Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Трифазні асинхронні електродвигуни з короткозамкненим рото­ром мають великі кратності пускового струму



Трифазні асинхронні електродвигуни з короткозамкненим рото­ром мають великі кратності пускового струму. При пуску порівняно потужних двигунів (Рн > 11 кВт) обмежують пусковий струм вми­канням у коло статора опору (активного чи реактивного) або змен­шенням підведеної до статора напруги.

Індуктивні опори (пускові реактори) застосовують для порівняно потужних двигунів (Рн = 75 - 100 кВт), для таких же двигунів засто­совують пускові автотрансформатори. Для двигунів меншої потуж­ності використовують активні опори.

Схема обмеження пускового струму і моменту з симетричними опорами в колі статора зображена на рис. 9.1. Керування двигуном здійснюється двома електромагнітними пускачами КМ1 і КМ2. Пускач КМ1 вмикає статор у мережу через пускові опори R1, R2 і R3. Пускач КМ2 вмикає статор безпосередньо в мережу. Тривалість пуску з опорами в колі статора контролюється електромагнітним реле часу КТ1.

Рис. 9.1. Схема керування трифазним асинхронним електродвигуном з короткозамкненим ротором з обмеженням пускового струму і моменту активними опорами

При вмиканні автоматичного вимикача QF спрацьовує реле КТ1 і розмикає свій контакт у колі котушки пускача КМ2. Схема підго­товлена до пуску. Для пуску двигуна натискають на кнопку SВ2 «Пуск». При цьому спрацьовує пускач КМ1 і вмикає двигун у мере­жу через пускові опори. Одночасно його розмикаючий допоміжний контакт розмикає коло котушки реле часу КТ1. З витримкою часу якір реле відпадає, його розмикаючий контакт вмикає котушку пус­кача КМ2, який головними контактами вмикає двигун М2 безпосе­редньо в мережу, а допоміжними контактами вимикає пускач КМ1. Для зупинки двигуна натискають кнопку SB1 «Стоп».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 375 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...