оцінками, 30% основних фондів народного господарства України. А з обліком автомобільних і залізничних перевезень, перевалки вантажів, роботи в портах і на суднах пов'язаний кожний п'ятий житель України. У той час, коли ресурс транспортної області використовується на 1/3, його інфраструктура приносить близько 40% усіх вступів країни.

Транспорт створює умови для формування місцевого й загальнодержавного ринку. В умовах переходу до ринкових відносин роль раціоналізації транспорту суттєво зростає. З одного боку, від транспортного фактору залежить ефективність роботи підприємства, що в умовах ринку прямо пов'язане з його життєздатністю. З іншого боку, сам ринок вважає обмін товарами й послугами, що без транспорту неможливо, отже, неможливий і сам ринок. Тому транспорт є найважливішою складовою частиною ринкової інфраструктури.

Згідно до Закону України «Про транспорт» ЄТС України становить:

транспорт загального користування (залізничний, морський, річковий, автомобільний і авіаційний, а також міський електротранспорт, у т.ч. метрополітен);

промисловий залізничний транспорт;

відомчий транспорт;

трубопровідний транспорт;

шляхи повідомлення загального користування.

ЄТС України повинна відповідати вимогам суспільного виробництва й національної безпеки, мати розгалужену інфраструктуру для надання всього комплексу транспортних послуг, у тому числі для складування й технологічної підготовки вантажів до транспортування, забезпечувати зовнішньоекономічні зв'язки України.

1.14. Транспортні шляхи

Фізичними компонентами транспортної системи, кожного виду вхідного в нього транспорту, є шляхи, термінали, рухомий склад і тягові засоби.

Шлях представляє собою середовище, у якому або яким рухається транспортний засіб, виконуючи свою функцію. Шляхи бувають природні, поліпшені природні й штучні.

Природні шляхи – це повітряне середовище, море, судноплавні ріки й озера, окрема місцевість (степи, пустелі). Створюються транспортні засоби, пристосовані до руху природними шляхами, але не пристосовані штучні шляхи з'єднання до руху існуючих транспортних засобів.

Природні шляхи підвладні примхам природи й часто вимагають поліпшення. Витрати на спорудження штучних шляхів – автодоріг, залізничних шляхів, каналів й ін. значні й повинні бути відшкодовані, користування ними не може бути безкоштовним.

Штучні шляхи, доступні для всіх членів суспільства, називаються суспільними, їх власниками є суспільство й приватні особи. Перші фінансуються з коштів, які надходять у вигляді зборів і податків. Більшість членів суспільства за користування ними нічого не платять (крім загальних податків), тобто хто одержує з користування ними особливий прибуток і, відповідно, більш інтенсивно використовує, платять додаткові збори у вигляді спеціальних податків (наприклад, податок на автомобіль, податок на паливо).

Приватні шляхи, побудовані фірмою для вирішення своїх транспортних проблем, часто відкриті для загального користування й більш вигідні у фінансовому відношенні. Плата за користування стягується власником двома способами:

через оплату зборів залежно від кількості перевезених вантажів або пасажирів;

через оплату дорожнього мита (зборів залежно від числа транспортних засобів, які пройшли і їх характеристик).

Якщо власник шляху є одночасно й користувачем, використовують перший спосіб. Якщо власник не займається перевезенням, переважає другий. Можлива комбінація обох способів.

В Україні Законом «Про дорожній рух» передбачені шляхи суспільні, відомчі й приватні. Можливості шляхів оцінюються їхньою довжиною, густотою (щільністю) (довжиною на одиницю площі або на певну кількість жителів), пропускною здатністю (кількістю транспортних засобів, які можуть пропустити за одиницю часу).

1.15. Термінали й рухомий склад

Термінал представляє собою пункт, де закінчується одна транспортна мережа й починається друга. Термінал має виконувати три функції по забезпеченню:

доступу до рухомого складу, який є на певному шляху проходження;

легкої зміни рухомого складу, що працює на даному шляху або з ін. видами транспорту;

об'єднання потоків.

Звичайне відправлення (партії вантажу, які відправляються одночасно одним відправником одному одержувачеві в один пункт прямування) поєднують на терміналі до повного заповнення транспортного засобу.

Місцезнаходження термінала є головним чинником, більш важливим, ніж його планування й устаткування, які визначають його перевалочну або пропускну здатність.

