Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маловідходні та безвідходні виробництва



Широке застосування безвідходних і маловідходних технологій – важливий напрямок захисту довкілля від негативної дії промислових відходів.

Безвідходне (маловідходне) виробництво – це господарська система, технологія та організація якої забезпечує екологічну рівновагу і найбільш ефективне використання природної сировини та енергії.

Функціонування безвідходного виробництва передбачає опрацювання та впровадження технологічних процесів і обладнання, що дозволить:

– комплексно переробляти сировину з використанням усіх її компонентів;

– зменшувати або повністю виключати забруднення навколишнього середовища відходами виробництва та споживання;

– переробляти відходи виробництва та споживання з отриманням товарної продукції або використовувати відходи без порушень екологічної рівноваги;

– створювати замкнені системи промислового водопостачання, безвідходні територіально-виробничі комплекси (ТВК) та екологічні регіони.

Маловідходна технологія є проміжним етапом при створенні безвідходного виробництва. При маловідходному виробництві шкідлива дія на довкілля не перевищує допустимі рівні, але через технічні, економічні та організаційні причини частина сировини і матеріалів перетворюється у відходи та спрямовується на подальшу утилізацію.

Принципова схема безвідходної технологічної системи наведена на рис. 22.



Рис. 22. Принципова схема безвідходної технологічної системи





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...