Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціально-політичні НС



До соціально-політичних НС належать соціальні, політичні конфлікти, війни, бунти, революції тощо.

Конфлікт — це зіткнення протилежних інтересів, поглядів, гостра суперечка, ускладнення, боротьба ворогуючих сторін різного рівня та складу учасників.

Конфлікт передбачає усвідомлення протиріччя і суб’єктивну реакцію на нього. Якщо конфлікт виникає в суспільстві, то це суспільний конфлікт.

Суб’єктами соціально-політичного конфлікту стають люди, які усвідомили протиріччя і обрали як спосіб його вирішення зіткнення, боротьбу, суперництво. Подібний спосіб вирішення протиріччя здебільшого стає неминучим тоді, коли зачіпає інтереси й цінності взаємодіючих груп, коли має місце відверте зазіхання на ресурси, вплив, територію з боку індивіда, групи, держави (коли йдеться про міжнародний конфлікт). Суб’єктами конфліктів можуть виступати:

1) окремі люди, групи, організовані в соціальні, політичні, економічні та інші структури;

2) об’єднання, які виникають у вигляді політизованих соціальних груп, економічних і політичних груп тиску, кримінальних груп, які домагаються певних цілей.

Будь-який соціальний конфлікт, набуваючи значних масштабів, об’єктивно стає соціально-політичним.

Війна — це збройна боротьба між державами (їх коаліціями) або соціальними, етнічними та іншими спільнотами; у переносному розумінні слова — крайня ступінь політичної боротьби, ворожих відносин між певними політичними силами.

Сучасний світ дуже малий і вразливий для війни. Врятувати і зберегти його неможливо, якщо не покінчити з думками та діями, які століттями будувалися на прийнятності та припустимості.

До соціально-політичних конфліктів належить виступ екстремістських угруповань (тобто тероризм). В наш час явище тероризму досить поширене. Якщо донедавна звертання до терору як засобу вирішення політичних або релігійних проблем було винятковим, надзвичайним явищем, то в наші дні практично щоденно поступають повідомлення про терористичні дії. Військові дії Російської Федерації на східних теренах України цілковито можна віднести до терористичних дій, адже вони мають всі ознаки тероризму.

Основною функцією служб безпеки в будь-якій державі є забезпечення національної безпеки, бо внутрішні політичні конфлікти завжди використовують в своїх цілях зовнішньополітичні опоненти держави. Тобто, якщо в державі політична нестабільність, інші держави використовують це.

Дестабілізацію життя в Україні видно на прикладі подій в кінці 2000 – на початку 2011 р., відбулося відхилення від нав’язаних елітою правил і норм. Євромайдан 2014 р. скинув корупційну злодійську владу Януковича, але відкрите військове втручання Росії на чолі з її керівником В. Путіним не дає змоги народу України будувати своє життя. Відбулося вторгнення Росії і анексія Криму, неоголошена війна, в тому числі на Донбасі.

В умовах надзвичайних ситуацій військового характеру населення повинно знати як діяти





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...