Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Властивості та дослідження вуглеводів



Під загальною назвою вуглеводи об’єднують поширені в природі сполуки, до яких відносяться і солодкі на смак, розчинні у воді речовини, що називають сахарами, і близькі до них за хімічною природою, але більш складні за складом, нерозчинні у воді і не солодкі на смак сполуки, наприклад, крохмаль і клітковина.

Класифікація вуглеводів. В основі класифікації вуглеводів лежить відношення речовин цього класу органічних сполук до реакції гідролізу. В залежності від цього вуглеводи поділяють на прості і складні. Прості вуглеводи – це речовини, що не здатні вступати в реакцію гідролізу. Більшість цих речовин мають склад, що відповідає формулі СnH2nOn, тобто число атомів Карбону у них дорівнює числу атомів Оксигену. Їх називають моносахаридами, або монозами. Складні вуглеводи – це речовини, що здатні вступати в реакцію гідролізу з утворенням простих вуглеводів. Їх називають полісахаридами, або поліозами. Загальна формула цих речовин СmН2nОn, тобто число атомів Карбону у них не дорівнює числу атомів Оксигену.

До складних вуглеводів відносяться досить різноманітні за своїми властивостями речовини, їх поділяють на дві підгрупи: низькомолекулярні, сахароподібні полісахариди (олігосахариди) і високомолекулярні, несахароподібні полісахариди.

Олігосахариди при гідролізі розкладаються на 2-10 молекул моносахаридів. Вони солодкі на смак, розчиняються у воді, утворюючи істинні розчини. За своєю будовою олігосахариди можуть бути відновлюючими і невідновлюючими (редуцуючими і нередуцуючими). Високомолекулярні полісахариди при гідролізі розкладаються на дуже велику кількість моносахаридів. До їх складу можуть входити до декількох десятків тисяч моноз. Полісахариди, що побудовані із залишків одного і того ж простого вуглеводу, називають гомополісахаридами. Гетерополісахариди побудовані із залишків різних моносахаридів.

Високомолекулярні полісахариди не мають солодкого смаку, або зовсім не розчинні в воді, або набухають у ній.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...