Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суб'єкти кримінального провадження. Відшкодування (компенсація) шкоди у кримінальному провадженні



Суб'єкти кримінального провадження: поняття та ознаки. Проблема співвідношення категорій "суб'єкти кримінального провадження", "учасники кримінального провадження", "сторони кримінального провадження", "учасники судового провадження". Розмежування кримінально-процесуальних функцій за Кримінальним процесуальним кодексом.

Суб'єкти, що здійснюють у кримінальному провадженні судові функції: суд, суддя, слідчий суддя, присяжний. Склад суду за кримінальним процесуальним законодавством. Правосуддя як найважливіша функція суду. Повноваження суду у судовому провадженні.

Аналіз моделі "суду присяжних" в Україні в контексті порівняльно-правового підходу.

Слідчий суддя як суб'єкт здійснення функції судового контролю у досудовому провадженні. Класифікація повноважень слідчого судді.

Учасники кримінального провадження: учасники кримінального провадження, які відносяться до сторін кримінального провадження; потерпілий, його представник та законний представник; інші учасники кримінального провадження.

Учасники кримінального провадження з боку обвинувачення. Поняття "обвинувачення" та "державне обвинувачення" у тексті Кримінального процесуального кодексу, їх співвідношення.

Прокурор як учасник кримінального провадження з боку обвинувачення. Проблеми регламентації повноважень прокурора у ст. 36 Кримінального процесуального кодексу. Класифікація повноважень прокурора. Здійснення прокурором функції нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням. Підтримання прокурором державного обвинувачення у суді. Участь прокурора у стадії виконання судових рішень. Принцип незмінності прокурора у кримінальному провадженні.

Керівник органу досудового розслідування як учасник кримінального провадження з боку обвинувачення, класифікація його повноважень.

Слідчий як учасник кримінального провадження з боку обвинувачення. Проблема визначення функціональної спрямованості діяльності слідчого. Класифікація повноважень слідчого. Проблема процесуальної самостійності слідчого. Взаємодія слідчого із слідчим суддею, прокурором, керівником органу досудового розслідування, оперативними підрозділами.

Оперативні підрозділи, особливості їх участі у кримінальному провадженні.

Учасники кримінального провадження з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Кримінально-процесуальний статус підозрюваного. Проблема визначення моменту набуття статусу підозрюваного. Кримінально-процесуальний статус обвинуваченого (підсудного), виправданого, засудженого. Кримінально-процесуальний статус виправданого, засудженого.

Захисник як учасник кримінального провадження з боку захисту. Особи, які можуть бути захисниками. Обов'язкова участь захисника. Права та обов'язки захисника, проблеми їх визначення. Залучення захисника. Відмова від захисника або його заміна.

Законне представництво підозрюваного, обвинуваченого (підсудного), виправданого, засудженого.

Потерпілий як учасник кримінального провадження. Проблеми визначення функціональної спрямованості діяльності потерпілого за Кримінальним процесуальним кодексом 2012 р. Права та обов'язки потерпілого, особливості їх реалізації у різних стадіях кримінального провадження. Представництво потерпілого.

Інші учасники кримінального провадження: цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач та його представник, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, особа, стосовно якої розглядається питання про видачу в іноземну державу (екстрадицію), заявник, свідок та його адвокат, понятий, заставодавець, поручитель, перекладач, експерт, спеціаліст, секретар судового засідання, судовий розпорядник, конфідент. Класифікація інших учасників кримінального провадження. Проблеми визначення функціональної спрямованості діяльності представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

Відводи та самовідводи, їх підстави, особливості заявлення, розгляду та вирішення.

Відшкодування (компенсація) шкоди у кримінальному провадженні. Форми захисту порушених кримінальним правопорушенням прав потерпілого. Концепція "з'єднаного процесу", її відображення у Кримінальному процесуальному кодексі. Цивільний позов у кримінальному провадженні: правова природа, предмет та особливості доказування, суб'єкти, особливості провадження та вирішення.

Добровільне відшкодування шкоди у кримінальному провадженні.

Компенсація шкоди, завдана потерпілому внаслідок кримінального правопорушення, за рахунок Державного бюджету України: проблеми нормативної регламентації, перспективи реалізації. Зарубіжний досвід компенсації шкоди, завданої потерпілому внаслідок кримінального правопорушення.

Відшкодування (компенсація) шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю, органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду. Закон України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду" від 01.12.1994 р. Проблеми реабілітації у кримінальному провадженні.

ТЕМА 4





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1497 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...