Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Служба World Wide Web (WWW)



World Wide Web (єдине інформаційне павутиння) - це одержання інформації за принципом "що шукаєш - те, можеш знайти ". В основі системи WWW лежать чотири поняття:

• єдиний формат документів (HTML);

• програми для перегляду документів (броузери);

• гипертекст;

• єдина система адресації (URL).

Всі документи WWW мають єдиний формат HTML, їх називають Web-документами, HTML- документами або Web-сторінками,

Web-документи (Web-сторінки) пишуть в спеціальному форматі HTML, який мало відрізняється від звичайного тексту. Різниця тільки в тому, що місцями в текст необхідно вставляти спеціальні коди (теги), за допомогою яких текст можна робити різнокольоровим, встановлювати параметри шрифтів, вставляти в текст графічні зображення, мультипліка­цію, відеофрагменти, музику тощо. Такий документ можна створювати за допомогою звичайного текстового редактора.

Для відображення на екрані документів у форматі HTML існують спеціальні програми броузери (оглядачі). Броузер приймає Web-документ, знаходить в ньому теги і показує документ на екрані так, як вони вима­гають. Там, де в тексті є малюнок, броузер прочитає адресу, за якою збері­гається його файл, і завантажить цей малюнок, навіть якщо він збері­гається десь далеко.

Крім звичайного тексту, графіки, звуку, анімації Web-сторінки міс­тять гіпертексти. Гіпертекст зв'язує між собою різні частини одного документа або різноманітні документи, використовуючи гіперпосилання (виділені слова, фрази, малюнки тощо).

Гіпертекст - це текст, у якому є гіперпосилання ("гиперссылки"), які дозволяють переходити від одного фрагменту тексту до іншого, від однієї Web-сторінки до іншої у пошуку потрібної інформації.

Щоб перейти на інший фрагмент сторінки або з однієї Web-сторінки на іншу, досить клацнути на гіперпосиланні, яке має вигляд фрагменту підкресленого тексту блакитного (або іншого виділеного) кольору або гра­фічного зображення.

Щоб гіпертекстові посилання могли зв'язувати всі документи пла­нети, у кожного Web-документа є своя унікальна URL-адреса. В таку адре­су входить адреса сервера, на якому зберігається Web-документ, і адреса самого документа на вінчестері цього сервера (детальніше див. далі).

World Wide Web - це єдиний інформаційний простір, який скла­дається із сотень мільйонів взаємозв'язаних Web-сторінок, які зберіга­ються на Web-серверах. Групу тематично об'єднаних Web-сторінок нази­вають Web-сайт або просто сайт. Cam може мати від 2-3 сторінок до кількох десятків і сотень сторінок. Word Wide Web можна уявити як біблі­отеку Internet, книги якої у вигляді Web-сайтів розташовані по всій Землі і навіть у космосі, а Web-сторінки - сторінки з цих книг.

Таким чином, сукупність величезної кількості гіпертекстових елек­тронних документів, які зберігаються на серверах WWW, утворює своєрідний гіперпростір документів. Переміщення між Web-документами з метою одержання інформації називається Web-навігацією.

На Web-сторінках можна одержати різноманітну інформацію:

• відомості з університетів та науково-дослідних організацій;

• законодавство і право; рекламу товарів і послуг; і

• електронні версії газет і журналів; архіви та музеї світу;

• розклад руху транспорту в різних регіонах;

• курс валют і цінних паперів та багато іншого. WWW-сервери оновлюють свою інформацію майже кожного дня.

Часто електронні версії газет та журналів користувачі отримують на Web-сторінках швидше, ніж паперові.

Web-сторінки представляють собою тексти, написані мовою HTML (мова розмітки гипертексту), зрозумілою для Web-броузерів (спеціальних програм для перегляду Web-сторінок). Мова HTML дозволяє створювати Web-сторінки і зв'язувати їх гіпертекстом.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 512 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...