Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підприємства



Оборотні активи характеризують сукупність майнових цінностей підприємства, які обслуговують поточну діяльність і повністю споживаються протягом одного виробничо-комерційного циклу.

В складі оборотних активів підприємства виділяють: виробничі запаси сировини і напівфабрикатів; запаси малоцінних і швидкозношуваних предметів; обсяги незавершеного виробництва; запаси готової продукції; дебіторська заборгованість; грошові активи в національній та іноземній валюті; короткотермінові фінансові внески.

Комплекс завдань, зв”язаних з управлінням оборотними активами підприємства і механізми їх реалізації знаходять відображення в стратегії формування оборотних активів підприємства.

Стратегія формування оборотних активів – це частина загальної фінансової стратегії підприємства, яка полягає в формуванні необхідного обсягу і складу оборотних активів, раціоналізації і оптимізації структури джерел їх фінансування.

До основних стратегій формування оборотних активів підприємства належать консервативна, помірна і агресивна.

Консервативна стратегія формування оборотних активів передбачає повне задоволення поточної потреби у всіх їх видах для нормальної операційної діяльності, створення високих розмірів резервів матеріальних ресурсів на випадок активізації попиту покупців, погіршення внутрішніх умов виробництва продукції, непередбачених складностей в забезпеченні підприємства сировиною і матеріалами.

Така стратегія гарантує мінімізацію операційних і фінансових ризиків, але негативно впливає на ефективність використання оборотних активів.

Помірна стратегія формування оборотних активів полягає в забезпеченні повного задоволення поточної потреби у всіх видах оборотних активів і створенні нормальних страхових їх розмірів на випадок складностей в процесі операційної діяльності підприємства. Така стратегія забезпечує середнє співвідношення між рівнем ризику та рівнем ефективності використання фінансових ресурсів.

Агресивна стратегія формування оборотних активів спрямована на мінімізацію всіх форм страхових резервів за окремими видами активів. При відсутності проблем в процесі виробничої діяльності така стратегія забезпечує високу ефективність використання оборотних активів підприємства. Але будь-які негаразди в здійсненні нормального ходу виробничої діяльності призводять до істотних фінансових втрат через скорочення обсягів виробництва і збуту продукції.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...