Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вища рада юстиції



Вища рада юстиції діє згідно зі ст. 131 Конституції України, а правові основи її організації та діяльності визначені в Законі України «Про Вищу раду юстиції» від 15 січня 1998 р.

Це колегіальний, незалежний орган, відповідальний за форму­вання високопрофесійного суддівського корпусу, здатного кваліфіковано, сумлінно та неупереджено здійснювати правосуд­дя на професійній основі, а також за прийняття рішень стосовно порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції про їх дисциплінарну відповідальність.

Вона складається з двадцяти членів, а порядок її формування та­кий: по три члени призначають Верховна Рада, Президент, з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридич­них вищих навчальних закладів та наукових установ; двох членів призначає всеукраїнська конференція працівників прокуратури.

При цьому на посаду члена Вищої ради юстиції може бути ре­комендований громадянин України, не молодший тридцяти п'яти років і не старший шістдесяти років, який проживає в Україні не менш як десять останніх років, володіє державною мовою, має ви­щу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше деся­ти років.

За посадою до складу Вищої ради юстиції входять Голова Верховного Суду України, Міністр юстиції України, Генеральний прокурор України.

Вища рада юстиції:

1) вносить подання Президентові України про призначення суддів на посади або про звільнення їх із посад;

2) розглядає справи і приймає рішення стосовно порушення суддями й прокурорами вимог щодо несумісності;

3) здійснює дисциплінарне провадження стосовно суддів Вер­ховного Суду України й суддів вищих спеціалізованих судів;

4) розглядає скарги на рішення про притягнення до дис­циплінарної відповідальності суддів апеляційних та місцевих судів, а також прокурорів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 407 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...