Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Замовленим є умисне вбивство, яке вчиняється злочинцем за винагороду в інтересах третьої особи. 6 страница



3) можливо, підозрюваний не є злочинцем, а виявлені грошові кошти є законною власністю фізичної або юридичної особи.

Якщо підозрюваний – юридична особа, то окремі версії бажано будувати про структуру підприємства, господарські зв'язки (внутрішні і зовнішні), фінансове становище, наявність представництв, філіалів, дочірніх підприємств. Особливого значення набувають версії:

1) хто є засновником (можливо, підозрюваний – лише співучасник, учасник злочинної групи);

2) хто володіє контрольним пакетом акцій. Власне власники таких пакетів і є керівниками юридичних осіб, які найчастіше фігурують як підозрювані.

При обробці другого напряму – встановлення способу і механізму легалізації – версії будують щодо схеми фінансової операції, руху грошових коштів, що легалізуються. З'ясовують установу і особу, що отримала окремі частки грошових коштів від приховуваного джерела; якими документами і ким це оформлено. Потім простежується рух коштів, що легалізуються, за системою фінансово-банківських установ. Частні версії можуть бути побудовані по суб'єкту і способу легалізації, наприклад: бухгалтер банку, управляючий і головний, є співучасниками - корупціонерами при виконанні фінансової операції, яку роль вони відіграють у відмиванні незаконних коштів, який спосіб фінансової комбінації, хто ще задіяний в ній і т.п. Остання версія спрямована на встановлення свідків.

Допит свідків має свої особливості, оскільки вони нерідко не бажають повідомляти об'єктивну інформацію про способи легалізації, в яких вони брали участь як працівники державної або комерційної установи, і свідчити проти себе не зобов'язані, оскільки це їх право. В зв'язку з цим допит треба будувати на фактах, документах, оперативних даних, отриманих в ході слідства. Традиційний прийом встановлення психологічного контакту в таких випадках майже не спрацьовує. Необхідне пред'явлення доказів так само як це рекомендується при допитах.

Друга слідча ситуація діаметрально протилежна першій. Тут відома корупція, оскільки його затримано на місці злочину при виконанні незаконних фінансових операцій під час ревізії або перевірки контрольно-ревізійним управлінням. Є документи – факти фінансового зловживання в наявності. В цьому випадку відпрацьовуються такі напрями: «чи є виявлена незаконна операція відмиванням або це помилка або законна операція»; «хто є замовником, тобто хазяїном – злочинцем легалізованих грошових коштів» і т п.

Кримінальне провадження в цій ситуації, як правило, відкривається за матеріалами перевірок, тому розслідування починається з розслідування з вивчення документообігу і встановлення схеми його руху, тобто визначення місць знаходження документів, що фіксують незаконну фінансову операцію. Тут первинними слідчими (розшуковими) діями служить обшук для вилучення документів їх огляд і слідче дослідження. Іноді виїмка документів проводиться суцільно, наприклад, за якийсь період. Така тактика вилучення ускладнює роботу судово-бухгалтерських і інших досліджень, вимагає багато сил і засобів. У цих випадках, готуючись до обшуку, слід запросити спеціалістів і скласти схему руху фінансових документів, що відображають конкретну операцію, встановити місця знаходження (зберігання) документів і лише після цього провести одночасну виїмку необхідних документів. На підприємстві і в установі призначають ревізію інколи з повним відновленням бухгалтерського обліку. При цьому призначають судово-бухгалтерські або економічні експертизи, а у випадках виявлення в документах виправлень, підробок, матеріальної або інтелектуальної фальсифікації – відповідні експертизи.

При вирішенні даної ситуації можуть проводиться: затримання підозрюваних, обшук на робочих місцях і за місцем проживання підозрюваних і звинувачених.

Таким чином, для першої і другої слідчих ситуацій характерними слідчими (розшуковими) діями та заходами є: вилучення, затримання, обшук, допит, огляд, проведення ревізії, судових експертиз.

