Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості імунітету слизової оболонки ротової порожнини



Порожнина рота й глотки є складним регуляторним органом. У нормі існує рівновага між умовно-патогенною мікрофлорою і місцевими та загальними чинниками імунного захисту. Порушення цієї рівноваги призводить до розвитку інфекційних і запальних захворювань.

Слизові оболонки через своє топографічне положення першими зазнають атаки патогенів і взаємодіють із екзогенними антигенуми. Вони містять комплекс чинників неспецифічного та специфічного імунного захисту, що забезпечують у більшості випадків надійний бар'єр на шляху проникнення патогенів.

Бактеріальні та вірусні патогени нерідко успішно долають усі бар'єри, потрапляють у внутрішнє середовище організму й спричинюють захворювання. До цього можуть призводити різні зовнішні та внутрішні чинники. До зовнішніх чинників належать численні шкідливі речовини, що містяться в повітрі, його висока вологість і низька температура. До внутрішніх чинників - хронічні ураження слизової оболонки внаслідок рецидивних запальних процесів. У дітей причиною частих респіраторних інфекцій є також незрілість імунної системи. Важливий чинник ослаблення захисних реакцій - наявність супутніх захворювань.

Подолання імунної відповіді пов'язано також із постійною адаптацією патогену до дії захисних систем макроорганізму.

Порожнина рота й глотки має не лише загальний імунітет, що однаково захищає всі органи й тканини організму, а й місцевий імунітет, який відіграє основну роль у захисті від інфекцій. Його значення дуже велике і залежить від багатьох чинників:

• цілісності слизової оболонки;

• вмісту імуноглобулінів А, G і M;

• складу слини (вмісту лізоциму, лактоферину, нейтрофільних гранулоцитів, секреторного IgA);

• стану лімфоїдної тканини.

Цілісність слизових оболонок - найкращий гарант надійного захисту організму. Ушкоджена поверхня епітелію легко колонізується патогенними мікроорганізмами.

Слина. Слина є складною сумішшю клітин і розчинних компонентів. Механічне очищення порожнини рота здійснюється м'язами язика, щік і губ. Слина не лише виконує роль мастила під час артикуляції, жування та ковтання, а й сприяє проковтуванню бактерій, лейкоцитів, фрагментів тканин і харчових залишків.

Клітини слини. Кожну хвилину в слину потрапляє приблизно 1 млн лейкоцитів, причому 90% усіх лейкоцитів слини становлять поліморфноядерні нейтрофіли. Вони активно протидіють мікрофлорі порожнини рота.

Розчинні компоненти слини

• Лізоцим - фермент, який має бактерицидну активність і міститься в багатьох клітинах, наприклад у лейкоцитах, тканинах і секретах організму людини, слині та слізній рідині. Він сприяє знищенню мікроорганізмів у порожнині рота.

• Лактоферин - білок, здатний зв'язувати залізо, має бактеріостатичну активність. Зв'язуючи залізо, він робить його недоступним для бактеріального метаболізму. Лактоферин міститься у виділеннях ясенної борозни та місцево секретується поліморфноядерними нейтрофілами.

• Різні ферменти слини можуть бути як секреторного походження, так і виділятися клітинами і/або мікроорганізмами, що містяться в слині. Функція цих ферментів - участь у травному процесі (амілаза), а також у місцевому механізмі клітинного лізису та захисту (кисла фосфатаза, естерази, альдолаза, глюкуронідаза, дегідрогеназа, пероксидаза, карбоангідраза, калікреїн).

• Комплемент. Слабка комплементарна активність слини пов'язана з кровотоком у судинах ясенної борозни.

• IgA відіграють найважливішу роль у місцевому імунному захисті слизових оболонок. Вони пригнічують здатність вірусів і бактерій до адгезії на поверхні епітелію. Секретуються плазмоцитами підслизового шару мигдаликів і клітинами lamina propria. У слині міститься набагато більше sIgA, ніж інших імуноглобулінів: наприклад, у слині, що виділяється привушними залозами, співвідношення IgA/IgG у 400 разів перевищує таке в сироватці крові.

Ясенна рідина виділяється між зубною емаллю та яснами в ясенній борозні в дуже невеликій кількостіу здорових людей і в значній - у хворих із пародонтопатіями, утворюючись унаслідок виділення позаклітинної рідини із запаленої слизової оболонки ясен у порожнину рота.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2690 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...