Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота в хіміко-токсикологічному відділі



Роботу з горючими й отруйними речовинами необхідно проводити

тільки у витяжній шафі.

Для проведення робіт із вибухо- та вогненебезпечними речовинами їх беруть у мінімальній кількості. Загальний запас таких речовин у виробничих приміщеннях не повинен перевищувати денної потреби, а на робочих місцях – у кількості, яка потрібна для виконання певної операції.

Нагрівання легкозаймистих речовин (ефір, бензин, бензол, ацетон, спирт тощо) проводять у витяжній шафі на піщаній (або водяній) бані із закритим електронагрівом. Не дозволяється користуватися відкритим полум'ям та опускати колбу з легкозаймистою рідиною в гарячу воду без попереднього поступового підігріву.

Відпрацьовані горючі рідини збирають у спеціальну герметичну тару і передають для регенерації або знищення. Зливання їх у каналізацію не допускається.

Під час виготовлення робочих розчинів, хімічних речовин, що викликають ураження шкіри або всмок­туються через неї, а також під час роботи з речовинами, відомості про дію яких на шкіру відсутні, необхідно користуватися гумовими рукавичками.

На склянки з реактивами наклеюють етикетки з назвами речовин.

Під час роботи з концентрованими кислотами, лугами та органічними розчинниками необхідно дотримуватися таких заходів безпеки:

– усі роботи проводити у витяжній шафі;

– одягати окуляри, гумові рукавички, нарукавники й гумовий фартух;

– концентровану кислоту відбирати з посудини тільки за допомогою спеціальної піпетки з грушею, сифоном або мірним циліндром;

– під час приготування розчинів кислот у посудину спочатку наливати потрібну кількість води, після чого, помішуючи, повільно вливати кислоту; під час виготовлення розчинів у лугів потрібно наважку лугу опускати в посудину із широким горлом, заливати необхідною кількістю води і ретельно перемішувати;

– концентровані кислоти та луги можна виливати в раковину після їх попередньої нейтралізації або розбавлення водою. Під час роботи з фосфорорганічними отрутохімікатами необхідно дотримуватися таких правил безпеки:

– забруднену тару знешкоджують промиванням гарячим розчином миючих засобів і потім водою;

– при появі ознак отруєння (головний біль, нудота, блю­вання, часте дихання, посилене виділення слини, пітливість, болі в животі, посмикування м'язів тощо) негайно звернути­ся до лікаря.

У приміщеннях для роботи зі ртуттю необхідно включати вентиляцію за 30 хвилин до початку роботи і виключати через 30 хвилин після закінчення роботи.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...