Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Робоча сила– економічна категорія, яка характеризує сукупність духовних та фізичних здібностей людини до праці



Робоча сила – економічна категорія, яка характеризує сукупність духовних та фізичних здібностей людини до праці.

Промислово-виробничий персонал – це працівники основних, допоміжних, підсобних і побічних цехів; особи, зайняті на ван­тажно-розвантажувальних роботах; працівники науково-дослідних, конструкторських, проектно-конструкторських організацій, які знаходяться на балансі підприємства, а також працівники апарату управління.

Персонал непромислових господарств – це працівники, праця яких не пов'язана з промислово-виробничою діяльністю підпри­ємства (працівники підсобного сільського господарства, житлово-комунальних організацій, дитячих і лікувальних установ).

Категорія робітників – це особи, які безпосередньо зайняті випуском продукції, виконанням робіт промислового характеру, здійсненням ремонту і наглядом за устаткуванням, переміщен­ням вантажів тощо.

Учні – це особи, що навчаються на підприємстві виконанню певних виробничих операцій для того, щоб стати робітниками.

Інженерно-технічні працівники — це особи, які здійснюють організаційно-технічне керівництво виробничим процесом.

Службовці – це особи, які виконують адміністративно-господарські й канцелярські функції, а також обліковий персонал: це Робітники збуту і постачання, статистики, обліку і діловодства.

Молодший обслуговуючий персонал – це особи, які зайняті обслуговуванням службових приміщень – прибиральниці невиробничих приміщень, двірники, кур'єри, гардеробники.

Охорона – це працівники сторожової та протипожежної охорони підприємства.

Облікова чисельність працівників підприємства – це чисельність усіх працівників, які є у списках підприємства.

Явочна чисельність – це чисельність осіб спискового складу, які з'явились на роботу, незалежно від того, чи приступили вони до роботи.

Фактична чисельність працівників – це особи явочного складу, які з'явились і приступили до роботи незалежно від її тривалості.

Необхідний оборот зі звільнення – це звільнення з причин виробничої чи державної необхідності, а саме: призов в армію, раціоналізація виробництва, вступ до навчальних закладів, переведення на роботу в інші підприємства, вихід на пенсію.

Оборот зі звільнення по причинах, які відносяться до плинності персоналу – це вибуття працівників з таких причин: звільнення за власним бажанням, звільнення за порушення трудової дисципліни, за рішенням судових органів, а також в торгівлі – за недовіру.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 907 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...