Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шахрайство



Коли в будь-якій країні складається тяжке соціальне і політичне становище. спостерігається зростання злочинності, зокрема шахрайство.

Шахраї вигадують різноманітні схеми, щоб заволодіти грошима і матеріальними статками людей. Шахрайство може здійснюватися і з застосуванням гіпнозу. Зокрема, цигани часто заволодівають увагою і волею людини настільки, що людина добровільно віддає їм гроші і цінні речі. Непоодинокі випадки квартирного шахрайства: вкладаючи гроші у будівництво квартир, люди на певному етапі виявляють, що їх ошукали. Кварти не будуються, а фірми-одноденки зникають із отриманими грішми. Шахраї продають кварти літніх людей, входячи до них у довіру або застосовуючи інші шахрайські схеми. В результаті літні люди залишаються без житла. Такі злочини дуже важко покарати в судовому порядку, адже людина сама віддала кошти, сама підписала відповідні документи без застосування до неї насильницьких методів впливу.

З’явився окремий вид шахрайства – це збір коштів постраждалим в АТО.

Одним із видів шахрайства є шахрайство із застосуванням мобільного зв’язку. Цей вид зв’язку міцно увійшов до побуту кожного з нас. Проте з популяризацією мобільних телефонів зрів і ризик стати жертвою злочинців. Способів обману, пов’язаних з використанням мобільного зв’язку, багато, адже шахраї дуже винахідливі. Зрозуміло, неможливо убезпечити себе від усіх видів шахрайства з мобільними телефонами, проте знизити рівень ризику, зберігши таким чином свої гроші, цілком реально. Попереджений – отже, озброєний.

Тож розглянемо найпопулярніші серед злочинців приклади телефонного шахрайства. Найперше – це різноманітні пропозиції і прохання, які надходять абонентам за допомогою есемес. Наприклад. пропонується подвоїти суму коштів на рахунку, якщо відправите есемес на певний номер мобільного абонента, або відмовитись від надходження рекламних розсилок, або дізнатися про деталі привабливої пропозиції про роботу. У всіх випадках пропонується надіслати есемес або зателефонувати за певним номером. На практиці виявляться, що це номери телефонів, які обслуговуються за преміям-тарифами, і з мобільного рахунку абонента, що потрапив на гачку, знімається 20-30 грн. за есе мес чи хвилину зв’язку. Аналогічно практикують і заклик перерахувати кошти на порятунок хворим дітям.

Надто поширеним явищем є прохання вислати гроші абоненту, який хоче зателефонувати. але не має коштів, або повернути нібито помилково зараховані кошти.

Ще один спосіб телефонного шахрайства. коли зловмисники телефонують та представляються працівниками банку. Вони розповідають. що у співрозмовника був несанкціонований доступ до його картки. «Потрібно, щоб ви підтвердили нам номер своєї картки і сказали свій старий пароль, ми його поміняємо на новий», - пояснюють псевдо банкіри.

Наступний приклад мобільного шахрайства, коли ви щось втратили, загубили і даєте оголошення в газету. Будьте пильні, тому що вам можуть зателефонувати шахраї, у яких немає загубленої речі, але вони намагатимуться видурити у вас гроші.

Також типовий варіант розвитку подій: неочікуваний виграш у лотереї чи в акції (в тому числі від мобільного оператора, якихось фірм тощо). Не поспішайте довіряти таким дзвінкам! Особливо, якщо ви не брали участь у згаданих акціях. Обов’язково варто замислитися і зупинитися, коли вам пропонують перерахувати якісь кошти, ніколи не повідомляйте коди поповнення рахунків незнайомим особам! Ця інформація є суто конфіденційною, тому ніколи на надавайте її стороннім особам.

Люди повідомляють номер своєї банківської картки та пароль, і через деякий час скориставшись банківською послугою «Екстрені гроші», аферисти знімають та викрадають усі кошти із банківської картки абонента.

Найпопулярніший спосіб видурити гроші коли невідомі телефонують до громадян на мобільний телефон, представляються «працівниками міліції» і повідомляють, що їхні рідні (син, чоловік або будь-який інший родич) затримані за скоєння злочину і для вирішення питання про не притягнення до кримінальної відповідальності необхідна певна сума.

Кошти пропонують перерахувати на банківський рахунок або забирають під час зустрічі (для цього можуть користуватися послугами таксистів).

Як показує досвід – усі зловмисники вміло використовують практичну психологію і досконало володіють маніпулюванням людьми. Найуразливішими до дій телефонних шах раїв є пенсіонери.

В першу чергу злочинці використовують ефект несподіванки, коли людину приголомшують звісткою про те, що близька для неї особа потрапила за грати.

Уся розмова обов’язково проходить швидко, за короткий термін іде психологічний тиск на людину. Потерпілому просто не дають часу оговтатися, подумати, перевірити отриману інформацію. Були такі випадки, коли батьки віддавали гроші аферистам за звільнення юнака, який насправді в той час спав у сусідній з ними кімнаті.

Іноді шахраї дають почути голос нібито сина, який просить допомоги. На фоні нервової напруги та стресової ситуації людина, як правило, сприймає почутий у телефонній слухавці голос сторонньої особи за звернення близької людини. Як правило, це лиш е кілька слів,поганий звук, перешкоди у зв’язку, збентеження, занепокоєність, і батьки вірять, що говорили зі своєю дитиною.

До того ж. на руку шахраям і те, що в народі існує переконаність щодо надмірної корумпованості правоохоронних органів. Тобто люди абсолютно впевнені в тому, що будь-яку особу без певних на то причин можуть забрати до відділку міліції, а також в тому, що всі питання можна вирішити за гроші.

Та й рівень правової освіченості сьогодні у населення, на жаль, доволі низький. Більшість людей просто губиться в подібних ситуаціях.

Щоб не стати жертвою подібних аферистів, дослухайтесь до таких порад:

- пам’ятайте, що головне у таких випадках – зберігати спокій та не поспішати виконувати вимоги шахраїв;

- не афішуйте в Інтернеті номер банківської картки;

- у жодному разі не перераховувати гроші на вказані ними рахунки;

- краще за все просто проігнорувати дзвінок, поклавши слухавку;

- після того потрібно зателефонувати тому, хто нібито потрапив до міліції, не панікувати, якщо він не відповідає на дзвінки (він може простог не чути, вести автомобіль, бути на нараді чи будь-що інше);

- найголовніше – телефонуйте до міліції та повідомляйте про такий випадок.

Для того, щоб спроби зловмисників не увінчалися успіхом, не вірте їм, телефонуйте рідним, до міліції.

Запам’ятайте, про будь-які протиправні чи підозрілі дії сторонніх осіб стосовно вас, ваших знайомих чи родичів слід обов’язково сповістити правоохоронців за номером 102. Це єдиний правильний спосіб вберегтися від шахраїв.

Пам’ятайте – ваша безпека у ваших руках!





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...