Рухомий склад представляє собою частину транспортної системи, яка перевозить пасажирів і вантажі. До конструкції рухомого складу пред'являються наступні вимоги:

необхідність охоплення найбільш широкого ринку збуту. Слід задовольнити потреби максимального числа користувачів даним конкретним засобом, таким чином, розширюючи ринок збуту;

вимоги конкретного шляху. Впливають на велику кількість речей, зрештою, на вантажопідйомність (в/п), швидкість, відстань перевезення та інше;

вимоги конкретних перевезень. В основному мова йде про спеціалізацію транспортних засобів у рамках універсальної групи. Спеціалізовані транспортні засоби не тільки забезпечують існування перевезення, але й притягують перевезення від інших видів транспорту з менш ефективним рухомим складом, збільшуючи свою частку на ринку транспортних послуг;

ергономічність взаємодії. Ергономічні аспекти транспортних засобів включають дві вимоги: доступність основних крапок обслуговування (транспортний засіб повинний бути справним); прийнятність усієї роботи транспортного засобу в соціальному відношенні й охорони навколишнього середовища. Подальше дослідження роботи транспортних засобів може вплинути на конструктивні вимоги до них (розміри, швидкість, ефективність) для забезпечення розширення ринку збуту, не обмеженого офіційними суспільними вимогами;

економічність. Включає усе раніше сказане з наступними вимогами. Конструкція транспортних засобів вимагає обліку потреб суспільства, тобто вони призначені обслуговувати велику кількість споживачів, повинні відповідати шляхам проходження й перевезенню, бути зручними в експлуатації й обслуговуванні й мати низьку ціну. Транспортний засіб повинний бути дешевим в експлуатації, в обслуговуванні й ремонті, задовольняти вимогам законів, бути відповідним в соціальному відношенні й у частині охорони навколишнього середовища. У результаті транспортні засоби дадуть достатній прибуток на основі вистави послуг великій кількості користувачів.

1.16. Порівняльна характеристика різних видів транспорту

Вид транспорту Переваги Недоліки
Залізничний Висока провізна й пропускна здатність; незалежність від кліматичних умов, пори року й доби; регулярність перевезень, масовість, універсальність, маневреність; відносно низькі тарифи; значні знижки для транзитних відправлень; надійність і порівняно висока швидкість доставки вантажів і пасажирів. Обмежена кількість перевізників, більші капітальні вкладення у виробничо-технічну базу, висока матеріалоємність і енергоємність перевезень, низька доступність до кінцевих крапок продажів (споживання), недостатньо висока схоронність вантажу.
Автомобільний Висока доступність, можливість доставки вантажу «від дверей до дверей», висока прохідність і маневреність, гнучкість, динамічність, висока швидкість доставки вантажів і пасажирів, забезпечення необхідної частоти руху й розміщення автомобільних доріг у всіх зонах країни, можливість використання різних маршрутів і схем доставки, висока схоронність вантажу, можливість відправлення вантажу дрібними партіями, широкі можливості вибору найбільш вигідного перевізника. Низька продуктивність, залежність від погодних і дорожніх умов, відносно висока собівартість перевезень на більші відстані, недостатня екологічна чистота.
Морський Можливість міжконтинентальних перевезень, низька собівартість перевезень на далекі відстані, висока провізна й пропускна здатність, низька капіталомісткість перевезень, більш висока в порівнянні із залізницею швидкість доставки в окремі регіони. Обмеженість перевезень, низька швидкість доставки, залежність від географічних, навігаційних і погодних умов, необхідність створення складної портової інфраструктури.
Внутрішній водний (річковий) Високі провізні можливості на глибоководних ріках і водоймах, низька в порівнянні з іншими видами транспорту собівартість перевезень, низька капіталомісткість. Обмеженість перевезень, низька швидкість доставки вантажів, залежність від нерівномірності глибин рік і водойм, навігаційних умов, сезонність, недостатня надійність і схоронність вантажу.
Повітряний Найвища швидкість доставки вантажів і пасажирів, висока надійність, найвища схоронність вантажу, найбільш короткі маршрути перевезень, маневреність організації перевезень, більша безпосадкова дальність польоту. Висока собівартість перевезень, найвищі тарифи серед інших видів транспорту, висока капіталомісткість, матеріало- і енергоємність перевезень, залежність від погодних умов, недостатня географічна доступність.
Трубопровідний Можливість повсюдної прокладки трубопроводів, їх висока пропускна здатність, низька собівартість транспортування, автоматизація всіх видів робіт, безперервність процесу транспортування, нечисленність обслуговуючого персоналу, незалежність від природно-кліматичних умов, висока схоронність вантажу, низька капіталомісткість. Обмеженість видів вантажів (нафтопродукти, газ, емульсії сировинних матеріалів), недостатня доступність малих обсягів вантажів, що транспортуються.

1.17. Практика розподілу перевезень

На основі стійкого (постійного) розподілу перевезень між різними видами транспорту й економічних розрахунків, які неодноразово виконувалися, сфери найбільш доцільного використання окремих видів транспорту представляються наступними.

Залізничний транспорт – перевезення всіх масових і інших вантажів на середні (від 100 до 500 км) і далекі (більш 500 км) відстані, перевезення між підприємствами, які мають під'їзні колії для перевезення масових вантажів, доцільні на більш короткі відстані.

