Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи правової держави



Нижче наведені основні загальні ознаки правової держави.

    1. Соціально-змістовні:

а) верховенство закону в суспільному і державному житті (закони повинні бути не декларативними, а актами прямої дії. Повинен бути закріплений механізм їх реалізації);

б) в конституційному й інших законах повинні бути закріплені основні права людини;

в) відносини між державою і громадянином повинні будуватися на основі принципу: громадянину дозволено робити все, що прямо не заборонено законом (загальнодозвільний);

г) існує взаємовідповідальність держави і громадянина;

ґ) наявність високої правової культури у всіх громадян.

    1. Формальні ознаки:

а) “розподіл влад” (система “стримувань і противаг”);

б) юридична захищеність особи;

в) суд — надійна юридична гарантія прав людини;

г) неухильне та загальне виконання законів і підзаконних актів усіма учасниками суспільного життя.

Ці загальні ознаки дають можливість сформулювати основні принципи теорії правової держави:

1. “Розподіл влад” — має на увазі, перш за все, не розділення самої влади, а розподіл функцій влади. Серед таких функцій виділяють: законодавчу, виконавчу, судову. Кількість гілок влади може бути і більшою. Так, у сучасній українській юридичній науці деякі автори виділяють контрольно-наглядову владу як четверту гілку (наприклад, за Конституцією Алжиру 1976 року таких гілок влади виділяється сім: законодавча, виконавча, судова, контрольно-наглядова, засновницька, президентська, влада органів самоврядування). Основна мета розподілу влад — це запобігання її можливої централізації та узурпації, а також розмежування компетенції між окремими гілками влади. Здійснення цього принципу забезпечується функціонуванням спеціальної системи “стримувань і противаг” — тобто сукупністю спеціальних повноважень, властивих кожній з гілок влади, що дозволяють запобігати спробі “перетягування на себе” більшої кількості повноважень. У цю систему входять такі повноваження:

- право імпічменту — вираз парламентом недовіри президенту внаслідок здійснення ним вчинку, не сумісного з його державними функціями, наприклад, злочину. У разі здійснення цієї процедури президент повинен піти у відставку;

- право відкладального вето — право президента накласти заборону на законопроект парламенту, переданий йому на підпис;

- право парламенту на подолання президентського вето. Парламент повторним голосуванням, кваліфікованою більшістю за законопроект може подолати рішення президента про накладення заборони. В цьому випадку президент уже зобов'язаний підписати закон;

- процедура формування Конституційного Суду. Так, наприклад, в Україні формування цього органу здійснюється шляхом делегування однакового числа суддів від кожної гілки влади (Президента, Верховної Ради, з’їзду суддів України).

2. Принцип верховенства закону і права. Верховенство права у правовій державі виражається у відображенні в законі ідей права, тобто ідей справедливості, захисту природних прав і інтересів людини і громадянина.

Верховенство закону в правовій державі виражається в тому, що держава повинна бути підлеглою правовим законам. Всі ж підзаконні акти повинні розвивати ідеї закону, відповідати закону і не суперечити закону. В такому ж співвідношенні знаходяться видові закони з основним законом — Конституцією.

3. Принцип “зв'язаності” держави своїми законами. У правовій державі посадовці й органи державної влади повинні бути прикладом, зразком і першим виконавцем закону, який видається цією владою. Неможливо вимагати виконання закону від громадянина, якщо сама держава порушуватиме прийнятий нею закон.

4. Принцип взаємної відповідальності держави і громадянина. Громадяни в правовій державі, за наявності у них широкого круга правомочності, проте, мають і певний круг обов'язків перед державою і суспільством (дотримуватися законів і Конституції держави; сплачувати податки; берегти природне навколишнє середовище, захищати батьківщину). У свою чергу, держава відповідальна перед громадянином у забезпеченні, гарантіях і захисті його прав, свобод і законних інтересів.

5. Принцип наявності Конституційного Суду. У правовій державі результати нормотворчої діяльності потребують контролю з боку спеціального органу — Конституційного Суду – на предмет відповідності їх ідеям і нормам Конституції. У разі визнання неконституційності того або іншого нормативно-правового акту останній припиняє свою дію на території держави. Рішення даного органу не підлягають відміні або оскарженню, опротестовуванню.

6. Принцип реальності контролю і нагляду за виконанням закону. У правовій державі повинна існувати система органів влади, що здійснює на достатньо незалежній основі контроль і нагляд за виконанням закону (прокуратура, Конституційний Суд, державні інспекції і т. д.). Дієвість діяльності таких органів може визначатися рівнем адекватності примусових заходів дії на несумлінних виконавців або порушників закону.

7. Принцип реальності прав і свобод громадян. Правова держава характеризується реальністю втілення максимуму демократичних прав і свобод людини. Це може бути досягнуто за умови реалізації мінімум трьох обов’язкових чинників:

а) законодавчого закріплення прав і свобод громадян;

б) законодавчого закріплення процесу, процедури реалізації прав і свобод громадян;

в) забезпечення судового захисту від порушень прав і свобод громадян (створення мінімуму судових прецедентів такого захисту).

8. Принцип високої правової культури населення. Найбільш складний у реалізації принцип теорії правової держави.

Для забезпечення формування високої правової культури населення в правовій державі повинні бути реалізований наступні умови:

а) створення системи постійного і максимально повного та широкого інформування населення про стан чинного законодавства, а також загальної правової інформації;

б) створення структури органів і програм з формування правового навчання і вироблення стимулів, прийомів і навичок реалізації населенням правових знань;

в) розробка заходів і створення умов формування в населення поважного відношення до закону та права (втілення даного елемента нерозривно пов'язано з втіленням у життя принципів взаємної відповідальності держави і громадянина, а також принципу “зв'язаності” держави своїми законами).

Правова держава – це суверенне політико-територіальне об’єднання громадянського суспільства, в якому найголовнішою цінністю виступає людина, громадянин, його права і свободи та здійснюється реальне верховенство права і закону на основі принципів: “розподілу влад”; взаємної відповідальності держави і громадянина; “зв’язаності” держави своїми законами; здійснення правосуддя виключно судом і наявності конституційного судочинства; реальності прав і свобод громадян; реальністю контролю і нагляду за виконанням закону та інших принципів, що втілюються в життя на основі високої правової культури населення.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 762 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...