Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок формування представницьких органів місцевого самоврядування



Порядок формування та організація діяльності рад регламен­туються Конституцією України, законом про місцеве самовряду­вання, іншими законами, а також статутами територіальних громад. Сільські, селищні, міські, районні у містах, районні, обласні ради складаються з депутатів, які обираються населенням відповідної території на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Порядок організації й проведення виборів депутатів визна­чається чинним Законом України «Про вибори депутатів місце­вих рад та сільських, селищних, міських голів». Вибори депутатів місцевих рад є вільними і відбуваються на основі гарантованого Конституцією України і зазначеним законом загального, рівного і прямого виборного права шляхом таємного голосування.

Рада вважається правомочною за умови обрання не менш як двох третин депутатів від загального складу ради. У разі якщо до ради обрано менш як дві третини її складу, до обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати повноваження рада попереднього скликання.

Виборний процес здійснюється на засадах вільного і рівно­правного висування кандидатів, рівності можливостей для всіх кандидатів у проведенні виборчої кампанії; неупередженості до кандидатів з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів; контролю за джерелами фінансування та витратами на виборчу кампанію; гласності й відкритості виборчої кампанії; свободи агітації.

Участь громадян у виборах до органів місцевого самоврядуван­ня є добровільною. Вважається, що виборці, які не взяли участі у голосуванні, підтримують результати волевиявлення тих виборців, які взяли участь у виборах. Участь у місцевих виборах є особистою справою кожного громадянина України. Нікого не можна примусити до участі чи неучасті у місцевих виборах.

Право голосу на місцевих виборах мають громадяни України, яким на день проведення виборів виповнилося 18 років і які проживають на території відповідних сіл, селищ, міст, районів у містах. Не мають права голосу на місцевих виборах громадяни, яких визнано судом недієздатними.

Згідно з виборчим законом, депутатом місцевої ради може бути обраний громадянин України, який має право голосу і якому на день виборів виповнилося 18 років. Депутатом або місцевим голо­вою не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

Особи, які займають посади, що відповідно до закону є не­сумісними зі статусом депутата ради, сільського, селищного, місь­кого голови, зобов'язані в разі їхнього обрання залишити цю поса­ду (припинити діяльність) та у передбачених законом випадках припинити будь-яку підприємницьку діяльність (принцип несумісності посад).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1672 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...