Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміни до Закону про вищу освіту та про студентське самоврядування



Зміст студентського самоврядування має ґрунтуватися на основних засадах демократизації суспільства. Президент України В.А. Ющенко на підсумковій колегії, звертаючись до учасників засідання, зауважив: «Ви навчаєте у вищих навчальних закладах не людину якоїсь професії. Ви творите громадянина». Водночас слід особливо наголосити, що формування свідомого громадянина можна здійснювати не на основі авторитарної педагогіки, а лише на основі педагогіки толерантності. Вищі навчальні заклади мають виховувати активних, свідомих громадян, патріотів України, а не заляканих конформістів. Залучення студентів до органів студентського самоуправління значною мірою сприяє їх громадянському становленню.

Колишній міністр освіти і науки України С.М. Ніколаєнко на зустрічі з представниками студентського самоврядування вищих навчальних закладів (березень 2005 р., м. Київ) підкреслив, що участь студентів в управлінні вищими навчальними закладами - значний крок до демократизації вищої школи, становлення її автономії. А без цих складових «не буде необхідної європейської якості вищої освіти, не буде конкурентоспроможності наших випускників, конкурентної економіки».

«Наша співпраця виходить за межі навчального процесу, - підкреслив С.М. Ніколаєнко. - Це ще й освітньо-культурна діяльність, питання виховної, спортивно-масової роботи, підтримки діяльності студентських будівельних загонів, організації харчування, побуту - безпосередня участь у житті вищих навчальних закладів. Ідеться про участь студентів у виборах керівників, в оцінці якості навчального та наукового процесів. Це буде комплексна співпраця».

У новій редакції Закону України «Про вищу освіту» передбачено норму про обов'язкову участь до 10 % представників органів студентського самоврядування у вчених радах і конференціях трудових колективів вищих навчальних закладів тощо.

Двадцять років пройшло з часу, коли Україна розпочала відлік своєї нової історії як незалежної і суверенної держави. Зміна вектора суспільно-історичного розвитку змінює систему світоглядних орієнтирів українських громадян. Незалежна українська держава входить у світову спільноту, що передбачає формування у молоді нових пріоритетів, зокрема, гуманістичної орієнтації, свободи і демократії та громадянських і моральних чеснот: справедливість, совість, повага до праці, істини, турбота про сім'ю, батьківщину, родину та ін.

Утвердження України як демократичної держави є одночасно духовним, політичним, соціальним і культурним утвердженням громадян, здатних керуватись не суб'єктивними інтересами, не ідеологією певної групи людей, а визнавати лише одну ідеологію - Конституцію, Основний Закон України як незалежної і суверенної держави. Нові підходи до студентського самоврядування покликані забезпечити переорієнтацію освітньо-виховного процесу на розвиток творчих потенцій та соціальної активності студентської молоді, інтеграції України в європейське співтовариство. Саме тому в Указі Президента України В.А. Ющенка від 04.07.05 № 1013/2005 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні» серед цілого комплексу на перше місце поставлено завдання «зміцнення демократичних засад в освіті, у тому числі шляхом розвитку учнівського і студентського самоврядування, залучення в установленому порядку дітей та молоді до участі у вирішенні питань місцевого значення».

Неприпустимо використовувати методи надмірного контролю та втручання в роботу органів студентського самоврядування з боку адміністрації вищого навчального закладу. Водночас студентам слід надавати допомогу щодо організаційних, психолого-педагогічних та методичних засад студентського самоврядування.

Всеукраїнська студентська рада як представницький орган студентів на державному рівні. На державному рівні органи студентського самоврядування об'єднуються у Всеукраїнську студентську раду. Варто зазначити, що доцільність участі в цій організації визначають самі студенти через органи студентського самоврядування.

Всеукраїнська студентська рада, згідно з Положенням про Всеукраїнську студентську раду при МОН України, є консультативно-дорадчим органом при Міністерстві освіти і науки України, утвореним з метою повніше враховувати позиції студентської молоді при виробленні та реалізації політики України у сфері освіти, культури, праці, соціального становлення та розвитку молоді, налагодження конструктивної взаємодії між органами державної влади, органами місцевого самоврядування і органами студентського самоврядування вищих навчальних закладів України.