Автотранспорт – перевезення у прямому прямуванні в основному на короткі відстані (до 100 км), а для окремих вантажів (швидкопсувні, коштовні, термінові) і на середні відстані; перевезення усередині центрів і сільських районів; підвіз вантажів до залізничних станцій і портів, і доставка з них вантажів одержувачам. В Україні сфера дії автомобільних перевезень не перевищує кордону зони радіусом 1300 км. На практиці це означає, що Москва є найвіддаленішим пунктом для транспортних сполучень, які спрямовані до українських портів або від них.

Річковий транспорт – перевезення масових вантажів на далекі й середні відстані в районах тяжіння (притягання) до річкових портів, перевезення в змішаних залізнично-річкових перевезеннях і у перевезеннях «ріка-море».

Морський транспорт – перевезення масових зовнішньоторговельних вантажів і в каботажі.

Повітряний транспорт – перевезення найцінніших і термінових вантажів на більші відстані.

Спеціальні види транспорту – перевезення в більших обсягах вантажів в особливо важких районах по рельєфу місцевості й перевезення на короткі відстані.

1.18. Фактори використання різних видів транспорту

Здійснення перевезень різними видами транспорту залежить від цілого ряду факторів, основними з яких є наступні:

характер, рівень розвитку матеріально-технічної бази
конкретного виду транспорту

його можливості, що визначають освоєння пропонованих перевезень;

розміщення транспортних засобів і мережі видів транспорту щодо підприємств і населених пунктів;

організація перевізного процесу, регулярність перевезень, строки доставки вантажів і пасажирів.

Кожний вид транспорту має характерні, тільки йому властиві особливості в розміщенні, технічному оснащенні, провізних можливостях, різновиди рухомого складу і т.д. Для визначення сфер економічно доцільного використання того або іншого виду транспорту необхідно враховувати як загальногосподарські, так і специфічні транспортні фактори.

До загальногосподарських факторів відносяться:

розміщення й розміри проведення й споживання, що визначають обсяги й напрямок перевезень і вантажопотоків;

номенклатура продукції, що випускається, визначає тип рухомого складу й ритмічність його роботи;

стан запасів товарно-матеріальних цінностей, який визначає терміновість доставки вантажів і т.д.

До специфічних транспортних факторів відносяться:

розміщення мережі шляхів сполучення;

умови експлуатаційної роботи, у тому числі сезонність і ритмічність роботи;

пропускна й провізна спроможності;

технічна озброєність;

система організації транспортного процесу.

При порівнянні варіантів перевезень різними видами транспорту основними показниками є:

рівень експлуатаційних видатків (собівартість перевезень);

капітальні вкладення;

швидкості руху й строки доставки;

наявність провізної й пропускної можливостей;

маневреність у забезпеченні перевезень у різних умовах;

надійність і безперебійність перевезень, їх регулярність;

гарантії схоронності перевезених вантажів і багажу;

умови ефективного використання транспортних засобів, механізації й автоматизації вантажно-розвантажувальних робіт.

Величина цих показників на кожному виді транспорту різна. Вона залежить від потужності й структури вантажопотоків, дальності перевезень, величини відправлень, типу рухомого складу, матеріально-технічної бази виду транспорту й ряду інших факторів.

1.19. Конкуренція видів транспорту

Транспортна складова маркетингової стратегії в системі «попит-пропозиція» припускає використання різноманітних форм і методів взаємодії й конкуренції різних видів транспорту для кращого задоволення мінливих потреб клієнтури в транспортних послугах і підвищення ефективності використання транспортних ресурсів. Однак специфіка кожного з видів транспорту, їхні технічні й технологічні особливості заздалегідь визначають області їх використання на транспортному ринку, що трохи обмежує можливість конкуренції й сприяє взаємодії видів транспорту.

Так, водний, повітряний і трубопровідний транспорт практично слабко конкурують один з одним.

Конкуренція між залізничним і автомобільним транспортом також обмежена полігоном дії, можливістю здійснювати масові перевезення, економічністю кожного з них.

Більш ефективно й вигідно для споживачів взаємодія автомобільного транспорту із залізничним у початкових і кінцевих пунктахйого протяжних маршрутів. Враховуючи недостатню розвиненість автодорожньої мережі в Росії й технічного сервісу, конкуренція між цими видами транспорту можлива, як правило, тільки на відносно коротких відстанях (до 200-500 км).

У пасажирських міжміських перевезеннях найбільше конкурентні між собою залізничний і повітряний транспорт поряд із взаємодією з автобусним сполученням наприкінці маршрутів.

В остаточному підсумку, правильними й ефективними є ті форми функціонування різних елементів транспортної системи, які найбільшою мірою відповідають інтересам споживачів транспортних послуг. Таким чином, у ринковій економіці об'єктивно на перший план виходять вимоги клієнтури за погодженою взаємодією й координацією роботи різних видів транспорту з метою доставки за принципами «від дверей до дверей» і «точно в строк».

