Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткострокове галузеве пропонування



визначає обсяг виробництва галузі.

одержується шляхом додавання обсягів пропонування всіх фірм за кожної можливої ціни.

у короткостроковому періоді число фірм в галузі постійне.


Ціна рівноваги на конкурентному ринку

визначається взаємодією сукупного попиту на товар та сукупної пропозиції

Механізм утворення рівноважної ціни в галузі зі 100 ідентичних фірм

3. Ринок досконалої конкуренції в довгостроковому періоді

Пропозиція фірми в довгостроковому періоді

У довгостроковому періоді всі види витрат фірми є змінними,

Фірма може змінити масштаб виробництва, прийняти рішення вийти з галузі, тобто припинити виробництво, або увійти в галузь, тобто розпочати виробництво

Внаслідок вільного входу та виходу фірм їх число в конкурентній галузі змінюється.

Оптимальний обсяг випуску, що максимізує прибуток у довгостроковому періоді, визначається за відомою нам двоетапною процедурою.

На першому етапі фірма обирає оптимальний обсяг виробництва, для якого ціна буде дорівнювати довгостроковим граничним витратам: .

На другому етапі фірма вирішує, чи функціонувати їй взагалі.

Стратегія довгострокового функціонування фірми на ринку:

§ обрати обсяг випуску, для якого ;

§ вступити на ринок, якщо ;

§ вийти з ринку, якщо .

Рухомість ринкового попиту й пропозиції

Якщо Р1 > АТС, це дає змогу типовій фірмі у галузі отримувати економічний прибуток. Підприємці інших галузей спробують переорієнтувати свою діяльність на дане виробництво, під впливом збільшення кількості виробників крива ринкової пропозиції переміститься вправо, що призведе до зниження ринкової ціни рівноваги. Отже, вступ у галузь нових виробників ліквідує економічний прибуток

Якщо ціна знизиться до рівня Р2, то типова фірма не зможе отримувати економічний прибуток та зіткнеться з проблемою збитків. У довгостроковому періоді розпочнеться відтік фірм з цієї галузі в ті, де є можливість отримати хоча б нормальний прибуток. Зменшення кількості виробників зменшить ринкову пропозицію, що призведе до встановлення нового рівня цін Р3. Отже, масовий відтік фірм з галузі ліквідує збитки

Типова фірма отримуватиме нормальний прибуток, але не зможе мати економічний. Тому конкурентна фірма може мати економічний прибуток лише у короткостроковому періоді

Загальний висновок відносно досягнення фірмою рівноваги у довгостроковому періоді:

після того як усі довгострокові пристосування завершені, тобто коли досягнута довгострокова рівновага, ціна продукту буде повністю відповідати точці мінімуму середніх сукупних витрат фірми, і виробництво припаде на цю саму точку:

Р = MR = LАТСmіn = LMC

Тривала рівновага підприємства, галузі, ринку та механізм її підтримки

- Відповідно до наведеної умови фірми отримують нульовий економічний прибуток, і жодна з них не має стимулу для виходу з галузі, так само як фірми інших галузей не мають особливих стимулів до входження в дану галузь.

- Ціною довгострокової рівноваги на конкурентному ринку буде ціна беззбитковості. Ціна рівноваги при цьому забезпечує рівність галузевої пропозиції до споживчого попиту на продукцію галузі

- Незалежно від того, якою є галузь, положення фірми у стані довгострокової рівноваги має однакові характеристики: у будь-якій галузі ціна рівноваги довгострокового періоду встановлюється на рівні мінімуму середніх витрат.

- Рівність слугує основним доказом того, що економіка конкурентних цін прагне використати обмежені ресурси суспільства якнайефективніше. Ефективне використання ресурсів вимагає виконання двох умов: виробничої ефективності та ефективності розподілу ресурсів.

- Виробнича ефективність досягається рівністю ціни і середніх витрат . Конкуренція примушує фірми виробляти в точці мінімальних середніх витрат виробництва і встановлювати ціну, яка відповідає цим витратам, використовувати у виробництві мінімум ресурсів.

- Ефективність розподілу ресурсів досягається рівністю ціни і граничних витрат . Вона означає, що виробництво повинно бути не тільки технологічно ефективним, але й створювати в сукупності такий набір товарів, який максимально задовольняє потреби та уподобання споживачів.

Ефективність ринку досконалої конкуренції

ПЕРЕВАГИ

1. Рівновага встановлюється на рівні довгострокового і короткострокового мінімуму середніх витрат, це свідчить про те, що виробництво в умовах досконалої конкуренції організовується технологічно найбільш ефективно.

2. Ринок досконалої конкуренції забезпечує можливість отримання споживачами товарів за найнижчими цінами, які можуть бути встановлені на рику. Оскільки для даного ринку характерною є цінова конкуренція, ціни тут максимально наближуються до витрат на виробництво продукції.

3. Фірма і галузь функціонують без надлишків і дефіцитів. Крива попиту при досконалій конкуренції збігається з кривою граничного доходу (D = MR), а крива пропозиції з кривою граничних витрат (S = MC), тому умова довгострокової рівноваги конкурентної галузі фактично дорівнює попиту і пропозиції на дану продукцію (оскільки MR = MC, то S = D). Тобто, можна стверджувати, що досконала конкуренція сприяє оптимальному розподілу ресурсів: галузь залучає їх у виробництво в такому обсязі

НЕДОЛІКИ

1. Нерівномірний розподіл доходів, який призводить до недоцільного з точки зору суспільства використання ресурсів. Реагуючи на структуру попиту, яка є похідною від структури розподілу доходів, виробники починають більше уваги приділяти виробництву дрібниць для багатої верстви населення, ніж на виробництво предметів споживання для задоволення основних потреб населення з низьким рівнем доходів.

2. Побічні витрати на суспільні блага. Йдеться про суспільні чи державні блага, такі як національна оборона, безкоштовна всезагальна освіта, всезагальне медичне обслуговування населення тощо. В умовах чистої конкуренції кожен виробник буде йти тільки на ті витрати, які повинні окупитись. Це означає, що існують значні витрати, яких виробники можуть уникнути (і справді уникають), які пов'язані з проблемами забруднення навколишнього середовища.

Запитання для самоперевірки

1. Ознаки й умови досконалої конкуренції.

2. Поліполістичний образ поведінки суб'єктів ринку.

3. Ринковий попит на продукцію фірми за умов досконалої конкуренції.

4. Визначення оптимальних обсягів випуску: два підходи.

5. Поведінка підприємства за умов зміни ринкової ситуації.

6. Пропозиція фірми і галузі в короткостроковому періоді.

7. Рівновага фірми та галузі.

8. Рухомість ринкового попиту й пропозиції.

9. Пропозиція фірми в довгостроковому періоді.

10. Тривала рівновага підприємства, галузі, ринку та механізм її підтримки.

11. Ефективність ринку досконалої конкуренції.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 881 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...