Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. Економіка енергетики



О. Г. Лялюк

Економіка енергетики

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний технічний університет

О. Г. Лялюк

Економіка енергетики

Практикум

Вінниця

ВНТУ

УДК 338: 621.31(075)

ББК 65.9 (4 УКР) 304.14

Л97

Рекомендовано до видання Вченою радою Вінницького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України (протокол № 6 від 29.01.2009 р.)

Рецензенти:

О. В. Мороз, доктор економічних наук, професор

С. Й. Ткаченко, доктор технічних наук, професор

О. В. Ковальчук, кандидат технічних наук, доцент

Лялюк, О. Г.

Л97111111Економіка енергетики: практикум / О. Г. Лялюк. – Вінниця: ВНТУ, 2009. – 118 с.

В посібнику представлений курс практичних робіт з дисципліни "Економіка енергетики" студентам спеціальності “Теплоенергетика”, коротко розкривається зміст кожної теми з викладенням розрахунково-аналітичних моментів, подається перелік обов’язкових питань, наводяться приклади розв’язування типових задач. Електронний варіант посібника рекомендується для дистанційної форми навчання.

УДК 338: 621.31(075)

ББК 65.9 (4 УКР) 304.14

Ó О. Лялюк, 2009

Зміст

Передмова..............................................................................................  
1 Виробничі фонди в енергетиці та ефективність їх використання...................................................................................  
2 Капітальне будівництво та проектування в енергетиці................  
3 Собівартість продукції та ціноутворення в енергетиці................  
4 Прибуток та рентабельність в енергетиці......................................  
5 Методи оцінки економічної ефективності виробництва, інвестицій та нової техніки в енергетиці........................................  
6 Організація праці та заробітної плати............................................  
7 Розрахунок платежів за забруднення довкілля...............................  
Тести......................................................................................................  
Додатки.................................................................................................  
Глосарій................................................................................................  
Перелік літературних джерел..............................................................  

передмова

Україна є однією з найбільших країн Європи.

Потенціал важкої, енергетичної та ряду галузей промисловості України є також одним із найпотужніших в Європі в той час, коли ціни на енергоносії були набагато нижчі від світових ринкових цін. Проте питоме споживання енергії на одиницю виробленої продукції на Україні одне з найвищих в Європі.

За минулі 25 років після першої світової енергетичної кризи в різних країнах, і в тому числі в Україні, були розроблені і впроваджені нові методи, засоби і програми впливу на споживання енергії.

Але, не дивлячись на наявність в Україні виробництв з новими технологіями, все ж таки більшість основних фондів промисловості, а особливо в теплоенергетиці, є фізично та морально застарілими і потребують реконструкції або змін.

В існуючих умовах галузі паливно-енергетичного комплексу, маючи негативний вплив на стабілізацію в економіці України, самі знаходяться у виключно важкому стані.

Необхідність оновлення ядерних блоків, генеруючих потужностей на теплових і гідроелектростанціях і т.д. потребують великих витрат як на сьогодні, так і на подальші роки.

Очевидним є і той факт, що при будь-яких варіантах розвитку економіки України первинні національні енергетичні ресурси не забезпечать потрібного потенціалу.

В той же час, від’ємний валютний баланс різко обмежує можливість придбання їх за межами України, і такий етап, можливо, буде ще довго зберігатися.

Поряд з розробкою програми розвитку паливно-енергетичного комплексу, програми структурної перебудови економіки України найважливішою складовою цієї стратегії є здійснення державної політики енергетичних ресурсів.

Основним змістом економіки енергетики, як галузі економічної науки, є вивчення та розвиток теоретичних основ електрифікації; дослідження методів техніко-економічного обґрунтування планових та проектних рішень; розробка наукових основ та шляхів підвищення ефективності енергетики та всього паливо-енергетичного господарства країни на базі раціонального використання трудових, матеріальних та фінансових ресурсів.

Основною метою вивчення дисципліни „Економіка енергетики” є вивчення економіки підприємства, передачі та споживання енергії.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...