Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стисло про головне



$ Інформація — відомості про когось або щось, передані у формі знаків та сигналів.

$ Байт — кількість інформації про один символ. Будь-яка інформація тільки тоді обробляється на комп'ютері, якщо її представлено мовою двійкової системи числення. Двійкова система є основною системою подання інформації в комп'ютері. З будь-якої системи числення можна перейти до двійкового коду.

$ Медична інформація — це медичні дані та знання. Знан­ня зосереджено у виконуваних на комп'ютері програмах. Дані є первісним матеріалом, сировиною для подальшої обробки. Медичні Бази знань та Бази даних — продукт медичної інфор­мації.

$ Властивості мед інформації — інформативність та валід­ність. Інформативність — це об'єктивність, повнота, достовір­ність, доступність, актуальність інформації. Валідність — це надійність інформації, обґрунтованість та адекватність, від­сутність у ній помилок.

$ Медичні дані за способом обробки на ПК поділяють на дискретні та аналогові. Дискретні (переривчасті) дані вводять­ся в комп'ютер з клавіатури: результати аналізів, обстежень, медична документація та ін. Аналогові медичні дані — це без­перервні медико-біологічні параметри людини в певному ін­тервалі часу, які переважно одержують за допомогою спеціаль­них приладів функціональної діагностики. Аналоговими ме­дичними даними також є хвильові процеси різної фізичної природи, які використовуються в комп'ютерних діагностич­них комплексах. Не вводяться в ПК з клавіатури. Подаються на нього за допомогою спеціального пристрою — АЦП, який перетворює вхідний аналоговий сигнал на дискретний код (цифровий сигнал). Зворотне перетворення здійснюється за до­помогою ЦАП. Аналогово-цифрові та цифрово-аналогові конт­ролери (електронні схеми) підключають медичну техніку до комп'ютера через його внутрішні шини або зовнішні роз'єми.

$ Стандарти медичних даних — це єдині інформаційні технології для отримання, зберігання та передачі різноманіт­них медичних даних, необхідні для обміну медінформацією в світовому інформаційному просторі. Єдині стандарти медич­них даних сьогодні існують в Європейських країнах та США. Розробляються під керівництвом ISO. Упровадження єдиних світових стандартів — одне з основних завдань інформатизації охорони здоров'я України.

Контрольні питання

1. Як ви розумієте термін "інформація"?

2. Що таке біт та байт? Як вони пов'язані між собою?

3. Наведіть приклади обсягу пам'яті носіїв інформації.

4. Наведіть приклади дискретних медичних даних.

5. Наведіть приклади аналогових медичних даних.

6. За допомогою якого пристрою обробляються аналогові дані?

7. Чим відрізняються за призначенням такі пристрої, як АЦП та ЦАП?

8. Для чого потрібні стандарти медичних даних?

9. Наведіть приклади стандартів медичних даних.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...