Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Екологічні проблеми належать до найактуальніших проблем сьогодення



Екологічні проблеми належать до найактуальніших проблем сьогодення. Сучасне техногенне навантаження на довкілля призводить до його забруднення руйнування природи і надр Землі, її біологічного розмаїття, порушення біоценозів і біогеоценозів, функцій всіх екосистем, зниження адаптаційних резервів організму людини до дїї хімічних, фізичних, біологічних, психологічних факторів та зростання захворюваності населення, розвитку нових екологічно зумовлених захворювань. Глобальні зміни навколишнього середовища внаслідок антропогенного впливу потребують передусім осмислення і усвідомлення людиною свого буття у гармонії із законами Природи у всіх сферах життєдіяльності, свого місця і ролі у сучасному цивілізованому світі. Тому екологічна освіта нині є невід’ємною ланкою у формуванні екологічного виховання сучасної людини, її екологічного мислення, екологічної культури та моралі, відповідальності особистості, здатності до аналізу екологічних ситуацій, нового розуміння природовідповідних взаємовідносин між людиною і довкіллям, здорового способу життя і збереження здоров’я. Сучасна концепція підготовки провізора потребує оволодіння екологічними знаннями, які допоможуть йому сформувати ціннісні орієнтації, своє ставлення до екологічних проблем, відповідальність за стан навколишнього середовища і власного здоров’я, мотивувати свою позицію при виборі способів вирішення цих проблем.

Метою підручника є ознайомити і допомогти майбутньому фахівцю розуміти екологічні закони та загальні закономірності взаємодії живих і неживих компонентів екологічних систем, людини з навколишнім середовищем, характер впливу природних і антропогенних факторів на функціонування екосистем і біосфери, а також на організм людини, знати нормативно-правові аспекти охорони довкілля, сформувати активну громадянську позицію щодо збереження природного середовища, запобігання виникнення і розвитку екопатології у людини, уміти обґрунтувати заходи запобігання забруднення біосфери та застосовувати екологічні знання у повсякденній життєдіяльності та виконанні своїх професійних обов’язків.

Нині є чимало різноманітної екологічної літератури, у тому числі підручників, посібників для різних фахових спрямувань. Підготовлений підручник є першим виданням з основ екології для студентів фармацевтичного спрямування. Підручник складено відповідно до офіційної програми навчальної дисципліни “Основи екології” для студентів фармацевтичного вищого навчального закладу та фармацевтичних факультетів вищих медичних навчальних закладів III - IV рівнів акредитації (затв. 15 березня 2010 року) і має 10 основних розділів, які складені за трьома основними напрямками і відповідають трьом змістовим модулям за навчальною програмою: 1. Загальні питання та глобальні проблеми екології, біосфера, екологічні системи. 2. джерела, шляхи, наслідки хімічного й енергетичного забруднення навколишнього середовища та нормативно-правові основи захисту довкілля. 3. Екологія та здоров’я людини.

Ураховуючи цільове спрямування підручника, приділено увагу забрудненню довкілля відходами лікарень, хіміко-фармацевтичних підприємств, неякісними лікарськими препаратами. З екологічних позицій лікарські препарати розглядаються як забруднювальні шкідливі речовини для об’єктів довкілля і організму людини. Висвітлено проблеми адаптації людини до навколишнього середовища, роль екологічних факторів у формуванні здоров’я.

При підготовці підручника використано сучасні уявлення, підходи, наукову літературу відомих фахівців у галузі екології та суміжних дисциплін.

До кожного розділу наведено контрольні питання й тестові завдання, що дозволить студентам ефективніше опрацьовувати навчальний матеріал. Для кращого засвоєння і поглибленого вивчення матеріалу наведено таблиці, рисунки, бібліографічний список.

Автори будуть вдячні за критичні зауваження і конструктивні пропозиції щодо вдосконалення змісту підручника і використають їх при його перевиданні, що закономірно з плином часу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...