Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 5.14



На дату річного балансу підприємство оцінило зменшення корисності виробничого обладнання у зв’язку із суттєвими негативними змінами в технологічному середовищі. Балансова вартість основних засобів (первісна вартість за вирахуванням зносу) становить 920000 грн. Чиста вартість реалізації визначена у сумі 830000 грн., а теперішня вартість майбутніх чистих грошових надходжень – у сумі 860000 грн.

Отже, сума очікуваного відшкодування виробничого обладнання приймається у розмірі теперішньої вартості майбутніх чистих грошових надходжень від активу, оскільки вона більша за чисту вартість реалізації.

Виходячи з цього, втрати від зменшення корисності виробничого обладнання дорівнюють 60000 грн. (920000 – 860000):

Дебет 972 «Втрати від зменшення корисності активів»  
Кредит 131 «Знос основних засобів»

Після визнання втрат від зменшення корисності основних засобів, нарахування амортизації здійснюється, виходячи з нової балансової вартості активу і переглянутого (у разі зміни) строку його корисного використання.

У процесі подальшої експлуатації основних засобів ознаки зменшення їх корисності можуть припинити існувати. Це може свідчити про необхідність повного або часткового відновлення корисності активів. В такому разі на дату річного балансу підприємство знову визначає суму очікуваного відшкодування об’єктів основних засобів.

Якщо сума очікуваного відшкодування активу (у межах балансової вартості цього активу, визначеної на дату відновлення корисності без урахування попередньої суми втрат від зменшення його корисності) перевищує його балансову вартість, в бухгалтерському обліку визнаються вигоди від відновлення корисності:

Дебет 131 «Знос основних засобів»
Кредит 742 «Дохід від відновлення корисності активів»

Приклад визначення суми вигід від відновлення корисності активу наведено в додатку 2 до П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...