Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як перевірити якість харчових продуктів?



Запитайте у будь-якого продавця харчової продукції на ринку, чи є у нього сертифікат відповідності його товару декларованій якості. Ручаюся, більшість з них погляне на вас дикими очима – вони не лише не мають такого документа, але і не чули про таке. Насправді, аналіз в лабораторії коштує чималих грошей, оформлення відповідної документації теж, тому частенько на наших ринках з'являється продукція явно сумнівної якості.

Та і запитувати цей сертифікат ми не звиклися. Нам би купити що-небудь дешевше. Але вже якщо ви вирішили ризикувати, то, хоч би, зведіть ризик до мінімуму – постарайтеся самі перевірити якість того, що купуєте. От як можна швидко повірити деякі поширені продукти:

Ковбаса. В ковбасі оболонка має бути сухою, без слизу і, тим більше, без цвілі. В ковбасі, що розрізана, зріз соковитий, без сірих плям. Щоб їх замаскувати, ковбасу можуть підфарбувати фуксином. Наріжте ковбасу і облийте горілкою. Від фуксину алкоголь стає червоним.

Консерви. Вздуття кришки і денця металевої банки пов'язане з накопиченням газотвірних мікроорганізмів, що робить продукт непридатним до вжитку.

Вершкове масло Розтопіть шматочок вершкового масла в теплій горілці, якщо вона помутніє - перед вами фальсифікат.

Масло пісне. Наявність осаду свідчить про окислення продукту. Таке масло віддає гіркотою і при нагріванні піниться.

Мед. В справжньому меді вода відсутня. Опустить в мед на 8-10 хвилин шматочок хліба. У нерозбавленому меді хліб затвердіє. Якщо розм'якшився - перед вами цукровий сироп.

Розмажте мед по папірцю, а на "медовій" смужці напишіть що-небудь хімічним олівцем. Якщо виявиться напис синього кольору - в меді є волога.

Додайте до невеликої кількості розбавленого водою меду краплю йоду. Якщо розчин посинілий, мед з мукою або крохмалем.

Розчините мед у воді (1:2). Розчин фальсифікованого меду буде каламутним, через деякий час на дно випаде осад.

Якщо при додаванні оцтової есенції розчин запіниться - в меді є крейда.

Якщо в 5-10-відсотковому водному розчині меду при додаванні невеликої кількості ляпісу випадає білий осад - був доданий цукор.

М'ясо Натиснете на м'ясо пальцем, якщо ямка, що утворюється, швидко вирівнюється - м'ясо добре. Свіже м'ясо на розрізі майже сухе. Якщо м'ясо добре проморожене, нагрівайте ніж і проколіть м'ясо, якщо воно зіпсоване, ніж матиме неприємний запах.

Перець При зануренні чорного перцю у воду, хороші зерна тонуть, а погані спливають.

Риба Занурте рибу в ємність з водою, якщо вона тоне, то свіжа. У хорошої риби гладка, блискуча, щільно прилегла до тіла луска, очі опуклі, прозорі, не білясті, зябра яскраво-червоного світла, черево не роздуте. Якщо підшкірний шар солоної риби іржавого кольору, є в'язкий, молочно-білий слиз з гнильним запахом і м'ясо поблизу хребта що почервоніло з гіркувато-кислим смаком - те така риба непридатна в їжу.

Сметана Перемерзла сметана, що відтанула, стає грудкуватою, від неї відсікається сироватка. Обов'язково пробуйте сметану. Вона може гірчити або мати затхлий запах.

Сир Сир також пробуйте. Несвіжий сир володіє затхлим запахом, неприємний на смак.

Чай Заваривши напій, опустите туди скибочку лимона. Якщо чай посвітлів - все гаразд, якщо ж колір не міняється - перед вами низькосортна підробка

Старість чаю можна перевірити за кольором обідка між настоєм сподіваючись і стінками судини. Він має бути жовтого кольору. Зеленуватий відтінок - свідоцтва не першій молодості сподіваючись.

Шоколад Справжній шоколад ламається з сухим тріском і у жодному випадку не тягнеться. На зламі якісний шоколад матовий, плитка має гладку блискучу поверхню. Покладете невеликий шматочок шоколаду на язик, якщо він не тане у вас в роті, то, однозначно, какао-масло замінене іншими жирами

Яйця Якість яйця можна перевірити на світло. Усередині зіпсованих яєць видно темні плями. Налийте в літрову для підлоги банку воду і розчините в ній столову ложку солі, потім опустите яйце. Якщо воно опуститься на дно - яйце свіже; якщо середньої свіжості - плаватиме посередині; якщо ж спливе - яйце в їжу не годиться.

Кава. Якщо опустити чайну ложку розчинної кави у склянку з холодною водою, то найгірші сорти кави будуть давати швидке забарвлення води і потопати. Якісна кава не тоне і не дає забарвлення холодної води





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...