Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік додаткового капіталу



У процесі господарської діяльності в підприємства може з'явитися нове майно чи зрости облікова вартість уже наявного, тобто збільшується вартість активів за рахунок власних джерел. Для обліку джерел такого майна чи приросту його вартості в бухгалтерському обліку введене поняття додаткового капіталу.

Джерела активів підприємства, що відносяться на додатковий капітал, збільшують власний капітал організації, однак не впливають на фінансовий результат діяльності організації в звітному періоді. Наприклад, організація може безоплатно одержати у власність дороге виробниче приміщення, у результаті її майно і капітал будуть мати істотний приріст, однак фінансовим результатом діяльності організації в звітному періоді може стати збиток.

Додатковий капітал може утворюватися не тільки за перерахованими вище причинами. Що включати до складу додаткового капіталу і як його використовувати, вирішують власники підприємства, що розробляють відповідні положення. Ці положення повинні бути затверджені протоколом загальних зборів засновників, після чого закріплюються наказом про облікову політику.

У балансі сума додаткового капіталу розкривається двома статтями:

— Додатково оплачений капітал;

— Інший додатковий капітал.

Додатково оплачений (вкладений) капітал — це сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість від первинної емісії. Це створює емісійний дохід.

Інший додатковий капітал — це суми дооцінки необоротних активів підприємства, вартість активів безоплатно отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб та інші види додаткового капіталу.

Класифікація додаткового капіталу наведена на рис 10.5.

Додатковий капітал може бути направлений на збільшення статутного, пайового та резервного капіталу, на покриття збитків.

Облік додаткового капіталу здійснюється на підставі актів приймання - передачі основних засобів, довідок бухгалтерії, накладних, виписок банку, наказів, рішень зборів учасників тощо.


Рис 10.5. Класифікація додаткового капіталу

Для обліку додаткового капіталу використовується рахунок 42 “Додатковий капітал”, по кредиту якого відображається збільшення додаткового капіталу, по дебету - зменшення.

Рахунок 42 “Додатковий капітал” має такі субрахунки:

421 “Емісійний дохід”;

422 “Інший вкладений капітал”;

423 “Дооцінка активів”;

424 “Безоплатно одержані необоротні активи”;

425 “Інший додатковий капітал”.

На субрахунку 421 «Емісійний доход» відображається різниця між продажною і номінальною вартістю первісно розміщених акцій. Типова кореспонденція з обліку формування емісійного доходу наведено в табл.10.14.

Таблиця 10.14





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 920 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...