Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вихідні знання та вміння



Навчальна мета

1.1. Закріпити теоретичні знання про значення забезпечення оптимальних гігієнічних умов організації навчально-виховного процесу для збереження та зміцнення здоров’я учнів, профілактики виникнення “шкільних хвороб”.

1.2. Засвоїти методики гігієнічної оцінки земельної ділянки і будівлі навчального закладу (школа) та його основних приміщень (шкільний клас), обстеження умов перебування учнів у навчальному закладі, розробки та обгрунтування гігієнічних рекомендацій щодо покращання умов організації навчально-виховного процесу.

1.3. Оволодіти методикою гігієнічної оцінки навчальних меблів.

Вихідні знання та вміння

2.1. Знати:

2.1.1. Особливості основних чинників та умов навколишнього середовища і навчально-виховного процесу, що впливають на здоров’я дітей і підлітків.

2.1.2. Зрушення у стані здоров’я та захворювання, які зумовлені дією чинників навколишнього середовища і навчально-виховного процесу.

2.1.3. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки і будівлі навчальних закладів, планування і санітарно-технічного благоустрою (мікрокліматичні параметри, освітлення, вентиляція, водопостачання тощо) основних приміщень навчально-виховних установ.

2.1.4. Гігієнічні вимоги до конструкції та окремих параметрів навчальних меблів.

2.2. Вміти:

2.2.1. Складати план обстеження навчального приміщення та оформляти відповідну документацію (санітарний опис, акт обстеження, гігієнічний висновок).

2.2.2. Досліджувати температурний режим, вологість і швидкість руху повітря, освітленість, розраховувати необхідний і фактичний об’єм та кратність вентиляції приміщень.

2.2.3. Визначати основні параметри навчальних меблів, проводити маркування парт та здійснювати розсаджування учнів.

2.2.4. Розробляти та обґрунтовувати профілактичні рекомендації щодо покращання санітарно-гігієнічних умов перебування учнів у навчальному закладі.

Питання для самопідготовки

3.1. Чинники та умови навколишнього середовища і навчально-виховного процесу, що впливають на здоров’я дітей і підлітків.

3.2. Зрушення у стані здоров’я та захворювання, які зумовлені дією чинників навколишнього середовища та умов перебування учнів у навчальних закладах.

3.3. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки, будівлі та групової секції дитячого дошкільного закладу. Принцип групової ізоляції та його значення.

3.4. Гігієнічні вимоги до земельної ділянки і будівлі загальноосвітнього навчального закладу. Принцип функціонального зонування та його значення.

3.5. Гігієнічні вимоги до планування, улаштування, обладнання, мікроклімату, вентиляції та освітлення, а також санітарно-технічного благоустрою основних приміщень навчальних закладів.

3.6. Методика гігієнічної оцінки умов перебування та навчання учнів у сучасних навчальних закладах.

3.7. Гігієнічні вимоги до навчальних меблів та їх фізіологічне обгрунтування.

3.8. Правила маркування парт, інших навчальних меблів та розсаджування учнів. Гігієнічні вимоги до розміщення парт у шкільному класі.

3.9. Основні профілактичні заходи щодо покращання санітарно-гігієнічних умов перебування учнів у сучасних навчальних закладах.

Завдання для самопідготовки

4.1. Визначте чи відповідає гігієнічним вимогам шкільний клас на 40 учнів, що має наступні розміри: довжина – 8 м, ширина – 6 м, висота – 3,2 м. Природна вентиляція забезпечується 2 витяжними каналами, які розташовані у верхній частині внутрішньої стіни та кватирками у вікнах. Кратність обміну повітря – 2 рази на годину. Природне освітлення забезпечується 3 вікнами розміром 2 х 1,5 м кожне, штучне освітлення – 9 лампами розжарювання потужністю 150 Вт кожна з висотою підвісу 3 м над підлогою, що розміщені в освітлювальній арматурі направлено-розсіювального типу. 20 парт розміщені у три ряди: по 7 парт у бокових рядах та 6 парт і стіл учителя в середньому ряду.

4.2. У восьмому класі навчається 31 учень. Серед них довжина тіла 130–145 см реєструється у 4 школярів, 146–160 см – у 10 школярів, 161–175 см – у 17 школярів. Меблі, що призначені для цих учнів, мають такі розміри: у 9 парт висота стола становить 640 мм, висота сидіння – 380 мм; у 7 парт висота стола складає 700 мм, висота сидіння – 420 мм. Визначте правильність підбору навчальних меблів для учнів та, у разі необхідності, обґрунтуйте відповідні гігієнічні рекомендації.

4.3. Визначте номер навчальних меблів та укажіть найбільш оптимальне місце для розсаджування 3 учнів, які навчаються у сьомому класі. Перший з них має довжину тіла 170 см та страждає на міопію середнього ступеня, другий - характеризується довжиною тіла 168 см та відноситься до категорії осіб, які часто і тривало хворіють, третій - має довжину тіла 172 см та відрізняється зниженням слуху в діапазоні середніх і високих звукових частот.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 885 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...