Тому на транспортному ринку конкурентні фактори часто поступаються інтеграційним, що координують до взаємної вигоди й транспорту, і клієнтури. Тісна взаємодія різних видів транспорту є основою ефективного функціонування єдиної транспортної системи країни.

1.20. Групи показників роботи транспорту

Будь-який вид транспорту має свою власну систему показників, яка зложилася історично й відображає його унікальність і неповторність, ураховує техніко-економічні й інші особливості. Однак багато показників є загальними для всіх видів транспорту. Умовно їх можна розділити на наступні групи:

показники перевізної й перевантажувальної роботи

обсяг перевезень вантажів і пасажирів; - вантажо- і пасажирообіг; - наведений вантажообіг; - обсяг відправлення;

обсяг прибуття

показники матеріально-технічної бази

довжина шляхів сполучення;

густота мережі;

сумарна вантажопідйомність або тоннаж транспортних одиниць;

сумарна енергетична потужність активних транспортних одиниць;

пропускна й провізна спроможність елементів транспортної мережі

показники експлуатаційної роботи

середня вантажонапруженість;

середня дальність перевезень;

швидкість доставки вантажів;

використання вантажопідйомності рухомого складу;

час обороту рухомого складу;

середньодобовий пробіг рухомого складу

показники економічної ефективності й фінансові

собівартість перевезень;

продуктивність праці;

фондовіддача;

доходи;

видатки;

прибуток;

рентабельність.

1.21. Транспорт і навколишнє середовище

У містах транспорт є основним джерелом забруднення. Транспортні спорудження займають до 7% території, а в містах - до 20-30% (у центральних частинах деяких міст – 40-50%), тому першою екологічною проблемою є забруднення землі. Одним з ефективних шляхів вирішення проблеми зайнятості території міста є використання підземного простору, наприклад для тимчасових і постійних стоянок транспорту, швидкісного трамвая, автобусних маршрутів і т.д. При прокладці 1 км наземної шестисмугової магістралі потрібно 4,5-7 га території, а при підземній - 0,1 га.

За кордоном (зокрема, в Англії, Індонезії і Японії) усе частіше практикують підвісні дороги або дороги на насипних смугах морської території, або на плавучих штучних островах для різних видів транспорту. Однак винесення транспортних систем у тунелі, на естакади збільшує їхню вартість в 4 рази й більше.

Великою екологічною проблемою можна вважати порушення гідросистеми ґрунту (природної циркуляції води) при будівництві транспортних споруджень, що завдає шкоди ґрунту й самим спорудженням через велику руйнівну силу води. Необхідне будівництво дорогих водовідвідних пристроїв.

Гострою проблемою вважається забруднення ґрунту бензином, маслами, вихлопом твердих і рідких компонентів, солями, що використовуються для боротьби зі зледенінням доріг (на 1 км дороги в рік розкидається до 3-4 т солі, а в несприятливі зими до 100 т).

Другою екологічною проблемою є забруднення води. Вода, що використовується для технологічних потреб на транспорті, на 95% стає непридатною для пиття (бензин в 7 раз швидше проникає у ґрунт, ніж вода). Водні види транспорту забруднюють водні басейни баластовими й промивними водами (до 75—80% забруднень), випарами сирої нафти (до 3%) і бензину (2%) при їхньому перевезенні й проміжному зберіганні. Одна тонна нафти забруднює до 10—12 км2 поверхні води, а нафтові масла поширюються на відстань більш 300 км від джерела забруднення. Міжнародна конвенція про цивільну відповідальність за збиток від забруднення нафтою строго визначає речовини, залишки яких можуть бути скинуті тільки в прийомні спорудження. За даними дослідників США, на водних суднах утворюється до 1,5 кг сухого сміття й до 2 кг харчових відходів на людину проти 0,04 і 0,27 кг для берегових умов.

Третьою екологічною проблемою є забруднення атмосфери (91,3% забруднень припадає на частку автомобільного транспорту; 3,7% - залізничного; 2,7% - морського; 0,9% - річкового й 1,4% - повітряного транспорту).

На 900 км пробігу один автомобіль витрачає стільки ж кисню, скільки людина за рік. За даними американських дослідників, від отруєння смогом передчасно вмирає 50 тис. чол. у рік. У Швейцарії встановлено, що люди, які живуть поблизу автомагістралі з інтенсивним рухом, хворіють раком у 9 раз частіше, ніж люди, що живуть в 400 м від неї. Збільшення інтенсивності руху з 450 до 1000 автомобілів/рік у 4 рази збільшує кількість вихлопів, що вимагає зміни організації дорожнього руху, висновку транзитного транспорту за межі міста, зниження інтенсивності руху в центральних частинах міст.

