Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5.9. Проектування підіймальних установок



План:

5.9.1. Вихідні дані для проектування.

5.9.2. Порядок розрахунку скіпової підіймальної установки.

5.9.3. Порядок розрахунку кліткової підіймальної установки.

5.9.1. Для проектування підіймальної установки вихідними даними являються кількість вантажу, що транспортується і висота підйому. Якщо транспортування проводиться з декількох горизонтів, то задається висота піднімання з кожного горизонту.

Для проектування кліткових підіймальних установок крім цього повинно бути задано: тип і ємність вагонеток; щозмінна кількість підземних працівників; об’єми транспортних операцій по спуску-підйому обладнання і матеріалів.

5.9.2. Під час проектування скіпових підіймальних установок визначають оптимальну вантажопідйомність скіпа:

для установок з одним канатом

; (125)

для багатоканатних установок

, (126)

де Аг – годинна продуктивність шахти; Н – глибина шахти; tn – час паузи.

Для підіймальних установок з противагою результат отриманий у цих формулах подвоюється.

По таблиці П8 (1) вибирають стандартний скіп з найближчою меншою вантажністю Qопт>Qп.

Для вибирання органів навивання необхідно орієнтуватися на циліндричні барабани, далі конічні, або багатоканатні установки.

Для перевірки машин на статичні навантаження визначають максимальний статичний натяг Тст.max каната і максимальну різницю статичних натягів Fст..max, причому значення цих величин не повинні перевищувати допустимих величин для вибраної машини. Для q = 0 і q = p

Tcт.max= (Qn + Qc + pН)× g; (127)

Fcт.max= (Qn + pH)× g. (128)

Далі вибирають канат і схему розміщення установки і розраховують елементи розміщення (тема 5.3). Виконують розрахунок кінематики і динаміки підіймальної системи (тема 5.4). Встановлюють систему приводу, потужність двигуна і його тип. Визначають витрату електроенергії і К.К.Д. установки (тема 5.5). Вибирають необхідну апаратуру управління контролю і захисту (тема 5.6 і 5.7). Проводять техніко-економічні розрахунки.

5.9.3. Для розрахунку кліткової підіймальної установки вибирають тип клітки з врахуванням типу вагонетки, функцій, які повинна виконувати установка і можливості провести спуск-підйом людей не більше ніж за 40 хв.

Розраховують механічну частину установки і розміщення її елементів відносно ствола шахти.

Для розрахунку кінематики визначають максимальну швидкість підіймальних посудин, яка не повинна перевищувати 12 м/с згідно ПБ, далі розраховують елементи трьохперіодної діаграми швидкості, час руху підіймальних посудин Т і час Тп підіймальної операції.

Розраховують динаміку підіймальної системи, встановлюють потужність двигуна і його тип, визначають витрату електроенергії К.К.Д. підіймальної установки і машини.

Контрольні запитання до теми 5.9:

5.9.1. Порядок розрахунку скіпової підіймальної установки.

5.9.2. Порядок розрахунку кліткової підіймальної установки.

ЗМІСТ:

Вступ …………………………………………………………………… 1





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...