Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Власний капітал – сутність, оцінка та форми



Обов’язковою умовою успішної господарської діяльності підприємства в умовах ринку є самофінансування, яке передбачає фінансування діяльності підприємства, відшкодування витрат, пов’язаних з простим та розширеним відтворенням за рахунок власних джерел, а саме капіталу.

Дійсно, кожне підприємство, що працює відокремлено від інших, займається виробничою, комерційною та іншими видами діяльності, повинно мати певний капітал, що являє собою сукупність матеріальних та нематеріальних цінностей, грошових коштів, фінансових вкладень, необхідних для здійснення його господарської діяльності.

Для початку господарської діяльності будь-яке підприємство потребує власних джерел її фінансування. У момент створення підприємства таку функцію виконує його початковий капітал, який за своїм матеріальним складом є сукупністю активів, інвестованих засновниками (учасниками).

На цьому етапі підприємство ще не має зовнішньої заборгованості, тому його власний капітал дорівнює вартості активів підприємства:

Власний капітал = Активи підприємства (10.1)

Під час здійснення господарської діяльності підприємство вступає у відносини зі своїми контрагентами (постачальниками, підрядниками, тощо), утворюючи при цьому зобов'язання за взаємними розрахунками та оплатою праці, а також перед державою - за податками та обов’язковим платежами. Крім поточних зобов'язань підприємство може використовувати довгострокові залучені кошти (кредити, облігаційні позики, тощо).

Саме підприємство є власником усього майна та інших активів, набутих ним на законних підставах. Однак право власності підприємства на набуті ним активи та право власності засновників (учасників) підприємства відрізняють за своїм обсягом, оскільки право вимоги щодо активів підприємства мають також його кредитори. Тобто в процесі діяльності активи формуються не тільки за рахунок власного капіталу а і за рахунок зобов’язань – як поточних так і довгострокових:

Активи підприємства = Зобов’язання + Власний (10.2)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 208 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...