Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Екологія людини у різних кліматичних умовах. Акліматизація



Клімат є одним із найважливіших компонентів довкілля. З огляду на те, що людина перебуває у постійному взаємозв’язку з навколишнім середовищем, проблема впливу клімату на стан здоров’я організму посідає чільне місце в системі сучасних екологічних досліджень.

Клімат зумовлює характер господарської діяльності людини, її побут, санітарні умови життя, стан здоров’я тощо. Гіппократ у своїй праці “Афоризми” указував, що перебігу одних і тих самих захворювань за різних кліматичних умов притаманні певні відмінності. Саме він запропонував використовувати кліматотерапію для лікування та оздоровлення.

Найважливішими чинниками, які формують клімат є: географічна широта та довгота, які визначають інтенсивність сонячної радіації, висота над рівнем моря, особливості ландшафтних умов (рельєф і тип земної поверхні), особливості циркуляції повітряних мас, а також близькість до морів і океанів.

Провідними чинниками, що об’єктивновідображають довгострокові процеси кліматоутворення, є середньомісячна й середньорічна температура, вологість повітря, кількість опадів, атмосферний тиск, панівні вітри та швидкість руху повітряних мас, інтенсивність сонячної радіації, світловий клімат (рівень інсоляції), тривалість зими, глибина промерзання ґрунту тощо.

Інформативним чинником, що характеризує клімат, є індекс мінливості погоди – відношення кількості днів зі змінами погоди до загальної тривалості періоду спостереження. Якщо величина індексу мінливості погоди перевищує 50 % – погода вважається нестійкою (несприятливою). Кліматичні умови будь-якої місцевості не є хаотичними – вони чітко підпорядковані певним географічним та еколого-гігієнічним закономірностям, що надає можливість розробити класифікаційні підходи до їхньої оцінки. Однією з найважливіших є географічна класифікація клімату. Відповідно доособливостей основних кліматичних показників і, передусім, географічного положення певної місцевості на Земній кулі виділяють 7 основних кліматичних поясів (табл.12).

Таблиця 12





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1641 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...