Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Генетика популяції



Популяційна генетика вивчає генетичну різноманітність у популяції й закономірності змін цієї різноманітності у наступних поколіннях (у часі) і в різних частинах ареалу (у просторі). Генетична структура популяцій визначається багатством популяційного генофонду. При пристосуванні особин до умов навколишнього середовища, генофонд забезпечує загальні властивості виду і його особливості. Підтримання високого рівня генетичної гетерогенності - обов’язкова умова збереження стійкості популяційної системи у навколишньому середовищі. У підтриманні генетичної гетерогенності важливу роль відіграють ієрархія і статеве домінування, статева вибірковість, рухомість і розселення. Якщо весь діапазон індивідуальної мінливості адаптивних властивостей у популяції зобразити у вигляді варіаційної кривої, то її середні характеристики відображатимуть “налаштування” цих властивостей на найбільш типові й стійкі умови середовища. При зміні цих умов більш пристосованими, адаптованими є особини, що не входять у середню групу, а мають ознаки, адекватні зміненим умовам. Саме ці особини забезпечують виживання й наступне відновлення популяції. Чим генетично більш різноманітна популяція, тим вищі можливості її пристосування (виживання, територіального поширення) до умов навколишнього середовища. На генетичну однорідність популяції впливають різні генетично популяційні процеси: дрейф генів, мутації, міграційні процеси, системи схрещування.

Дрейф генів – це випадкові зміни генних частот, викликані кінцевою чисельністю популяції. При утворенні гамет відбуваються випадкові події - мутації, коли батьківський алель перетворюється в інший алель, що був або не був раніше у популяції. Імовірність, з якою відбувається мутація, називається частото ю, або темпом мутації. Темпи мутації різних генів коливаються від 10–4 до 10–7 на покоління. Мутаційний процес призводить до збільшення генетичної мінливості популяцій. Популяції одного виду не ізольовані одна від одної, завжди відбувається обмін особинами - міграції. Міграції, як і мутації, збільшують генетичну різноманітність. Окрім того, потік генів, що зв’язує популяції, призводить до їхньої генетичної подібності. Формування генетичної різноманітності пов’язано із системою схрещування усередині виду. У популяційній генетиці схрещування називають випадковим, якщо генотипи особин не впливають на утворення шлюбних пар. Якщо у шлюбній парі перевагу мають особини протилежного фенотипу (негативне асортативне схрещування), у генотипі потомства будуть проявлятися нові сполучення алелей. Відповідно, у популяції з'являться особини або проміжного фенотипу, або фенотипу, що різко відрізняється від фенотипу батьків.

Неоднорідний внесок особин з різними генотипами у відтворення популяції називають добором. Розходження у плодючості, виживанні, статевій активності тощо призводять до того, що одні особини залишають більше статевозрілих нащадків, ніж інші з іншим набором генів. Добір значно впливає на зміну генетичної структури популяції рослинних і тваринних організмів.

Генетична різноманітність у популяції людини зумовлюється природними та антропогенними (соціальними) екологічними факторами. Генетично активні фактори поділяються на фізичні, хімічні й біологічні. До фізичних факторів належать температура, іонізуюча радіація, ультрафіолетове випромінювання, високочастотне електромагнітне випромінювання, ультразвук тощо. Хімічні генетично активні фактори набагато різноманітніші. До них належать будь-які речовини, які прямо або опосередковано порушують структуру й відтворення молекул ДНК. Генетичною активністю володіють вихлопні гази автотранспорту й викиди в атмосферу виробничих підприємств, органічні сполуки ртуті, поліциклічні вуглеводні. Багатьом хімічним сполукам не властива генетична активність, однак вони легко активуються внутрішньоклітинними метаболітами, а іноді й сполуками, що перебувають у навколишньому середовищі.

Генетичні зміни у популяціях в еволюційних процесах є вагомими. Еволюцію можна визначити як незворотню зміну генофондів популяцій у часі. Вона відбувається шляхом нагромадження мутаційних змін ДНК, виникнення нових генів, хромосомних перетворень тощо.

Контрольні питання.

1. Сутність першого закону термодинаміки.

2. Сутність другого закону термодинаміки.

3. Що стверджує закон Вернадського-Бауера?

4. Що таке біосфера, хто запропонував цей термін?

5. Охарактеризуйте будову та властивості біосфери.

6. Поняття про ноосферу, її складові частини.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 890 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...