Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І. Попередні дії



1. Спочатку варто визначитися з питанням: організовувати СС в усьому ВНЗ, чи в окремому структурному підрозділі (у гуртожитку, на факультеті, відділенні тощо). Далі розповісти про створення СС в межах всього ВНЗ, але всі ці поради можна застосовувати і для створення СС в межах структурного підрозділу (зрозуміло, з певними поправками), оскільки принципи створення СС не ЗМІНЮЮТЬСЯ.

2. Оскільки одній людині організувати Установчу конференцію досить важко, треба створити Ініціативну групу з кількох студентів (від 3 до...; це можуть бути, наприклад, старости академічних груп, або просто Ваші друзі-однодумці; але краще за все, щоб члени ініціативної групи були з різних факультетів (курсів). Члени Ініціативної групи будуть допомагати створювати СС у ВНЗ і в подальшому можуть ввійти до складу виконавчих органів СС, як найбільш ініціативні студенти і представники відповідного факультету.

3. Для проведення Установчої конференції необхідно визначитися, де і коли буде її проводити. Для цього необхідно домовитися з керівництвом ВНЗ (ректором, деканом) про час і місце проведення Установчої конференції студентського самоврядування. Якщо ректор (декан) не проти утворення студентського самоврядування у ВНЗ (на факультеті) або, навіть, сам ініціює його створення, то проблем взагалі ніяких не виникає з цим питанням.

4. Якщо ж адміністрація створює перешкоди, варто діяти таким чином:

- зробити все для того, щоб переконати й зацікавити керівництво в практичній необхідності створення студентського самоврядування саме у ВНЗ. Тут може бути багато переконливих аргументів, наприклад:

- навести дані, які свідчать про кількість ВНЗ, у яких вже створене і ефективно діє студентське самоврядування;

- подати матеріали, що показують діяльність СС у ВНЗ Польщі та Європейського Союзу;

- надати інформацію про діяльність Студентських рад при Президентові України, при Голові Верховної Ради України, при Кабінеті Міністрів України, при Міністерстві освіти і науки України, при Київському міському голові тощо та довести до керівництва інформацію про те, що студентська громада кожного ВНЗ України повинна мати свого представника при кожному з цих органів;

- подати витяги з нормативно-правових актів України, які врегульовують питання діяльності СС у ВНЗ України (в тому числі п. 2 Наказу Міністерства освіти і науки України від 3 квітня 2001 року № 166, де є прямий наказ "ректорам (директорам) вищих навчальних закладів освіти забезпечити впровадження студентського самоврядування в практику виховної роботи навчального закладу" згідно Положення про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах, яке затверджене цим Наказом).

Після того, як ректор (декан) погодився з доводами, домовитися з ним про конкретні місце і час проведення Установчої конференції;

5. Після вирішення даного питання необхідно з'ясувати - скільки академічних груп у ВНЗ (враховуючи академічні групи всіх курсів на всіх факультетах) і скільки студентів зможете зібрати у виділеному приміщенні (актовому залі, аудиторії тощо).

Це необхідно для того, щоб встановити: скільки представників від кожної
академічної групи запрошувати на Установчу конференцію. Тобто, залежно від кількості академічних груп визначаєте - чи запрошувати по одному представнику від кожної академгрупи, чи по три представника, чи по одному представнику від курсу тощо. Але у будь-якому випадку повинні чітко знати, скільки представників планується зібрати на Установчій конференції (оскільки відповідно до цієї кількості будете потім вираховувати кворум).

6. Коли з'ясували всі вищезазначені питання, можете приступити до повідомлення студентів про заплановану Установчу конференцію. Це можна зробити через старост груп, які доведуть відповідну інформацію до студентів своєї групи і (або) за допомогою Оголошення. У будь-якому випадку це слід зробити як мінімум за тиждень до проведення Установчої конференції для того, щоб студенти встигли обрати своїх представників. До засідання Установчої конференції бажано поспілкуватися безпосередню з кожним представником академгрупи (щось пояснити, відповісти на питання, ознайомити з Проектом Положення про студентське самоврядування тощо, роз'яснити структуру органів СС (хоча останнє можна зробити і безпосередньо на Установчій конференції), довести Порядок денний Установчої конференції (тобто, перелік тих питань, які будуть обговорюватись на ній) тощо). Після вирішення всіх цих питань залишилося лише провести Установчу конференцію у запланований день і час.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 152 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...