Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дитяча поліклініка



Являється структурним підрозділом дитячої міської лікарні (міської лікарні для дорослих) або самостійним закладом. Дитяча поліклініка забезпечує медичну допомогу дітям до 14 років включно:

а) в поліклініці;

б) на дому;

в) в дошкільних закладах;

г)в школах.

Район діяльності поліклініки визначає вищестоящий орган охорони здоров'я.

Категорійність дитячих поліклінік залежить від чисельності дитячого населення, що обслуговується Мінздравом.

Головне направлення діяльності дитячої поліклініки - забезпечення необхідних умов для розвитку і виховання здорової дитини: профілактика захворювань, надання медичної допомоги хворим дітям; організація лікувально-оздоровчої роботи з дітьми, що мають відхилення в розвитку і стані здоров'я.

Згідно штатним нормативам, для забезпечення прийому дітей в поліклініці, надання їм медичної допомоги вдома, в дошкільних закладах, школах і іншої роботи по амбулаторно-поліклінічному обслуговуванню на 10000 дітей у віці до 14 років (14 років 11 місяців 29 днів), що закріплені за поліклінікою, встановлена служба кількість посад:

- педіатр дільничний - 12,5;

- кардіоревматолог - 0,3;

- хірург - 0,45;

- травматолог-ортопед - 0,5;

- уролог - 0,05;

- оториноларинголог - 1,2;

- невропатолог - 1,0;

- офтальмолог - 1,0;

- ендокринолог - 0,1;

- алерголог - 0,4;

Посада лікаря функціональної діагностики встановлюється в штаті однієї з поліклінік чи декількох міських адміністративних районів з кількістю дітей не менше 25 тис. населення.

Крім того. в залежності від потужності поліклініки або наявності в штаті посад лікарів, що ведуть амбулаторний прийом, визначають посади лікарів-лаборантів, рентгенологів, фізіотерапевтів, лікарів з лікувальної фізкультури.

Посади завідуючих педіатричним відділенням встановлюють, коли кількість дільничних педіатрів і педіатрів дошкільних закладів та шкіл з 5-9 - 0,5 посади, а вище 9-1 посада. В такому випадку зав. відділенням звільнений від роботи лікаря. Посада зам. головного лікаря з поліклінічного розділу роботи передбачається при наявності в її складі дитячої поліклініки з числом лікарів амбулаторного прийому не менше 20.

На чолі самостійної дитячої поліклініки стоїть головний лікар, діяльність якого регіструється відповідним Положенням. Він здійснює керівництво діяльністю поліклініки на основі єдиного начала і несе певну відповідальність за якість і культуру лікувально-профілактичної допомоги дітям, а також за адміністративно-господарчу діяльність поліклініки.

На посаду головного лікаря призначається педіатр. що має лікувальний стаж і стаж організаційної роботи. він затверджується і звільняється вищестоящим органом охорони здоров'я, узгоджуючись в виконкомом місцевої ради народних депутатів.

В дитячій міській поліклініці передбачаються наступні приміщення:

- фільтр з окремим входом і ізольованими боксами;

- кабінети педіатрів і інших лікарів-спеціалістів;

- кабінет по профілактичній роботі з дітьми / кабінет здорової дитини;

- відділення відновлювального лікування;

- лікувально-діагностичні кабінети (рентгенівський, фізіотерапев-тичний, лікувальної фізкультури, масажу, маніпуляційний, кабінет щеплень та інші);

- регістратуру, гардероб і інші допоміжні приміщення, холи для очікування;

- адміністративно-господарчу частину (в самостійних приміщен-нях).

Особливістю дитячої поліклініки є наявність фільтру для матерів, що прийшли з дитиною на прийом, опитує медична сестра, оглядає глотку і шкіру дитини в цілях виявлення інфекційного захворювання, якщо дитина хвора, її направляють в бокс, де її оглядає педіатр, а мати отримує рекомендації по лікуванню і догляду. Центральною фігурою в наданні медичної допомоги дітям є дільничний педіатр, діяльність якого направлена на подальше зниження захворюваності і смертності дітей різного віку,забезпечення оптимального фізичного нервово-психічного розвитку дітей. В своїй роботі на дільниці він використовує комплекс профілактичних заходів, виступаючи в ролі лікаря-профілактика, спеціаліста-терапевта, інфекціоніста і організатора охорони здоров'я.

