Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нові тенденції взаємодії людини і суспільства у сучасних умовах



Більшість дослідників вважають стан сучасного суспільства кри­зовим, а взаємодію між суспільством та особистістю - проблемною.

Як свідчать результати соціологічних досліджень, у результаті розширення комунікаційних можливостей, розвитку інформації усіх сфер суспільного життя досить багато людей в різних країнах світу вже не відчувають своєї національної приналежності, не солідаризуються з такими соціальними спільнотами як нація, держава, релігійна конфесія, покоління тощо. Це стає причиною порушення соціальної рівноваги у суспільстві, оскільки воно не забезпечує дотримання основного принципу своєї єдності, інтегрованості - консенсусу, суспільної згоди стосовно основних цінностей.

Сьогодні, людині дозволяє успішно інтегруватися до соціального середовища, комп'ютерна грамотність, знання іноземних мов тощо. Технічна і технологічна модернізація виробництва спричинила до зміни характеру праці, що вимагає від працівника високого рівня фаховості, компетентності, творчості, самодіяльності.

Із суспільної точки зору найважливішими властивостями особистості є:

• її здатність узгоджувати власні цілі діяльності із суспільними, відповідальність за власні вчинки, за наслідки своєї діяльності;

• здатність до аналізу та адекватної оцінки суспільних явищ, самокритичність, загальний рівень культури, освіченість.

У сучасному світі, насиченому різноманітними конфліктами, для ефективної суспільної взаємодії усе більш важливими стають такі властивості особистості, як взаємна довіра, толерантність, визнання і повага до чужих цінностей, звичаїв, традицій, вірувань, гуманізм та духовність.

Сучасне українське суспільство переживає період системної трансформації - реформуються економіка і політика, глибокі зміни відбуваються у духовному житті народу. Успіх процесу державотворення залежить від рівня консолідованості суспільства, здатності усіх його членів об'єднати зусилля для досягнення спільної мети - побудови економічно розвиненої, демократичної, правової держави - рівноправного члена світового співтовариства. Формування особистості, зорієнтованої на особисту причетність до реформування, суспільну солідарність, особисту відповідальність за те, що відбувається у нашому суспільстві, набуває вирішального для побудови нового суспільства значення.

Питання для самоперевірки

1. Розкрийте спільні та відмінні особливості понять "особистість", "людина", "індивід".

2. Які складові визначають структуру особистості?

3. Що таке соціалізація?

4. Охарактеризуйте фактори, механізми та агентів соціалізації.

5. Розкрийте суть, понять, "соціальна поведінка", "соціальна норма".

6. Як співвідноситься індивідуальне і соціальне в людині?

7. Як відбувається соціалізація особистості?

8. Що таке соціальна адаптація та інтеріоризація як складові процесу соціалізації?

9. Що відбувається в результаті інтеріоризації?

10.Якими є основні елементи соціальної структури особистості?

11.Що є джерелом активності особистості?

12.Як називається поведінка, що відхиляється від прийнятих у суспільстві ціннісно-нормативних стандартів?

13.Якими є різновиди девіантної поведінки?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...