Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика основних рухових режимів



 
 

Рухові режими. Уведення режимів рухів у лікувальних установах дає змогу організувати й уніфікувати фізичне навантаження, що дуже зручно для призначення засобів лікувальної фізкультури. Режим Залежить від типу лікувальної установи. У стаціонарах, звичайно, розрізняють:

1) Суворий постільний режим - призначається хворим, які потребують повного спокою (допускається лікування положенням).

2) Постільний режим - призначається під час одужання і поліпшення стану здоров'я, при нормальній чи субфебрильній температурі. Дозволяється сідати в ліжку і вставати. Призначається Індивідуальна гімнастика в положенні лежачи й масаж.

3) Напівпостільний (палатний) режим - приписують хворим при Подальшому одужанні й адаптації до фізичних навантажень. Хворі можуть виконувати ранкову гімнастику й лікувальну гімнастику індивідуально чи невеликими групами з вихідного положення лежачи, Сидячи, стоячи з обережним збільшенням навантаження.

4) Тонізуючий, або вільний режим, призначається в період підготовки хворого до виписування. Мета цього режиму - подальше поліпшення функціонального стану організму хворого й підготовки його до домашніх умов і трудової діяльності. Рекомендуються ранкова гігієнічна й лікувальна гімнастика, які провадяться з невеликими групами, з різних вихідних положень. Дозволяються нетривалі Прогулянки в саду, малорухливі ігри, легкі трудові процеси тощо.

У санаторіях режими мають іншу класифікацію.

1) Щадний режим - призначається особам з хронічними Захворюваннями, фізично слабким, неадаптованим до фізичних навантажень та ін. Обмежуються вправи, які можуть викликати втому, не адекватні реакції організму тощо, рекомендується ранкова гігієнічна гімнастика з обмеженням бігу, без підскоків. Дозволяються малорухливі ігри (наприклад, городки), допускаються екскурсії.

2) Щадно-тренувальний режим передбачає застосування всіх форм ЛФК. Широко використовують теренкур, ігри, прогулянки, екскурсії, біг підтюпцем, пересування на лижах, їзда на велосипеді, повітряні і сонячні ванни, водні процедури, масові розваги. Інтенсивність вправ помірна і велика.

3) Тренувальний режим дає змогу якнайповніше використовувати засоби і форми ЛФК, брати участь у всіх заходах, які проводять у санаторію. Інтенсивність вправ велика.

В окремих випадках призначають напівпостільний режим - хворим, що перенесли будь-яке захворювання (наприклад, після гіпертонічної кризи, інфаркту міокарда, атаки ревматизму та ін.), але яким за станом здоров'я курортне лікування не протипоказане, однак рухова активність повинна бути обмеженою.






Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1707 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...