Головними завданнями Всеукраїнської студентської ради є:

• сприяння розвитку студентського руху в Україні, зокрема розвитку у вищих навчальних закладах України студентського самоврядування;

• забезпечення постійного зв'язку та взаємодії між Міністерством освіти і науки України і органами студентського самоврядування вищих навчальних закладів;

• аналіз суспільних процесів у сфері освіти, культури, праці, соціального становлення та розвитку студентської молоді, молодих спеціалістів і громадян, які вступають до вищих навчальних закладів, розроблення та внесення за результатами такого аналізу пропозицій Міністерству освіти і науки України та органам місцевого самоврядування всіх рівнів;

• участь у підготовці та розробці пропозицій до нормативно-правових актів, програм з найважливіших питань суспільного становища, правового і соціального захисту студентської молоді, молодих спеціалістів і громадян, які вступають до вищих навчальних закладів України;

• участь у підготовці та реалізації заходів, спрямованих на розв'язання соціально-економічних, правових, освітніх, культурних та інших проблем студентської молоді, молодих спеціалістів;

• сприяння розширенню регіонального, всеукраїнського та міжнародного співробітництва у сфері освіти, культури, праці, соціального становлення та розвитку молоді;

• сприяння формуванню правового громадянського суспільства в Україні, духовному та фізичному розвитку студентів, вихованню у них патріотизму;

• сприяння формуванню громадянської свідомості студентів, що ґрунтується на національних інтересах держави та загальнолюдських цінностях.

Згідно з Положенням органами Всеукраїнської студентської ради є:

• Конференція;

• Всеукраїнська студентська колегія;

• Секретаріат Всеукраїнської студентської колегії;

• регіональні студентські колегії (Ради).

Існування такої структури дає можливість на загальнодержавному рівні представляти інтереси студентства. Іншими словами, Всеукраїнська студентська рада — це інструмент, через який думка та проблема окремого студента може бути почута органами державної влади. Існування Всеукраїнської студентської ради дає можливість брати участь у прийнятті рішень, які турбують студентство, ще в процесі його розробки, а також після його прийняття дає можливість прослідкувати за його виконанням. Рада є великою комунікаційною спільнотою, яка має надавати інформаційні канали не тільки для влади і студентства, але бути ланкою між студентством і суспільством в цілому.

Студентам слід пам'ятати, що їхня пасивність у сфері студентського самоврядування може бути причиною неефективної діяльності органів студентського самоврядування у навчальному закладі. Тобто, якщо студент не знає про самоврядування, це означає, що не тільки самоврядування погано працює, але й те, що студент не цікавиться цією проблемою. Якщо студент дізнається, що у Всеукраїнській студентській раді від його ВНЗ представлена непорядна людина, або представлена через недемократичний механізм, то це через те, що знову ж таки не цікавився. У таких випадках потрібно йти до органу самоврядування і через існуючі процедури переобирати таких осіб, оскільки питання представництва в компетенції самих студентів, які самі управляють цими процесами, тобто здійснюють функцію самоврядування, і якщо цей принцип порушується, то Всеукраїнська студентська рада буде заявляти про це на рівні держави.

Це ще раз засвідчує, що тільки активна участь студентів в органах студентського самоврядування надаватиме поштовх і подальшому розвитку цієї форми самоорганізації. Це закладає підвалини сприйняття студентом суспільної моделі. Паралель з державою: якщо ви не цікавитесь політикою, то політика цікавиться вами, причому вже не питаючи вашої думки.

Ініціатива створення Всеукраїнської студентської ради є спільною ініціативою студентських лідерів та Міністерства освіти і науки України.

Унікальність Всеукраїнської студентської ради випливає з виняткового статусу, якого не має жодна громадська організація, що займається питаннями студентства. Ця винятковість полягає у тому, що об'єднання органів студентського самоврядування набуло статусу дорадчого органу при Міністерстві освіти і науки України.

У свою чергу Всеукраїнською студентською колегією обрано Секретаріат Всеукраїнської студентської ради.

За короткий час існування до ВСР надійшло багато різних пропозицій та звернень щодо студентських проблем. Крім цього, ВСР вдалося організувати літній відпочинок студентам, які перебувають на диспансерному обліку, стажування для студентських лідерів у Польщі, а також були розроблені пропозиції з удосконалення процедури видачі студентських квитків. Серед основних намірів Ради на найближчий час - надання ширших повноважень органам студентського самоврядування у ВНЗ і як наслідок — залучення якомога більшої кількості студентів до участі в студентських організаціях; отримання позитивного міжнародного досвіду та імплементація його в Україні; представництво Всеукраїнської студентської ради в Європейському студентському союзі.

Сьогодні в Україні створено низку молодіжних громадських організацій. Серед них: Всеукраїнська студентська рада, Українська асоціація студентського самоврядування, Асоціація правозахисних організаторів студентів України, Національна скаутська організація України «Пласт».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...