Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота № 9. Визначення проникності цитоплазми різновікових клітин



Мета роботи: Дослідити залежність проникності цитоплазми від віку клітини.

Матеріали та обладнання: листя елодеї, мікроскоп, пробірки, предметні та покривні скельця, препарувальні голки, 1 М сечовини, дистильована вода.

Хід роботи:

Проникність цитоплазми залежить від внутрішніх умов, в тому числі її в'язкості. Зі збільшенням в'язкості погіршується проникність цитоплазми, по різному будуть проникати речовини зовнішнього р-ну. Листок, що не закінчив ріст, водорості елодеї кладуть на предметне скло у краплю І М розчину сечовини, накривають покривним склом і розглядають під малим збільшенням мікроскопу. Приблизно через 5 хв. в клітинах починається плазмоліз. Кінці покривного скла замазують вазеліном і продовжують спостерігати за плазмолізом і деплазмолізом в клітинах основи та верхівки листа.

Тривалість плазмолізу і деплазмолізу вказує на проникність цитоплазми різновікових клітин. Результати досліду записують у вигляді таблиці.

Вік клітини Тривалість занурення препарату у розчин сечовини Експозиція плазмолізу Час настання деплазмолізу Рисунок
         

Контрольні питання:

1. Що таке структурна в’язкість?

2. Як пояснити неоднакову в’язкість протоплазми у молодих і старих клітинах листків рослин?

3. Як змінюється в’язкість цитоплазми в онтогенезі рослин?

4. Які фактори довкілля впливають на в’язкість цитоплазми клітин?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 947 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...