Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протокол SMTP



Простий протокол передачі пошти (SMTP) використовується програмою клієнта електронної пошти для відправки повідомлень на локальний сервер електронної пошти. Далі локальний сервер визначає кому адресоване повідомлення - локальній поштовій скриньці або ж поштовій скриньці, розташованій на іншому сервері.

Функції, реалізовані спрощеним протоколом передачі електронної пошти (SMTP), забезпечують надійну і ефективну доставку повідомлень. У форматі SMTP повідомлення складається із заголовка і тіла повідомлення. У той час як тіло повідомлення може містити текст довільної довжини, заголовок повинен містити адреси електронної пошти одержувача і відправника в правильному форматі. Всі інші елементи заголовка є необов'язковими.

Коли клієнт відправляє повідомлення по електронній пошті, процес SMTP клієнта підключається до процесу SMTP сервера на відомому порту 25. Встановивши з'єднання, клієнт намагається відправити по ньому повідомлення серверу. Як тільки сервер отримає повідомлення, він поміщає його в чергу повідомлень локального облікового запису або пересилає до іншого сервера, виконуючи такий же процес встановлення SMTP-з'єднання.

Цільовий сервер електронної пошти в момент доставки повідомлення може виявитися недоступним або перевантажений. На цей випадок у SMTP передбачено тимчасове зберігання повідомлень з наступною повторною відправкою. Періодично сервер перевіряє чергу повідомлень і намагається відправити їх повторно. Якщо повідомлення не вдається доставити протягом встановленого часу, воно повертається відправнику з повідомленням про неможливість доставки.

Одним із обов'язкових полів у заголовку повідомлення є адреса електронної пошти одержувача. Адреса електронної пошти складається з імені або псевдоніма облікового запису, а також імені домену поштового сервера. Приклад адреси електронної пошти:

[email protected].

Символ "@" розділяє в адресі ім'я облікового запису та ім'я домену сервера. При відправці повідомлення на адресу [email protected] ім'я домену відправляється DNS-сервера для отримання IP-адреси сервера електронної пошти, обслуговуючого даний домен. Сервери електронної пошти в DNS помічені індикатором запису MX. Індикатор запису MX позначає тип запису ресурсу, яка зберігається на сервері DNS. Отримавши повідомлення, сервер-адресат поміщає його в поштову скриньку відповідного користувача. Місцезнаходження поштової скриньки визначається виходячи з облікового запису, зазначеного в першій частині адреси електронної пошти. Повідомлення залишається в поштовій скриньці до тих пір, поки одержувач не підключиться до сервера і не забере повідомлення.

Якщо сервер електронної пошти отримує повідомлення для неіснуючої облікового запису, він повертає повідомлення відправнику з повідомленням про неможливість доставки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 191 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...