Основними заходами щодо зменшення забруднення повітря можна вважати застосування нейтралізаторів, які на 70% зменшують кількість шкідливих викидів, удосконалювання конструкції двигунів і системи запалювання, заміну бензинових6. спорт и окружающая среда двигунів й традиційних видів палива. Використання електричного транспорту в містах значно оздоровлює їхню атмосферу.

1.22. Європейська загальна транспортна політика

Розроблена Європейська загальна транспортна політика (ЗТП) є основним документом при створенні мережі МТК, висвітлює прийняті принципи й підходи, нормативи й вимоги до України, яка повинна ввійти в загальноєвропейську мережу, доцільно прийняти принципові підходи ЗТП, адаптувати їх до національних умов.

ЄС протягом багатьох років проводить роботу з розвитку ЗТП, головна мета якої:

створення єдиного ринку транспортних послуг;

підвищення ефективності функціонування транспортних підприємств;

підвищення безпеки перевезень, надійності й комфортності подорожей пасажирів і т.д.

Програма дій щодо розвитку ЗТП містить у собі 5 основних пріоритетних напрямків:

розвиток і інтеграція транспортних систем;

безпека;

захист навколишнього середовища;

соціальна сфера;

зовнішні зв'язки.

1.23. Міжнародні транспортні коридори ЄС

При визначенні напрямків коридорів за основу взятий підготовлений ЄС Перелік дев'яти МТК, який був прийнятий і затверджений на Критській Конференції у 1994 р.:

1. Таллінн – Рига – Варшава;

2. Берлін – Варшава – Мінськ – Москва;

3. Берлін (Дрезден) – Вроцлав – Львів – Київ;

4. Берлін (Нюрнберг) – Прага – Будапешт – Констанца – Стамбул;

5. Трієст – Любляна – Будапешт – Братислава – Ужгород – Львів;

6. Гданськ – Варшава – Жилина;

7. Дунайський (водний);

8. Дурас – Тирана – Скопье – Софія – Варна;

9. Гельсінкі – Київ (Москва) – Одеса (Кишинів) – Димитровград (Александруполіс).

Також враховувалася створена в рамках Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС) за участю фахівців-експертів України транспортна мережа країн ЧЕС, яка частково збігається з мережею ЄС. Мережа ЧЕС представлена одним основним коридором – кільцевим – навколо Чорного моря й бічними – радіальними відгалуженнями від кільцевого до портів і іншим важливими пунктами країн-учасниць.

Технічні поняття коридорів включають:

автодорожні, залізничні, водні, змішані транспортні шляхи й інфраструктуру, включаючи допоміжні спорудження;

під'їзні колії, прикордонні комплекси, сервісні пункти, вантажні й пасажирські термінали;

системи для керування рухом транспорту й інші устрої й об'єкти, які забезпечують транспортний процес.

Концепцією пропонується два принципово різні варіанти розвитку сучасної міжнародної транспортної мережі:

реконструкція й модернізація діючої мережі:

спорудження нової транспортної мережі з повним комплексом необхідних устроїв, інфраструктури, сервісу.

ТRАСЕСА – є розвитком мережі транс'європейських магістралей, їх продовженням на Схід слідами раніше існуючого Шовкового Шляху. ТRАСЕСА ставить за мету створення за участю всіх транспортних секторів – від автомобільних і залізничних до судноплавних ліній і трубопроводів – транспортного коридору з Європи через Кавказ і Каспійське море в Середню й Центральну Азію.

2. ЗАЛІЗНИЧНИЙ ТРАНСПОРТ

2.1. Значення залізничного транспорту

Залізничний транспорт відіграє важливу роль у розвитку народного господарства країни і її економічних районів. Залізничну дорогу пов'язують усі області й райони країни, забезпечують безперебійну роботу промислових підприємств і будівництв, задовольняють потребу населення у пересуванні. Велике значення залізниці полягає у розвитку зв'язків із закордонними країнами й у зміцненні обороноздатності країни.

Залізничний транспорт – вид транспорту, що здійснює масові перевезення вантажів і пасажирів рейковими шляхами. На частку залізничного транспорту доводиться 47,6% вантажообігу й 36,7% пасажирообігу всіх видів транспорту країни. Для залізничного транспорту є характерним постійний ріст вантажних і пасажирських перевезень, який значно випереджає збільшення довжини мережі залізниці.

У структурі перевезень залізничного транспорту переважають вантажні перевезення. Номенклатура перевезених залізницею вантажів нараховує кілька тисяч найменувань, але провідне місце займають 8 груп масових вантажів, на частку яких доводиться близько 80% вантажообігу.

До цих вантажів відносяться: кам'яне вугілля й кокс, нафтові, чорні метали, лісові, хлібні, руда, мінеральні будівельні матеріали, мінеральні добрива. Усі вантажі, за винятком будівельних матеріалів, є вантажами переважно міжрайонного обміну.

