Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура дисципліни



Методологія медичної інформатики заснована на методоло­гії загальної інформатики та розглядається як один із приклад­них розділів наукової дисципліни інформатики, тому структу­ру її формують два розділи: загальна, базова інформатика та інформаційні технології в медицині.

Базова інформатика як практична інженерна дисципліна вивчає загальні інформаційні процеси, апаратне та програмне забезпечення, принципи створення комп'ютерних систем. Ін­формаційні процеси — це робота з інформацією зі збирання, зберігання, обробки, передачі та видачі її користувачу в по­трібному вигляді. У коло цих питань включено проблеми, пов'язані з базами даних, базами знань, інформаційними сис­темами, гіперсередовищем. Велике значення в інформатиці мають питання мови, комп'ютеризованого перекладу. Інфор­матика пронизує природничо-наукові та гуманітарні галузі знань і базується на традиційних науках:

Ø електроніці — забезпечує технічну базу інформатики;

Ø теорії інформації — математичний опис методів переда­чі й обробки даних;

Ø теорії штучного інтелекту — здатності пристрою вирі­шувати завдання, асоційовані з розумними діями людини;

Ø статистиці — дає змогу досліджувати імовірнісні про­цеси;

Ø семіотиці — комплексі напрямів, що вивчають знакові системи (мова, символіка, логічні та математичні обчислення таін.)

Технічну базу інформатики становлять:

7 комп'ютери;

7 засоби телекомунікації.

До програмних засобів інформаційних технологій базової інформатики відносять:

ÿ засоби автоматизації програмування;

ÿ текстові та графічні процесори;

ÿ засоби управління базами даних і знань;

ÿ засоби комп'ютерного моделювання;

ÿ засоби навчання та контролю за знаннями.


Інформаційні технології в медицині вивчають питання впровадження інформаційних процесів у практику ЛПЗ та в освітній процес.

Таким чином, медична інформатика, використовуючи ін­формаційні технології, вирішує проблеми профілактичні, діагностичні та клінічні, соціально-гігієнічної служби, ад­міністративного управління системою охорони здоров'я.

Для вирішення усіх цих завдань медична інформатика ви­користовує як стандартні засоби інформатики, так і спеціальні медичні інформаційні технології та системи.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1440 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...