Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 3.4. Підприємство визначає величину сумнівних боргів на основі платоспроможності окремих дебіторів



Підприємство визначає величину сумнівних боргів на основі платоспроможності окремих дебіторів.

На 31 грудня 2011 року в складі статті «Векселі одержані» відображено вексель, виданий векселедавцем 30 березня 2011 року, на суму 15000 грн. за реалізовані основні засоби. Підприємству стала відома інформація про порушення судом справи про банкрутство векселедавця. На підставі цієї інформації погашення векселя є сумнівним. Величина сумнівних боргів на 31 грудня 2011 року за статтею «Векселі одержані» має бути визнана в сумі 15000 грн., на таку саму суму створюється резерв з включенням до витрат грудня 2011 року.

Облік резервів за сумнівною дебіторською заборгованістю, щодо якої є ризик неповернення, ведеться за рахунком 38 «Резерв сумнівних боргів» (рис. 3.10).

Для ведення обліку резервів сумнівних боргів підприємство може застосовувати окремі аналітичні рахунки на рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів» в розрізі статей поточної дебіторської заборгованості, сумнівна частина якої забезпечена створеним резервом.

Підставою для визнання в бухгалтерському обліку резерву сумнівних боргів є складений підприємством первинний документ (розрахунок резерву).

38 «Резерв сумнівних боргів»
Дебет Кредит
Списання сумнівної заборгованості в кореспонденції з рахунками обліку дебіторської заборгованості або зменшення нарахованих резервів у кореспонденції з рахунком обліку доходів.   Створення резерву сумнівних боргів у кореспонденції з рахунками обліку витрат
Сальдо означає залишок резерву сумнівних боргів  

Рис. 3.10. Структура рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів»

В бухгалтерському обліку створення резерву сумнівних боргів відображається записом:

Дебет 944 «Сумнівні та безнадійні борги»
Кредит 38 «Резерв сумнівних боргів»

Надалі сума такого резерву може зазнати змін (коригувань) залежно від того, яку методику розрахунку резерву сумнівних боргів обрало підприємство.

При списанні безнадійного боргу за рахунок резерву сумнівних боргів в бухгалтерському обліку здійснюються записи:

Дебет 38 «Резерв сумнівних боргів»
Кредит 34 «Короткострокові векселі одержані»
Кредит 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»
Кредит 37 «Розрахунки з різними дебіторами» (відповідно до виду дебіторської заборгованості, за якою створено резерв)

У разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів безнадійна дебіторська заборгованість списується з активів на інші операційні витрати: Дебет 944 «Сумнівні та безнадійні борги» Кредит відповідних субрахунків до рахунків обліку дебіторської заборгованості.

Списана за рахунок резерву дебіторська заборгованість обліковується за дебетом позабалансового субрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість» до рахунку 07 «Списані активи» протягом не менше трьох років з дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у випадках зміни майнового становища боржника.

Дебіторська заборгованість остаточно списується з субрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість» після надходження суми в порядку відшкодування з одночасними записами за дебетом рахунків 30 «Каса», 31«Рахунки в банках» чи інших рахунків обліку активів і кредитом субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів» або у зв'язку з закінченням строку обліку такої заборгованості.

Поточна дебіторська заборгованість, щодо якої створення резерву сумнівних боргів не передбачено, у разі визнання її безнадійною списується з балансу з відображенням у складі інших операційних витрат.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 406 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...