У структурі перевезень пасажирів переважають перевезення в приміському й місцевому повідомленнях. У цих повідомленнях перевозиться щорічно 80 – 90% загальної кількості пасажирів.

2.2. Історія залізниці України

Сучасна конфігурація залізничної мережі України сформувалася в основному ще до Першої світової війни, коли довжина залізничних магістралей

(без Західної України) становила 15,6 тис. км. На території України перша залізниця Львів – Перемишль була побудована у 1861 році. У 1865р. з'явилася залізниця Балта – Одеса, яку протягом 1868 – 1870 років продовжили до Москви (через Кременчук й Київ).

На рубежі XIX – XX століть у Прикарпатті, Карпатах і Закарпатті була споруджена мережа вузькоколійних залізничних ліній, що пролягають від значних лісових масивів до центрів переробки лісу.

У довоєнні роки основний обсяг будівництва нових залізниць і корінна реконструкція діючих магістралей зосередилася у напрямках Донбас – Центр і Донбас – Криворіжжя, Київ – Львів – Чоп з виходом на Москву. До 1937 року було завершене спорудження залізничної гілки Донбас – Москва загальною довжиною майже 1200 км, побудована залізниця Херсон – Харків.

У післявоєнний період темпи будівництва нових залізничних шляхів зменшалися, було прокладено тільки 5 тис. км, більш того, деякі магістралі (наприклад, Львів – Бережани – Потутори й ін.), а також значна частина лісовозних залізниць припинила своє існування. Тоді ж почався прискорений переклад залізничного транспорту України на електровозну й тепловозну тягу. З 1957 року випуск паровозів у країні припинився.

У 70-их і 80-их роках була побудована залізниця Полтава – Київ – Брест, Курськ – Харків – Ростов, розвернулося будівництво залізниці у Донбасі, Придніпров'ї, Криворіжжі, що сприяло розвитку промисловості в цих районах. У 1987 році експлуатаційна довжина залізниці вже становила 22,7 тис. км. Україна займала одне з перших місць у СНД по щільності залізничної мережі (37,7 км на 1000 км території). Залізничний транспорт на 40% електрифікований, двох- і багатоколійні ділянки становлять майже третину експлуатаційної довжини.

2.3. Законодавство про залізничний транспорт

Відповідно до Закону України «Про транспорт», до складу залізничного транспорту входять:

підприємства залізничного транспорту, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів;

рухомий склад залізничного транспорту;

залізничні шляхи повідомлення;

промислові, будівельні, торговельні й постачальницькі підприємства;

навчальні заклади, технічні школи, дитячі дошкільні установи, установи охорони здоров'я, фізичної культури й спорту, культури;

науково-дослідні, проектно-конструкторські організації;

підприємства промислового залізничного транспорту;

інші підприємства, установи й організації незалежно від форм власності, які забезпечують його діяльність і розвиток.

До земель залізничного транспорту відносяться землі, надані до користування підприємствам і організаціям залізничного транспорту у відповідності до Законодавства України. До складу цих земель входять землі, які є смугою відводу залізниці, а саме землі, відведені під:

залізничне полотно і його облаштованість;

станції з усіма будинками й спорудженнями енергетичного, локомотивного, вагонного, шляхового, вантажного й пасажирського господарства, сигналізації й зв'язку, водопостачання, каналізації;

захисні й зміцнювальні насадження;

службові, культурно-побутові приміщення та інші спорудження, необхідні для забезпечення роботи залізничного транспорту.

Уздовж земель залізничного транспорту можуть встановлюватися охоронні зони. Землі залізничного транспорту повинні втримуватися у належному санітарному стані й використовуватися для вирощування деревини і кормів для тваринництва.

2.4. Класифікація залізничного транспорту

За характером перевезень залізничний транспорт ділиться на пасажирський і вантажний. Залежно від ролі виконуваної роботи розрізняють залізничний транспорт загального й відомчого користування.

Залізничний транспорт загального користування з'єднує окремі регіони й країни світу, забезпечує зв'язок між виробниками, споживачами й пасажирськими перевезеннями. У зв'язку із цим, за видами зв'язку й характеру обслуговування розрізняють міжнародні й внутрішньодержавні залізничні зв'язки. Залізничний відомчий транспорт (транспорт підприємств і організацій) перевозить сировину, матеріали й інші види продукції усередині підприємств промисловості, с/г.

В останні роки залізниця одержала поширення класифікації окремих її напрямків за декількома показниками: за призначенням, роллю, інтенсивністю руху й ін. Так дороги першого класу мають державне значення, а другого – місцеве значення. Дороги першого класу перебувають у пріоритетному положенні. Вони найбільш повно забезпечуються паливом, матеріалами, устаткуванням, державними інвестиціями. Це дозволяє забезпечити кращі умови перевезень у цілому по мережі, створити режим економіки, найбільше ефективно розпоряджатися коштами.

