Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Попередження харчових отруєнь



1. Віддавайте перевагу продуктам, що пройшли обробку, наприклад, купуйте пастеризоване молоко, а не сире.

2. Ретельно мийте їжу: хвороботворні бактерії загинуть тоді, якщо усі складові їжі нагрівалися не менш як до 70 градусів.

3. Приготовлену їжу з’їсти найкраще негайно: її охолодження до кімнатної температури призводить до розмноження мікробів – чим довше вона зберігається, тим більший ризик.

4. Зберігання їжі потребує уваги: вона або має залишатися гарячою - понад 60 градусів, або зберігатися при температурі 10 і менше градусів. Їжу для малюків зберігати взагалі не рекомендується. Не слід ставити до холодильника велику кількість теплої їжі, оскільки вона не встигає швидко охолонути.

5. Перед вживанням їжу, якщо вона певний час зберігалася навіть у холодильнику, слід підігріти не менш ніж як до 70 градусів.

6. Не допускайте контакту між сирою їжею і приготовленою: зараження може відбутися як внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м’ясо, а потім варене).

7. Якомога частіше мийте руки. Перед приготуванням кожної страви навіть після невеликої перерви чи перед зміною операції, коли маєте намір готувати іншу їжу, обов’язково мийте руки.

8. Кухонні поверхні слід тримати в абсолютній чистоті: не можна залишати на них найменшої плями, що може стати джерелом інфекції, бо там можуть бути тисячі найрізноманітніших мікробів. Необхідно регулярно міняти верхній одяг.

9. Захищайте їжу від комах та гризунів.

10. Велике значення для попередження харчових отруєнь має чиста вода. Якщо з’явився сумнів у її якості, то воду найкраще прокип’ятити перед тим, як додати для страви чи приготувати льодяні кубики.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 535 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...