Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типова кореспонденція збільшення статутного капіталу за рахунок інших джерел



№ п/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
  Збільшено статутний капітал за рахунок додаткового капіталу, який отримано внаслідок дооцінки необоротних активів    
  Направлено нерозподілений прибуток минулих років на збільшення статутного капіталу    
  Збільшено статутний капітал за рахунок резервного капіталу    

Акціонерне товариство має право за рішенням загальних зборів акціонерів збільшувати статутний капітал, якщо всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю не нижче номінальної. Забороняється випуск акцій для покриття збитків, пов'язаних з його господарською діяльністю.

Збільшення статутного капіталу здійснюється в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, шляхом випуску нових акцій або збільшення номінальної вартості раніше розповсюджених акцій (рис 10.4).

Акціонери користуються переважним правом на придбання додатково випущених акцій. У голосуванні про затвердження результатів підписки на додатково випущені акції беруть участь особи, які підписалися на ці акції.



Рис 10.4. Напрями та джерела збільшення статутного капіталу АТ

У разі збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових внесків, реінвестиції дивідендів, дооцінки необоротних активів у фінансовому обліку використовують типову кореспонденцію рахунків яка є аналогічною до кореспонденції що застосовують ТОВ (ТДВ).

У разі збільшення статутного капіталу за рахунок обміну облігацій на акцій, на підставі протоколу зборів акціонерів та договору про продаж і порядок погашення конвертованих облігацій складають типову кореспонденцію рахунків, яка наведена в табл 10.9.


Таблиця 10.9





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...