Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація роботи виконавчих органів АРК



До виконавчих органів АРК належать Рада Міністрів (РМ) АРК, республіканські міністерства й комітети, районні в АРК державні адміністрації. Окремі державні повноваження виконують вико­навчі комітети сільських, селищних і міських рад, що делегуються їм державними органами. РМ АРК здійснює: а) виконавчі функції та повноваження з питань, віднесених до самостійного відання АРК; б) державні виконавчі функції, делеговані відповідно до Конституції України; в) інші функції та повноваження, передба­чені Конституцією й законами України, Конституцією АРК, норма­тивно-правовими актами ВР АРК у межах її компетенції.

Діяльність Ради Міністрів АРК (*)

Рада Міністрів АРК як орган республіканської виконавчої вла­ди самостійно здійснює виконавчі функції й повноваження з пи­тань, віднесених до відання республіки Конституцією та закона­ми України, Конституцією АРК. РМ АРК формується ВР АРК на строк її повноважень, відповідальна перед нею, очолює її Голова РМ АРК. Вона виконує також державні виконавчі функції й пов­новаження, делеговані законами України відповідно до Консти­туції України. З метою забезпечити виконання делегованих дер­жавних виконавчих функцій і повноважень АРК передаються фінансові, матеріальні кошти та об'єкти державної власності, не­обхідні для виконання зазначених повноважень. Організація, по­рядок виконання зазначених функцій і повноважень рес­публіканськими органами визначаються нормативно-правовими актами ВР АРК. Законами України та прийнятими на їх основі та на їх виконання нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та ВР АРК можуть визначатися окремі умови:

виконання делегованих державних виконавчих функцій і пов­новажень, реалізації загальнодержавних і регіональних програм;

координації діяльності у боротьбі з катастрофами, стихійними лихами, епідеміями та епізоотіями, щодо ліквідації їх наслідків, природокористування, охорони навколишнього природного сере­довища, забезпечення екологічної безпеки, безпечних і здорових умов життя населення;

охорони пам'яток історії та культури, організації та розвитку освіти, науки і культури, фізичної культу­ри та спорту;

забезпечення правопорядку і громадської безпе­ки;

здійснення спільних проектів у регіоні;

вирішення інших питань, віднесених до компетенції виконавчих органів.

З питань виконання державних функцій і повноважень РМ АРК, її Голова, його заступники, керівники відповідних міністерств і республіканських комітетів підзвітні й підконтрольні Кабінету Міністрів України, а керівники місцевих державних адміністрацій - РМ АРК. Голова РМ АРК представляє її у відноси­нах з: а) Президентом України, Верховною Радою України, Кабіне­том Міністрів України, центральними та місцевими органами вико­навчої влади України, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, громадянами, їх об'єднаннями, посадовими особами; органами інших держав, їх регіонів, об'єднань громадян, установ, організацій; б) міжнародни­ми організаціями. Також Голова РМ АРК організовує її діяльність.

Він призначається на посаду і звільняється з посади ВР АРК за поданням Голови ВР АРК і за погодженням із Президентом Ук­раїни. Голова РМ АРК: здійснює загальне керівництво підготов­кою питань, які підлягають розгляду на засіданнях РМ АРК; підписує її постанови, рішення й розпорядження, договори, угоди у межах своїх повноважень; здійснює інші повноваження, перед­бачені нормативно-правовими актами.

РМ АРК не рідше як два рази на рік подає ВР АРК звіт про свою діяльність у цілому (комплексний), а також щокварталу подає письмову інформацію про стан справ у соціально-економічній, культурній та інших сферах життєдіяльності республіки. ВР АРК за пропозицією її Голови або не менше п'яти постійних комісій, або однієї третини депутатів від її загального складу має право не більше двох раз на рік заслуховувати звіт з окремого напряму діяльності РМ АРК, звіти окремих міністерств, республіканських комітетів АРК про свою діяльність. Якщо за результатами звіту діяльність РМ АРК у цілому буде визнана незадовільною, ВР АРК має право у порядку, передбаченому Конституцією України, прийняти рішення: а) про відставку (припинення повноважень) РМ АРК у зв'язку з висловленням недовіри; б) про звільнення з посади Голови РМ АРК у зв'язку з висловленням недовіри.

РМ АРК здійснює управління майном, яке перебуває на її балансі, засновує свій друкований орган, здійснює інші повноважен­ня, передбачені Конституцією АРК, законами України, норматив­но-правовими актами ВР АРК, прийнятими у межах її компетенції. Відносини органів влади АРК із підприємствами, установами та організаціями, які перебувають у її власності, будуються на основі їх підзвітності й підконтрольності республіканським органам влади у межах і формах, передбачених законами України і відповідно до них Конституцією АРК, нормативно-правовими актами ВР АРК, прийнятими у межах її компетенції. З підприємствами, установами та організаціями інших форм власності, а також із тими, які не пе­ребувають у її управлінні, відносини органів влади АРК будуються на договірній і податковій основі та здійснюються у межах і формах, передбачених законодавством України.

У межах своєї компетенції РМ АРК видає постанови, рішення й розпорядження, обов'язкові до виконання на всій території рес­публіки. У порядку, який визначається ВР АРК, РМ АРК укладає договори та угоди з питань, що належать до її відання.