Більша частина роботи залізничного транспорту загального користування припадає на вантажний залізничний транспорт. Взагалі, вантажні перевезення багато років займали домінуюче місце на залізниці, бо були єдиним джерелом прибутку, який покриває при цьому витрати на збитковий пасажирський рух.

2.5. Технічні засоби залізниці

Для виконання перевізного процесу залізниці мають технічні засоби, які складаються із рухомого складу й залізничних споруджень і пристроїв, у які входять:

залізничний шлях з необхідним шляховим розвитком на роздільних пунктах приймання, схрещення, обгону, розформування, формування й відправлення поїздів і виконання інших операцій;

спорудження для посадки, висадження й обслуговування пасажирів;

пристрою для зберігання, навантаження й вивантаження вантажів;

пристрою автоматики, телемеханіки, зв'язку й обчислювальної техніки для забезпечення безпеки руху поїздів і прискорення виробничих процесів;

спорудження для екіпірування й ремонту локомотивів і вагонів;

устрою електропостачання, включаючи тягові підстанції й контактну мережу;

устрою водопостачання;

устрою матеріально-технічного постачання (МТП).

2.6. Штучні спорудження залізниць

Штучні спорудження призначені для перетинання залізницею водних перешкод, інших залізничниць і автодоріг, глибоких ущелин, гірських хребтів, забудованих міських територій, а також для забезпечення безпечного переходу людей через шляхи й стабільності земляного полотна в складних умовах. До штучних споруджень відносяться мости, тунелі, труби, підпірні стіни, регуляційні спорудження, дюкери, галереї, селеспуски й ін. Різновидами мостів є шляхопроводи, віадуки й естакади. Шляхопроводи будують у місцях перетинання залізничних і автодоріг або двох залізничних ліній. Вони забезпечують незалежний і безпечний пропуск транспорту на перетинанні доріг у різних рівнях. Шляхопроводи споруджують замість високого звичайного насипу при перетинанні залізничних глибоких долин, ярів і ущелин. Естакади встановлюють замість більших насипів у містах, де вони менше стискують вулиці й не перешкоджають проїзд й прохід під ними, а також на підходах до більших мостів через ріки із широкими заплавами розливу води.

При перетинанні гірських хребтів замість глибоких виїмок споруджують тунелі. Тунель являє собою штучне спорудження для прокладки шляху під землею. Транспортні тунелі за їхнім місцем розташування розділяють на гірські, підводні й міські. Простір, утворений після видалення породи при спорудженні тунелів, називається тунельною спорудою, а конструкція, що служить для її закріплення – обробленням. Для безпечного переходу людей через залізничні шляхи на станціях і пунктах зупинок приміських поїздів передбачаються пішохідні мости або тунелі.

Підпірні стіни споруджують для запобігання обвалення укосів або підмивання ґрунту в підстави насипів на крутих косогорах, берегах морів і рік, а також для зменшення смуги відводу при високих насипах у межах населених пунктів. Для захисту мостів і земляного полотна від розмиву під час паводків і ушкодження під час льодоходу на підходах до них встановлюють спеціальні регуляційні спорудження, які складаються з водонаправляючих грушоподібних і шпоровидних дамб і траверс. Їхні укоси з боку ріки зміцнюють кам'яним мощенням або бетонними плитами.

У горах, у місцях можливих обвалів, споруджують спеціальні галереї, а в місцях можливих кам’яних (селевих) потоків – селеспуски.

При необхідності пропуску через шлях потоку води (водовода) споруджують дюкери, що представляють собою два колодязі, розташовані по обидва боки залізничних шляхів, з'єднаних трубою. Труби встановлюють при перетинанні залізничних невеликих водотоків або суходолів. За матеріалом розрізняють кам'яні, металеві, бетонні й залізобетонні труби. Труби вимагають невеликих витрат на встановлення і втримування. Залежно від висоти насипу й передбачуваного видатку води труби бувають одно -, двох – і в окремих випадках трьохочкові. За формою поперечного, перетину вони можуть бути круглими, прямокутними й склепінними.

Дамби відводять потік води від насипу, охороняють від підмиву берегові підвалини мосту й забезпечують спокійний прохід високих вод через отвір мосту. Траверси, що представляють собою короткі поперечні дамби, перешкоджають бігу води уздовж насипи й охороняють її від розмиву.

2.7. Класифікація шляхів

Залізничні шляхи діляться на головні на перегонах, станційні, у тому числі головні на станціях, і спеціального призначення. Усі шляхи в межах станційної території перебувають у розпорядженні начальника станції. Виключення становлять шляхи, передані у ведення інших служб і організацій (вагонному й локомотивному депо, складу палива, відбудовному поїзду й ін.).