Згідно з існуючими нормативами на 1 дільничного педіатра припадає в середньому 800 дітей, але кількість дітей на дільниці повинно узгоджуватись з особливостями його розміщення і віковим складом дітей.

Згідно наказу Міністерства охорони здоров'я навантаження для дільничних педіатрів складає 5 дітей на годину на прийом, 7-під час профілактичних оглядів у виділенні дні або години (в поліклініці і на виїздах) і 2 - вдома при їх обслуговуванні.

Графік роботи: прийом 2.5-3.5 години, обслуговування вдома 3-4 години.

Посада дільничних медичних сестер встановлюється із розрахунку 1.5 ставки на 1посаду дільничного терапевта.

В обов'язки дільничної медичної сестри входить:

- профілактична робота по розвитку і вихованню здорової дитини;

- надання медичної допомоги хворим дітям вдома з дозволу лікаря;

- санітарно-просвітницька робота з населенням;

- облік роботи згідно установленої форми;

- підвищення кваліфікації.

Об'єм роботи з кожною групою дітей викладений в "Методичних рекомендаціях по диспансеризації населення.

В структурі витрат робочого часу лікаря значне місце (від 25 до 30% загального часу) займає ведення медичної документації.

Дільничний педіатр веде основний документ - "Історію розвитку дитини, іншу документацію під контролем лікаря - медична сестра.

Використання стандартних друкованих або клішованих бланків профілактичних оглядів, різних направлень, справок, рецептурних прописів значно скорочує час лікаря на ведення медичної документації. Для цієї ж цілі служать стандартні епікризи, які дають можливість однотипово відбити профілактичні і лікувальні заходи, покращити аналіз ефективності цих заходів, а також контроль.

"Історія розвитку дитини" є основним документом, бо відображає стан дитини і ефективність медичного обслуговування його з миті народження до 14 років.

До історії розвитку звичайно підклеюється талон обмінної карти із пологового будинку і лист дополового патронажу. в неї заносять анамнестичні дані, теперішній статус дитини і подальше спостереження лікаря.

Для проведення аналізу діяльності і планування робіт дільничний педіатр використовує слідуючі документи:

1. "Історія розвитку дитини" (ф.№112/У).

2. "Контрольна карта диспансерного спостереження " (ф.№030/У).

3. "Книга записів викликів лікарів до дому" (ф.031/У).

4. "Карта профілактичних щеплень" (ф. №063/У).

5. "Щоденник роботи лікаря" (ф. № 039/У).

Використовуючи перераховані облікові документи, дільничний лікар кожний місяць, кожний квартал і за рік робить висновки і аналізує свою роботу.

Аналіз включає:

- характеристику діяльності, де вивчається чисельність і віковий склад дітей;

- питома вага дітей, що відвідують дошкільні заклади і школи;

- характеристику соціально-гігієнічних умов життя дітей.

Далі проводяться аналіз стану здоров'я дітей:

- захворюваність по звертанню;

- структура захворюваності;

- госпіталізована захворюваність.

Організація медичного обслуговування для визначених контингентів дітей:

- новонароджені;

- діти першого року життя;

- діти другого року життя.

Систематично повинно аналізуватися виконання плану профілактичної і лікувальної робіт з дітьми у різних груп здоров'я:

- середня кількість дітей, що відноситься до ІІ, ІІІ, ІV,V, груп здоров'я;

- регулярність спостереження;

- частота проведення лікувально-оздоровчих заходів;

- питома вага переведених дітей з однієї групи здоров'я в іншу;

- питома вага ні разу не мавших загострення захворювання і часто хворіючих дітей.

Найбільш повну уяву про якість медичного обслуговування дітей на педіатричній дільниці можна отримати на основі даних експертної оцінки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 341 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...