Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Солі, утворені аніонами слабких кислот і катіонами сильних основ, легко гідролізують, в результаті чого утво­рюються вільні гідроксид-іони



Розчини таких солей мають слабколужну реакцію. За вели­чиною рН можна зробити висновок про ступінь гідролі­зу. Під час гідролізу цих солей солі одноосновних кислот розкладаються з утворенням кислоти, а солі багатоосновних кислот утворюють кислі солі. Наприклад, гідроліз аце­тату натрію відбувається за таким рівнянням:

СН3СООNa + НОН ↔ NаОН + СН3СООН,

або в іонному вигляді:

СН3СОО + Na+ +НОН ↔ Na++OH + СН3СООН

Після скорочення іонів Na+ в обох частинах рівняння воно матиме такий вигляд:

СН3СОО + НОН ↔ OH + СН3СООН

Таким чином, іони СН3СОО, як іони слабкої кислоти, взаємодіють з водою, відтягуючи від неї іон Гідрогену, і утворюють малодисоційовану ацетатну кислоту збільшуючи цим концентрацію гідроксид-іонів. Це й зумовлює гідроліз ацетату натрію і лужність розчину. Гідроліз карбонату натрію відбувається за таким рівнянням:

Na2СО3 + НОН ↔ NаОН + NаНСО3,

в іонному вигляді:

2Nа+ + СО32- + НОН ↔Nа+ + ОН+ Nа+ + НСО3‾,

тобто

СО32- + НОН ↔ НСО3-+OH,

Таким чином, рН водного розчину солі слабкої кислот і сильної основи буде більше 7, тобто середовище лужне.

Солі, що складаються з катіонів слабких основ і ані онів сильних кислот, гідролізують з утворенням основ (однокислотних) або основних солей.

Наприклад, хлорид амонію гідролізує за такою схемою:

NH4Cl + НОН ↔ NH4OH + HCl,

або в іонному вигляді:

NH4++Cl ‾ + НОН ↔ NH4OH + H+ + Cl‾, тобто

4+ + НОН ↔ NН4ОН + Н+

Причиною гідролізу є наявність у розчині катіонів слабкої основи, які мають велике споріднення до гідроксид-іонів. Під час реакції утворюється слабка основа і вивільнюються іони Гідрогену, які й зумовлюють кислу реакцію розчину: рН розчину солі слабкої основи і сильної кислоти буде тим меншим, чим слабша основа і більша концентрація солі.

У випадку багатовалентних катіонів гідроліз солей майже повністю припиняється на перших стадіях з утворен ням основних солей. Наприклад:

СuСl2 + НОН ↔ Сu(ОН)Сl + НСl, тобто

Сu2+ + 2Сl‾ + НОН ↔ Сu(ОН)+ + Сl‾ + Н+ + Сl‾, або

Сu2+ + НОН↔ Сu(ОН)+ + Н+

Отже, рН водного розчину солі слабкої основи і сильної кислоти буде менше 7.

Для солей слабких кислот і слабких основ характерний двосторонній гідроліз: з водою реагують і катіони, і аніони солі, які одночасно зв’язують іон Н + і ОН-.

Реакція гідролізу ацетату амонію відбувається за такою схемою:

СН3СООNН4 + НОН → СН3СООН + NН4ОН,

в іонному вигляді:

СН3СОО¯+ NН4+ + НОН → СН3СООН + NН4ОН.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 824 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...