Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5.8. Ремонт і експлуатація підіймальних установок



План:

5.8.1. Експлуатація підіймальних установок.

5.8.2. Ремонт підіймальних установок.

5.8.3. Навішування і зміна канатів.

5.8.1. Приміщення одно канатних підіймальних машин має зал і підвал. Машинний зал багатоканатних підіймальних установок розміщений на копрі. В машинному залі розміщають органи навивання, редуктор, двигун, пульт управління, реверсор, апаратура контролю і захисту. В підвалі – роторну магнітну станцію, ящики опорів, акумуляторні батареї аварійного освітлення.

В приміщенні є монтажний отвір, підіймальний кран для монтажних і ремонтних робіт, робоче і аварійне освітлення, протипожежні засоби. Температура повітря не нижче 12оС.

Для кожної підіймальної установки повинні бути: паспорти підіймальної машини і редуктора, схема гальм, принципова і монтажна схема комутації, схеми парашутних пристроїв, інструкцію для машиніста, книга огляду підіймальної установки, книга огляду підіймальних канатів, книга приймання і здачі змін.

Підіймальна установка відноситься до служби головного механіка. Машиністи повинні пройти навчання і стажування. В їхні обов’язки входить приймання і передача зміни, управління і нагляд за машиною.

5.8.2. Види та періодичність ремонтів, об’єми робіт і нормативи часу на їх виконання регламентуються ПБ, ПТЕ і галузевими інструкціями. Для підіймальних установок передбачені наступні види оглядів:

– приймання і передача зміни проводиться машиністами за участю чергового слюсаря, час 15...20 хв.;

– щодобовий огляд проводиться бригадою під керівництвом механіка підйому, які оглядають підіймальні посудини, провідники, завантажувальні і розвантажувальні пристрої, напрямні шківи, підіймальну машину; час огляду 2,5 год.; результати записують в “Книгу огляду підіймальної установки”.

Поточний ремонт проводять щотижня бригадою слюсарів під керівництвом механіка підйому. Ремонт проводиться на місці встановлення обладнання, при цьому відновлюють і міняють деталі, що швидко зношуються, а також усунення дефектів, замічених при оглядах. Час ремонту 2 год.

Ревізію і наладку підіймальної установки проводять 1 раз на рік спеціалізованою бригадою при участі представника механічної служби шахти. Мета ревізії і наладки – виявлення і усунення недоліків в роботі підйому; продовження терміну служби установки; забезпечення безаварійної роботи.

Після закінчення наладки головний механік шахти з представником спеціалізованої бригади проводить контрольні випробування установки і складає протокол, який затверджується головним механіком виробничого об’єднання.

Ревізія і наладка електричної частини і апаратури автоматизації проводиться 1 раз в 6 місяців.

Одночасно з ревізією і наладкою персонал шахти проводить маркшейдерську перевірку правильності установки напрямних шківів відносно осі ствола, вертикальності середньої площини їх канавок і горизонтальності осі обертання, а також повну маркшейдерську перевірку установки підіймальної машини.

Технічний огляд і випробування проводять через 6 місяців після ревізії і наладки. Об’єм робіт визначений “Інструкцією по технічному огляду і випробуванню підіймальних установок” і проводиться під керівництвом головного механіка шахти. Випробування парашутів проводять згідно ПБ один раз в 6 місяців.

Капітальний ремонт передбачає зупинку підйому великий термін часу і проводиться по графіку складеному головним механіком виробничого об’єднання. Під час складання графіка користуються нормативними термінами служби. Період до капітального ремонту підіймальних машин 13 років, решта обладнання 6...7 років.

5.8.4. Навішування каната при двохбарабанній машині (рис. 120) проводять у такій послідовності:

1. канат з котушки 1 перепускають через напрямний шків 2; один кінець каната закріпляють

на переставному барабані 3 і намотують на нього, інший кінець прикріплюють до

підіймальної посудини 4;

2. посудину 4 опускають на нижню площадку 5 і канат закріпляють на рівні гирла ствола;

барабан розгальмовують і від’єднують від вала;

3. канат перепускають через напрямний шків 6, закріпляють і навивають на заклинений

барабан 7; другий кінець цього каната прикріплюють до посудини 8, яку підтягують

вище рівня верхньої площадки 9.

4. переставний барабан 3 з’єднують з валом, звільняють канат і розгальмовують барабан.

Рис. 120. Навішування і зміна канатів

Заміну каната проводять в такій послідовності:

  1. підіймальну посудину 4 барабана 3 опускають на нижню площадку 5, канат його закріпляють на рівні гирла ствола, барабан загальмовують і від’єднують від вала;
  2. підіймальну посудину 8 опускають на рівень гирла ствола, ставлять на бруси і від’єднують від нього старий канат; кінець старого каната прикріплюють до кінця нового навитого на котушку 1; новий канат перетягують за допомогою старого через направляючий шків 6 і вводять в машинне відділення, де від’єднують від старого каната;
  3. старий канат змотують з заклиненого барабана 7 на котушку 10; кінець нового каната прикріпляють до барабана 7 і навивають на нього; другий кінець нового каната кріплять до посудини 8, яку підтягують до верхньої приймальної площадки;
  4. переставний барабан 3 з’єднують з валом, розгальмовують, від’єднують канат в місці кріплення біля гирла ствола і переганяють по стволу посудини; замінений канат закріплюють на рівні гирла ствола і знімають з барабана 7;
  5. заміняють канат барабана 3, після чого посудину 4 підтягують вище верхньої приймальної площадки і закріплюють канат на барабані 7, від’єднуючи кріплення біля гирла шахти.

Регулювання довжини каната проводять обертанням заклиненого барабана при від’єднаному від корінного вала і загальмованому переставному барабані, посудину якого розміщують на нижній приймальній площадці.

Контрольні запитання до теми 5.8:

5.8.1. Яка документація повинна зберігатись в приміщенні підіймальної установки?

5.8.2. Які види оглядів і ремонтів проводять на підіймальних установках?

5.8.3. Яка послідовність заміни канатів?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 607 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...