Третя слідча ситуація найбільш сприятлива, коли відомий злочинець-корупція, але не повністю відомі способи легалізації, коло осіб, які беруть участь в ній, розмір і походження джерела «брудних» грошей осіб. Своєчасна виїмка документів і робота з ними є характерною особливістю розслідування економічних злочинів взагалі і відмивання «брудних» грошей в частности. Тут треба мати на увазі, що легалізація грошових коштів або іншого майна може здійсниться шляхом інших цивільних угод, коли одна операція маскує іншу, що приховує дійсні наміри сторін. Зовні це може виглядати у вигляді укладення договору дарування, позики, зберігання, купівлі-продажу і ін. Операція може бути обрамлена відкладальними умовами в цілях істинного її маскування. У даній ситуації необхідно вилучати всі документи, що стосуються операції, і окремо допитувати не лише учасників операції, але і всіх осіб, що беруть участь в її оформленні. Всі угоди передбачають отримання незаконного прибутку.

Легалізація може бути здійснена способом, не пов'язаним з одержанням прибутку як основної мети. Відмивання може відбуватися через використання коштів на добродійні цілі, охорону здоров'я, розвиток спорту, захист прав, законних інтересів, інших нематеріальних потреб громадян для досягнення суспільних благ. Створення різних благодійних фондів – один з поширених способів легалізації. При розслідуванні такої легалізації треба звернути увагу на дві особливості:

а) розшук і забезпечення збереження майна, придбаного шляхом оформлення цивільних операцій, для подальшої його конфіскації;

б) вживання заходів цивільно-правового характеру про визнання операцій нікчемними і недійсними.

Первинні і подальші слідчі (розшукові) дії при розслідуванні економічних злочинів взагалі і легалізації зокрема проводяться з дотриманням загальних процесуальних норм і рекомендацій криміналістичної тактики. Слідчий використовує всі вербальні і невербальні тактичні засоби, розглянуті вище. Разом з тим деякі слідчі (розшукові) дії відрізняються особливостями, зокрема, затримання, допит, огляд і попереднє дослідження документів.


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ І ПЛАНИ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Вивчаючи курс «Розслідування організованої злочинної та корупційної діяльності», студенти повинні виконувати обов’язкові завдання, передбачені планами практичних занять і самостійної роботи.

Навчальні заняття з дисципліни «Розслідування організованої злочинної та корупційної діяльності» проводяться з групою студентів. Серед основних методів, що використовуються для навчання можна зазначити словесні методи – інформацію для засвоєння студенти отримують вербальними засобами (викладання теоретичного матеріалу: проведення бесід, розповідей, пояснень). Також широко використовуються наочні методи – інформацію для засвоєння студенти одержують на основі сенсорно-перцептивної діяльності (демонстрування, ілюстрації, показ об’єкта, моделі). Слід зазначити також, що при проведенні занять із зазначеної дисципліни використовуються сучасні наочні методи та розробки, викладачами створено та впроваджено мультимедійні лекції з основних тем навчального курсу, демонструються навчальні відеофільми тощо. Враховуючи практичну спрямованість навчальної дисципліни «Розслідування організованої злочинної та корупційної діяльності» особливе місце при її викладанні займають практичні методи. Суть їх у тому, що шляхом виконання практичних дій студент отримує деяку інформацію, яку аналізує, робить висновок і приходить до тих знань, які необхідно засвоїти. Особливість методу в тому, що діяльність з одержання знань накладається в часі на діяльність з їх застосування, що дає винятково важливий педагогічний ефект. Цінність практичного методу посідає у отриманні студентами не тільки знань у відповідній сфері, а й, перш за все, формування необхідних умінь та практичних навичок. При підготовці до практичних занять студентами готуються доповіді та мультимедійні презентації за темами практичних занять. На практичних заняттях здійснюється вирішення та розгляд ситуаційних завдань із зазначеної теми.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 204 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...