Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перелік завдань. 17. а) В якому періоді, групі, підгрупі періодичної системи елементів знаходиться елемент, електронна формула якого має закінчення 4s24p4?



17. а) В якому періоді, групі, підгрупі періодичної системи елементів знаходиться елемент, електронна формула якого має закінчення …4s24p4? До якого електронного сімейства хімічних елементів він відноситься? Визначте, яка валентність його в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули його можливих оксидів і гідроксидів, дайте характеристику хімічних властивостей цих сполук. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Який зв’язок називають іонним? Наведіть приклади. Розгляньте утворення кальцію хлориду з точки зору перебудови електронних структур Кальцію і Хлору.

18. а) Наведіть електронну формулу атома Сульфуру. Вкажіть його енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони та валентність елемента в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули можливих оксидів і гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Визначте тип хімічного зв’язку в молекулах: NaBr, HBr, Br2. Для двох останніх наведіть схему перекривання електронних хмар.

19. а) В якому періоді, групі, підгрупі періодичної системи елементів знаходиться елемент, електронна формула якого має закінчення …3s23p3? До якого електронного сімейства хімічних елементів він відноситься? Визначте, яка валентність його в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули його можливих оксидів і гідроксидів, дайте характеристику хімічних властивостей цих сполук. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Опишіть з позицій методу валентних зв’язків електронну будову молекули BF3.

20. а) В якому періоді, групі і підгрупі періодичної системи елементів знаходиться елемент, електронна формула якого має закінчення …3d54s2? До якого електронного сімейства хімічних елементів він відноситься? Визначте, яка валентність його в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули його можливих оксидів і гідроксидів та вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Визначте тип хімічного зв’язку в молекулах: CI2, HCI. Наведіть схему перекривання електронних хмар.

21. а) Наведіть електронну формулу атома Плюмбуму. Вкажіть його енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони та валентність елемента в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули можливих оксидів і гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Який зв’язок називають ковалентним? Наведіть схему перекривання електронних хмар при утворенні молекули Н2О.

22. а) Електронна формула атома хімічного елемента має закінчення …3d24s2. Опишіть властивості цього елемента (група, підгрупа в періодичній системі Д.І.Менделєєва, електронне сімейство, можливі числа окиснення, характер оксидів та гідроксидів). Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) У чому полягає насичуваність ковалентного зв’язку? Розташуйте електрони зовнішнього енергетичного рівня атома Хлору у квантових комірках. Як пояснити наявність у Хлору непарної змінної валентності?

23. а) Наведіть електронну формулу атома Талію. Вкажіть його енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони та валентність елемента в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули можливих оксидів і гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Що означає напрямленість ковалентного зв’язку? Поясніть, чому молекула BF3 має симетричну трикутну форму?

24. а) Складіть електронну формулу атома Хрому і іона Cr3+. Вкажіть енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони. Наведіть формули можливих оксидів та гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Поясніть, чому температура кипіння HF вище, ніж HCI (20 і –650С відповідно)?

25. а) В якому періоді, групі, підгрупі періодичної системи елементів знаходиться елемент, електронна формула якого має закінчення …4s24p5? До якого електронного сімейства хімічних елементів він відноситься? Визначте, яка валентність його в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули його можливих оксидів і гідроксидів, дайте характеристику хімічних властивостей цих сполук. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Який зв’язок називають водневим? Між молекулами яких речовин він утворюється?

26. а) Наведіть електронну формулу атома Силіцію. Вкажіть його енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони та валентність елемента в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули можливих оксидів і гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) У бік якого елемента будуть зміщуватися загальні електронні пари у сполуках: F2O, Na2O, H2O, WO3, SO3, CH4, SiH4?

27. а) Складіть електронну формулу атома Мангану і іона Mn2+. Вкажіть енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони. Наведіть формули можливих оксидів та гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Як змінюється міцність зв’язку Н-Э у ряді H2O – Н2S – Н2Se – Н2Te?

28. а) В якому періоді, групі, підгрупі періодичної системи елементів знаходиться елемент, електронна формула якого має закінчення …4s24p4? До якого електронного сімейства хімічних елементів він відноситься? Визначте, яка валентність його в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули його можливих оксидів і гідроксидів, дайте характеристику хімічних властивостей цих сполук. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Поясніть, як змінюється характер хімічного зв’язку у ряді: NaCI - MgCI2 - AICI3 - SiCI4 - PCI5 - SCI2 - CI2?

29. а) В якому періоді, групі, підгрупі періодичної системи елементів знаходиться елемент, електронна формула якого має закінчення …3s23p4? До якого електронного сімейства хімічних елементів він відноситься? Визначте, яка валентність його в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули його можливих оксидів і гідроксидів, дайте характеристику хімічних властивостей цих сполук. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Поясніть, який тип хімічного зв’язку у молекулах KCI, NH3, SiO2, I2.

30 а) Наведіть електронну формулу атома Фосфору. Вкажіть його енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони та валентність елемента в нормальному та збудженому стані, можливі числа окиснення. Наведіть формули можливих оксидів і гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Чим відрізняється поняття “ступінь окиснення” та “валентність“? Як визначаються ці величини?

31. а) Складіть електронну формулу атома Хлору і іона CI-. Вкажіть енергетичні рівні та підрівні, на яких знаходяться його валентні електрони. Наведіть формули можливих оксидів та гідроксидів і вкажіть їх характер. Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Чому атом Сульфуру здатний утворювати зв’язки з шістьма атомуми Флуору (SF6), а атом Оксигену – тільки з двома (OF2)?

32. а) Електронна формула атому хімічного елемента має закінчення …3d54s1 . Опишіть властивості цього елемента (група, підгрупа в періодичній системі Д.І.Менделєєва, електронне сімейство, можливі числа окиснення, характер оксидів та гідроксидів). Охарактеризуйте їх практичне застосування.

б) Дайте визначення поняття насичуваності ковалентного зв’язку. Поясніть цей факт з точки зору методу валентних зв’язків.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1004 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...