Станційні колії включають:

головні, що є продовженням головних шляхів перегонів і, як правило, що не мають відхилення на стрілочних переводах, по яким в основному пропускають вантажні й пасажирські поїзди, що не мають тривалих стоянок на станціях або наступні без зупинок;

приймально-відправні – для приймання й відправлення поїздів;

(сортувальні, де перебувають вагони при розформуванні й формуванні складів;

вантажно-розвантажувальні – для розміщення вагонів при виконанні вантажних операцій (навантаження, вивантаження, сортування дрібних відправок і ін.);

витяжні – для витягування складів поїзду перед їх розформуванням або при формуванні;

деповські – шляхи локомотивного й вагонного депо, призначені для стоянки на їхній території рухомого складу й проведення маневрів;

сполучні, ведучі до контейнерних пунктів, паливних складів, баз, сортувальних платформ, до пунктів очищення, промивання, дезінфекції вагонів, ремонту рухомого складу й проведення інших операцій;

інші, призначення яких визначається виробленими на них операціями, наприклад шляху промивочно-пропарювальних станцій і ін.

Шляхи спеціального призначення включають:

запобіжні тупики для виключення виходу рухомого складу на маршрути проходження поїздів;

уловлювальні тупики для зупинки поїзда, що втратив керування, або частини поїзда при русі по затяжному спуску;

під'їзні колії, що обслуговують окремі підприємства й організації (заводи, фабрики, шахти, кар'єри, тягові підстанції й т.п.).

Під'їзні колії пов'язані із загальною мережею залізниці безперервною рейковою колією й належать залізниці або підприємству.

Станційні колії повинні розташовуватися на рівному майданчику. В окремих випадках, коли розташування шляхів на майданчику викликає значний обсяг земляних робіт, допускається їхнє розташування на ухилі, що не перевищує 0,0015.

Станційні колії повинні розміщатися на прямих ділянках. У важких умовах допускається розміщення їх на кривих радіусом не менш 1500 м, а на лініях зі швидкостями руху пасажирських поїздів до 120 км/год і вантажних до 80 км/год – не менш 1200 м. В особливо важких топографічних умовах радіус кривої може бути зменшений до 600 м, а в гірських умовах – до 500 м. На сортувальних гірках шляху в голові сортувальних парків – розташовувати на кривих з радіусом до 140 м.

2.8. Класифікація станцій

За характером виконуваних функцій станції діляться на загальні й спеціалізовані. На загальних станціях виконуються різні операції, на спеціалізованих – одна з них. Спеціалізовані станції бувають:

вантажні – здійснюють вантажну обробку вагонів;

пасажирські – здійснюють обслуговування пасажирів;

сортувальні – здійснюють розформування й формування поїздів, великі сортувальні станції мають у своєму розпорядженні сортувальні гірки;

припортові – обслуговуючі морські й річкові порти;

перевантажувальні – здійснюють перевалку вантажів із широкої колії на вузьку й назад усередині країни, звичайно при стику із промисловим залізничним транспортом;

прикордонні передатні – передавальні поїзди, вагони, вантажі з однієї країни в іншу.

За місцем розташування станції діляться на проміжні, дільничні, кінцеві.

Залежно від обсягу й складності роботи станції підрозділяються на класи – I, II, III, IV і V. Найбільш великі пасажирські, сортувальні й вантажні станції, що виконують великий обсяг роботи, що й мають високий рівень технічного оснащення, є позакласними. IV і V класи станції привласнюються начальником відділка залізниці, II і III класи – начальником залізниці, а більш високі класи – Укрзалізницею за поданням начальника залізниці й відповідно до встановленої схеми розбаловки.

Залізничним вузлом називають пункт перетинання або примикання декількох залізничних ліній. Вузли забезпечують пропуск транзитних вантажних і пасажирських поїздів з однієї лінії на іншу, переформування поїздів, передачу вагонів, що випливають із переробкою між лініями, що примикають, пересадку пасажирів. Залізничний вузол – це частина транспортного вузла, що представляє собою комплекс транспортних пристроїв. Крім залізничного вузла, він включає мережу автодоріг, річковий або морський порт, аеропорти, мережу промислового й трубопровідного транспорту, а також міський транспорт. У транспортних вузлах здійснюється пересадка пасажирів і передача вантажів з одних напрямків і видів транспорту на інші. Вузол складається з:

сортувальних, вантажних, пасажирських, проміжних станцій;

головних шляхів, що з'єднують ці станції, а, що також ідуть в обхід вузла;

під'їзних колій, що обслуговують підприємства вузла;

шляхопровідних розв'язок залізничних ліній між собою, а також із шосе й міськими магістралями;

розміщених у вузлі самостійних виробничих одиниць залізниці – заводів з ремонту рухомого складу, тягових підстанцій і ін.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1047 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.046 с)...