Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальні відхилення



В усі часи суспільство прагнуло подолати небажані форми людської поведінки. Як небажана вважається поведінка злодіїв і геніїв, лінивих і занадто працелюбних. Різні відхилення в соціальній поведінці і діяльності від середньої норми - як в позитивному, так і в негативному напрямку - загрожували стабільності суспільства, яка завжди цінувалася більш за все.

Соціальна поведінка - це дії людини стосовно суспільства, інших людей, до оточуючої природи і речей.

Соціальна норма - це загальновизнане правило, зразок поведінки, дій.

Девіантна поведінка - це відхилена від прийнятих у суспільстві норм поведінка. Тобто це такі дії та вчинки людей, соціальних груп, що суперечать соціальним нормам чи визнаним шаблонам і стандартам поведінки. Суть девіантної поведінки полягає у недотримуванні вимог соціальної норми в різних ситуаціях, що призводить до порушення взаємодії особистості і суспільства.

Девіантна поведінка поділяється на такі види:

Конформізм - повне прийняття цілей суспільства і способів їх досягнення;

Інноваційна - людина визнає цілі суспільства, але намагається реалізувати їх новими, нетрадиційними засобами (рекет, крадіжка, зловживання);

Ритуалізм - людина не визнає суспільні цілі та цінності, але дотримується прийнятих правил, діє відповідно до суспільних уявлень про припустимі засоби досягнення цілей;

Ескейпізм - відхід, втеча людини від соціальної дійсності, людиною не визнаються ні цілі, ні засоби їх досягнення (анархія, наркоманія, бродяжництво...);

Бунт, заколот - відкидаючи суспільні цінності, цілі та засоби їх реалізації, людина активно їм протидіє, прагне замінити їх новими (тероризм, радикалізм та ін.).

Девіантна поведінка у широкому розумінні - це будь-які дії, які не відповідають соціальним нормам і стереотипам даного суспільства:

позитивна девіація - самопожертвування, надпрацездатність, героїзм.

негативна девіація - тероризм, крадіжки, суїцид, цинізм.

Девіантна поведінка у вузькому розумінні - це негативні і несхвалювальні відхилення від соціальних норм: злочинність, пияцтво і алкоголізм, наркоманія, проституція, гомосексуалізм.

Вивченням проблем соціальних відхилень займається спеціаль­на галузь соціології.

Соціологія девіантної поведінки - це дисципліна, що в си­стемності вивчає прояви девіації, її причини - як соціально-психо­логічні, так і загальносуспільні чинники, а також систематизує весь наявний матеріал, всі наукові джерела, підходи вивчення, принципи, що стосуються поведінки, діяльності людей та груп, які не відповідають загальноприйнятим нормам.

Об'єктом соціології девіацій виступають суб'єкти девіантної поведінки - люди, групи людей, організації.

Предметом даної дисципліни виступають характеристики та природа соціального явища як девіантна поведінка та діяльність і розгляд їх як специфічних відповідних відносин.

Проблемами девіацій займалися Ц. Ламброзо, У. Шелдон, 3. Фрейд, Е. Дюркгейм та ін.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...