Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність та функції торгового капіталу



Першим етапом розвитку торгового капіталу, найдавнішою його формою був купецький капітал, який існував задовго до капіталізму.

Поглиблення суспільного поділу праці на певному етапі розвитку капіталістичного товарного виробництва призводить до відокремлення товарної форми промислового капіталу у відносно самостійний вид капіталу – торговий. Це виявилося у тому, що функцію реалізації товарів почала забезпечувати особлива група підприємців – торговців, капітал яких не бере участі у виробництві. Вони купують товари у промисловців з метою їх реалізації та отримання прибутку. Формулою руху торгового капіталу є:

Г – Т – Г’, де Г’ = Г + h (h – торговий прибуток). Рух торгового капіталу має свої особливості порівняно з рухом промислового капіталу: 2 стадії кругообороту, 2 функціональні форми. На перший погляд створюється ілюзія, що торговий капітал є незалежною від виробництва формою капіталу. Насправді ж він похідний від промислового капіталу.

Торговий капітал – відокремлена частина промислового капіталу, що застосовується виключно у сфері обігу окремою групою підприємців, які спеціалізуються на реалізації товарів і перетворенні товарного капіталу на грошовий з метою отримання прибутку.

Функції торгового капіталу:

- перетворення товарної форми промислового капіталу на грошову форму.

- обслуговування процесу реалізації товарів і втіленої в них додаткової вартості.

- скорочення часу обороту капіталу.

- зниження витрат обігу на одиницю реалізованого товару.

- підвищення норми прибутку за рахунок: збільшення величини капіталу, зайнятого у сфері виробництва або зменшення частини капіталу, зайнятого у сфері обігу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...