Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка основних фондів



Для планування відтворення основних фондів, визначення розмірів амортизації, аналізу ефективності їх використання велике значення має правильний облік та достовірна оцінка вартості основних фондів. Оцінка ОФ здійснюється на основі натуральних та вартісних показників.

Обчислення в натуральних показниках необхідно для визначення кількості і виробничої потужності основних виробничих фондів організації. Цей вид обліку заснований на паспортних даних основних фондів, які фіксують час придбання чи забудови, містять технічні характеристики фондів, а також інформацію про зміну їх стану (ремонт, модернізація, реконструкція і т. ін.).

Натурними показниками є загальна та корисна площа споруди, кількість та загальна потужність по окремих видах і типорозмірах машин, середня їх одинична потужність.

В зв’язку з тривалим функціонуванням основних фондів, поступовим їх зносом в процесі роботи для оцінки основних фондів у вартісному вираженні використовується початкова вартість, відновна вартість і залишкова вартість основних фондів.

Початкова вартість (initial cost) відображає фактичні витрати організації на придбання машин, обладнання, спорудження будинків у цінах року придбання:

Фпоч = Фф + Втр + Вм,(1.1)

де Фф капітальні витрати на придбання нових ОВФ, грн.;

Втр, Вм відповідно витрати на їх транспортування і монтаж, грн.

За початковою вартістю основні фонди знаходяться на балансі організації.

Оскільки придбання машин і механізмів, устаткування здійснюється у різний час, то ОВФ виражаються в змішаних цінах, що не дає можливості зіставити їх. Крім того, у первісній вартості не враховуються ремонт і модернізація. Щоб усунути розбіжність в оцінці ОВФ, періодично проводиться їх масова переоцінка, при якій визначається відновна вартість.

Відновна вартість (replacement cost) – це вартість основних виробничих фондів, що приведена до умов і цін року відтворення основних фондів, визначається за формулою:

Фв = Фпоч ×k + Вр + Вмод, (1.2)

де k коефіцієнт зміни цін;

Вр, Вмод відповідно витрати на ремонт і модернізацію, грн.

Залишкова вартість (remaining cost) – відображає вартість основних фондів, яка ще не перенесена на вартість виробленої продукції, характеризує фактичну вартість фондів на момент їх оцінки і дозволяє оцінити якісний стан основних фондів організації:

Фз = Фпоч – З, Фз = Фв – З, (1.3)

де З – знос (амортизація) основних фондів за роки експлуатації, грн.

Для врахування руху основних фондів підприємства розраховують середньорічну вартість за формулою:

(1.4)

де Фпоч – вартість ОВФ на початок року;

Фввед, Фвиб – відповідно вартість введених ОВФ та тих, що вибувають;

tп, tнп – кількість повних місяців, протягом яких ОВФ використовувались і не використовувалися, відповідно.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 175 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...