Таким чином, порядок утворення й функціонування органів виконавчої влади АРК закріплюється й регулюється Консти­туцією й законами України, Конституцією АРК, нормативно-правовими актами ВР АРК, РМ АРК та Положеннями про міністерства і республіканські комітети АРК.

РМ АРК здійснює: а) виконавчі функції та повноваження з пи­тань, віднесених до самостійного відання АРК; б) державні вико­навчі функції, делеговані відповідно до Конституції України; в) інші функції та повноваження, передбачені Конституцією й законами України, Конституцією АРК, нормативно-правовими актами ВР АРК у межах її компетенції.

11.4. Представництво Президента України в АРК: статус та організація роботи (*)

Конституцією України передбачено дію в Автономній Респуб­ліці Крим представництва Президента України. Необхідність йо­го випливає зі статусу Президента як глави держави й гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, до­держання Конституції України, прав і свобод людини та громадя­нина. Представництво Президента України в АРК (далі - Представництво Президента) є органом державної влади України із здійснення повноважень, передбачених Конституцією й зако­нами України, іншими законодавчими актами України. Воно створюється Президентом України з метою сприяння виконанню в АРК повноважень, покладених на Президента України на строк його повноважень.

Представництво Президента в АРК відповідно до окремого за­кону України про Представництво виконує такі функції:

вивчає стан виконання в АРК Конституції й законів України, указів і розпоряджень Президента України, актів Кабінету Міністрів України та вживає заходів щодо їх належного виконання;

сприяє додержанню конституційних прав і свобод людини й громадянина;

аналізує нормативно-правові акти Верховної Ради й Ради Міністрів АРК щодо їх відповідності Конституції та законам України й вносить пропозиції щодо внесення змін;

готує й подає на розгляд Президентові України аналітичні матеріали з питань соціально-економічного та політичного роз­витку в АРК;

сприяє Президентові України у вирішенні правових питань в АРК;

аналізує практику діяльності органів виконавчої влади та ор­ганів місцевого самоврядування, інших організацій в АРК та інформує Президента України з цих питань.

Представництво Президента очолює Постійний представник Президента України в АРК (далі - Постійний представник), який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом України. В АРК він має заступника, який також призначається й звільняється з посади Президентом України.

Постійний Представник і його заступник не можуть бути на­родними депутатами, обіймати керівні посади в інших держав­них, господарських органах та організаціях, органах об'єднань громадян, займатися підприємницькою (комерційною) діяль­ністю. На час перебування на цих посадах вони зупиняють своє членство в політичних партіях. У своїй діяльності ці посадові осо­би керуються Конституцією й законами України, указами й роз­порядженнями Президента України.

На виконання названих завдань Постійний представник Президента:

бере участь із правом дорадчого голосу у засіданнях Верхов­ної ради та Ради Міністрів АРК;

входить з поданням до Верховної Ради АРК, Ради Міністрів АРК, місцевих адміністрацій та органів місцевого самоврядуван­ня у разі прийняття ними нормативно-правових актів, які супере­чать Конституції та законам України, актам Президента й Кабіне­ту Міністрів України з вимогою про усунення цих порушень та вносить пропозиції про скасування чи зупинку дії таких актів без­посередньо Президентові України;

вимагає пояснень від посадових осіб різних органів і організацій АРК незалежно від форми власності в разі порушен­ня ними законодавства України;

здійснює інші повноваження, передбачені законодавством України.

Постійний Представник у межах своїх повноважень та відповідно до законодавства України видає розпорядження. Розпо­рядження Постійного представника, які суперечать актам законода­вства, скасовуються Президентом України або у судовому порядку.

Представництво Президента є юридичною особою, має гербову печатку за зразком, затвердженим Президентом України, рахун­ки в установах банків України. Представництво не є органом державної влади. Воно є одним з органів, що забезпечують діяльність Президента України.

Таким чином, Постійний представник Президента України здійснює передбачені законодавством України повноваження в АРК, представляє інтереси Президента України у представниць­ких і виконавчих органах АРК на засадах і у порядку, передбаче­ному законодавством України.

Закон України «Про представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» та відповідне Положення потре­бують оновлення, оскільки сталися зміни у конституційному статусі Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України під час конституційної реформи 2004-2005 року.

Як загальний висновок слід констатувати, що в АРК існує своя система представницьких і виконавчих органів, які в межах Конституції й законів України, Конституції АРК та норматив­но-правових актів ВР і РМ АРК здійснюють державні й само­врядні повноваження на визначеній автономній території Україні - Кримському півострові. Удосконалення нормативно-правової бази функціонування АРК сприятиме підвищенню ефек­тивності організації й діяльності розглянутої системи респуб­ліканських органів.

Питання для самоперевірки:

Розкрийте політико-правову ситуацію під час виникнення Кримської автономії в Україні (*).

Охарактеризуйте конституційно-правовий статус Автоном­ної Республіки Крим.

Поясніть відмінність процесів федералізації та авто­номізації (*).

Поясніть, яким чином узгоджуються унітарність України та Кримська автономія (*).

Поясніть роль Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Покажіть організацію роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим (*).

Охарактеризуйте структуру виконавчих органів Автономної Республіки Крим.

Розгляньте організацію роботи виконавчих органів Авто­номної Республіки Крим (*).

Охарактеризуйте Представництво Президента України в Авто­номній Республіці Крим, його статус та організацію роботи (*).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...