Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота №69. Визначення життєздатності насіння люмінісценційним методом



Основні відомості. Метод заснований на флуоресценції речовин, які виділяють мертві тканини насіння у разі набрякання його на вологому фільтрувальному папері. Цей метод широко застосовують під час оцінки життєздатності насіння конюшини та люцерни.

Мета роботи. Дослідити відмінність у стані тканин живого та мертвого насіння, виявити у нього різну проникність мембран.

Матеріали, реактиви, обладнання. Живе та мертве насіння конюшини, синьої і синьогібридної люцерни й інших рослин, фільтрувальний папір, чашки Петрі, безпечні леза, ультрафіолетовий освітлювач.

Хід роботи.

1. Насіння розкладають у чашках Петрі на вологому фільтрувальному папері.

2. Чашки накривають кришками і 30...45 хв. витримують за температури 20...22 °С.

3. Чашки відкривають і насіння освітлюють ультрафіолетовим світлом. Якщо насіння нежиттєздатне, то на фільтрувальному папері з’являється яскрава блакитна або золотисто-жовта зона у люцерни і червона – у конюшини. За цими зонами виявляють нежиттєздатне насіння.

4. Живе та мертве насіння розрізають й опромінюють. Наявність світіння досліджують безпосередньо в насінні. Спостереження заносять до протоколу. Визначають люмінесцентні зони, характерні для насіння різних культур.

5. Роблять висновки про стан тканин живого й мертвого насіння.

Контрольні питання

1. Яке значення для рослинництва має визначення життєздатності насіння?

2. Як можна пояснити появу люмінесцентної зони навколо мертвого насіння?

3. Назвіть сполуки, які світяться під впливом ультрафіолетових променів?

4. Чи відносяться до сполук, що світяться під впливом ультрафіолетових променів, хлорофіли? Як вони світяться в УФ-променях?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 463 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...