Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Активна частина − машини, обладнання, інструменти та інші елементи основних засобів, які використовуються для безпосереднього впливу на предмети



Активна частина − машини, обладнання, інструменти та інші елементи основних засобів, які використовуються для безпосереднього впливу на предмети праці.

Амортизація − систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації). Матеріальні активи − основні засоби та оборотні активи у будь-якому вигляді (включаючи електричну, теплову та іншу енергію, газ, воду), що не є коштами, цінними паперами, деривативами і нематеріальними активами.

Моральне зношення − це процес знецінення діючих засобів праці до настання їх повного фізичного спрацювання під впливом науково-технічного прогресу.

Оборотні активи являють собою сукупність майнових цінностей торгового підприємства, що обслуговують поточний господарський процес і цілком споживаються протягом одного торгово-виробничого циклу.

Основні засоби − матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 2500 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 2500 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Матеріально-технічна база підприємства усі основні засоби, що знаходяться у розпорядженні підприємства, незалежно від порядку їх формування, а також сукупність його обігових засобів (сировини, палива, матеріалів та інших матеріальних ресурсів).

Пасивна частина − будівлі, споруди та інші елементи основних засобів, які безпосередньо не впливають на предмети праці, але створюють матеріально-речові умови для господарської діяльності підприємства.

Первісна вартість основних засобів відображає суму витрат підприємства на їх створення та введення в дію: витрати на зведення будівель, споруд; придбання машин та обладнання, страхування.

Під відновлювальною вартістю основних засобів розуміють вартість їх відновлення за сучасних умов у цінах, тобто вона являє собою суму витрат, яку зазнало б підприємство при формуванні аналогічних основних фондів за певний проміжок часу.

Під фізичним зношенням основних засобів слід розуміти втрату ними техніко-експлуатаційних властивостей унаслідок їх використання або впливу на них природних сил.

Товари – матеріальні цінності, що придбані та утримуються підприємством з метою подальшого продажу.

Фінансовий цикл − це проміжок часу між оплатою кредиторської заборгованості за сировину і матеріали та погашенням дебіторської заборгованості за реалізовану продукцію і товари.

Цикл відтворення основних засобів − це проміжок часу, протягом якого відбувається процес формування, використання та відновлення споживчої вартості основних засобів.

Тести

1. Первинним документом при надходженні товару на торговельне підприємство є:

а) товарно-транспортна накладна;

б) накладна на внутрішнє переміщення;

в) лімітно-забірна карта;

г) книга продаж.

2. До запасів не включають:

а) готову продукцію;

б) сировину й матеріали;

в) статутний капітал;

г) товари.

3. У роздрібній торгівлі товари обліковують за:

а) цінами покупки;

б) фактичною собівартістю;

в) цінами продажу;

г) справедливою вартістю.

4. Тимчасові споруда, пристосування і пристрої належать до:

а) необоротних активів;

б) оборотних засобів;

в) малоцінних та швидкозношувальних предметів;

г) коштів у розрахунках.

5.До основних засобів не слід враховувати:

а) будівлі;

б) готову продукцію;

в) транспортні засоби;

г) комп’ютерну техніку.

6. Термін корисного використання основних засобів − це:

а) очікуваний період часу, протягом якого основні засоби будуть використані підприємством;

б) строк «життя» основних засобів;

в) 2-15 років;

г) термін оренди основних засобів.

7. Невиробничі основні засоби торговельного підприємства призначена для:

а) обслуговування господарської діяльності підприємства;

б) створення умов для успішного здійснення господарської діяльності підприємства;

в) вирішення соціальних завдань, підтримки стабільності трудового колективу, покращення умов праці та морального клімату;

г) здійснення основної діяльності підприємства.

8. До показників ефективності використання основних засобів відносять:

а) фондовіддачу;

б) фондомісткість;

в) умовний термін окупності;

г) фондозабезпеченість.

9. До показників руху основних засобів не відноситься:

а) коефіцієнт зростання;

б) коефіцієнт вибуття;

в) коефіцієнт рентабельності;

г) коефіцієнт придатності.

10. Предмети праці, виражені у вартісній формі, які беруть участь у процесі виробництва протягом лише одного виробничого циклу, втрачають при цьому свою натурально-речову форму і повністю передають свою вартість на заново створений продукт це:

а) основні виробничі засоби;

б) виробничі засоби;

в) оборотні активи;

г) основні невиробничі засоби.

Література: 2, 4, 7, 10, 11, 13, 21, 26, 27 (с. 380-427), 29, 30 (с. 230-276), 31 (с. 12-15), 34 (с. 238-249), 35 (с. 142), 42, 43, 49, 56





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 530 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...